822
Στην Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας φωτογραφήθηκε με μαθητές και μαθήτριες, που του ζήτησαν αρκετές φορές να βγουν μαζί μια σέλφι | ΓτΠ ANDREA BONETTI

Αισιόδοξος και με μηνύματα ενότητας ο Τσίπρας στη Θράκη

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2016, 17:24
Στην Ξάνθη ο Αλέξης Τσίπρας φωτογραφήθηκε με μαθητές και μαθήτριες, που του ζήτησαν αρκετές φορές να βγουν μαζί μια σέλφι
|ΓτΠ ANDREA BONETTI

Αισιόδοξος και με μηνύματα ενότητας ο Τσίπρας στη Θράκη

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2016, 17:24

Βέβαιος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της, χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά και χωρίς νέα μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Κομοτηνή, ανέφερε ότι η κυβέρνηση «δεν υπογράφει λευκά χαρτιά, όπως προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «θα  εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης σε κάθε επίπεδο». Διαμήνυσε επιπλέον ότι «παράλογες απαιτήσεις δεν αποτελούν καν θέμα συζήτησης», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση περνάει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως είπε, επόμενο βήμα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι η ρύθμιση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Στρατηγικός στόχος η σημαντική μείωση της ανεργίας μέσα στην επόμενη πενταετία» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος και στις αναπτυξιακές προοπτικές της Θράκης.

Ταυτόχρονα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι είμαστε κοντά στο επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι ίδιες πηγές δήλωσαν «πολύ αισιόδοξες για την πορεία των δημοσιονομικών», ενώ διευκρίνισαν ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς έχουν προχωρήσει πολύ και διαβεβαίωσαν ότι «νέα μέτρα δεν συζητά η ελληνική κυβέρνηση», παραπέμποντας και στις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα και παρέπεμψαν και στις δηλώσεις του ίδιου πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν κανονικά το 2019.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι στόχος της Ελλάδας είναι μία δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα εξασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. Ο κ.Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Ευρώπη, ταυτόχρονα με την τρομοκρατική απειλή, αλλά και την ενίσχυση ξενοφοβικών και ακροδεξιών δυνάμεων που υπονομεύουν τις αρχές της αλληλεγγύης. «Σ’ αυτό το πλαίσιο εμείς αναδεικνύουμε το δρόμο των ανθρωπιστικών αξιών. προφανώς υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες, όμως, ο λαός μας δίνει σκληρή μάχη για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας. Δίνουμε μάχη για τις ευρωπαϊκές αξίες που οι εταίροι μας έχουν ξεχάσει και πρέπει σύντομα να καναβρούν. Δίνουμε μάχη για τις αρχές της ίδιας της Ε.Ε.». Κάνοντας αναφορά στον Μάνο Χατζηδάκι, θύμισε τα λόγια του γεννημένου στην Ξάνθη συνθέτη «νιώθω Ελληνας, αν αυτό σημαίνει Ευρωπαίος».

O κ .Τσίπρας επισήμανε ότι είναι ύψιστη ανάγκη να τηρηθεί πιστά η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, όσο εύθραυστη κι αν είναι. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών είναι ενέργεια απαράδεκτη, που δεν βοηθά την ειρήνη, την ισορροπία μεταξύ των λαών. Η συνθήκη της Λωζάνης είναι βασικό στοιχείο της ισορροπίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, και δεν θα κάνουμε πίσω από αυτό. Καλό είναι να σταματήσουν οι απαράδεκτες δηλώσεις. Τα σύνορα είναι σταθερά και αδιαμφισβήτητα. Ας μην έχει κανείς αυταπάτες για την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Δεν επανακαθορίζονται, δεν αμφισβητούνται. Η ιστορία όμως, μπορεί να αλλάξει, είτε προς όφελος των λαών, είτε σε βάρος τους. Η Ελλάδα είναι έτοιμη συνεχίσει την πορεία προς όφελος των δύο λαών. Αν το επιθυμούν και οι γείτονές μας ας προχωρήσουμε σ’ αυτό το δρόμο».

H περιοδεία στη Θράκη

Η περιφερειακή ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών στη Θράκη, σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής περιοδείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους νομούς Εβρου, Ροδόπης και Ξάνθης. Η περιοδεία του, που ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή, θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με τα εγκαίνια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Εκεί τόνισε πως «η Αλεξανδρούπολη μπορεί να γίνει ένας ισχυρός διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο για τη βόρεια Ελλάδα, αλλά για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/ITNIMENEWS
ΠΑΣΒΑΝΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ/ITNIMENEWS
ΝΔ κατά ΕΡΤ και κυβέρνησης: «Αντιγράφουν πρακτικές Βορείου Κορέας»

Η κάλυψη της περιοδείας του πρωθυπουργού  στη Θράκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Σε σχετική ανακοίνωση, η αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε πως στην ΕΡΤ «πανικοβλημένοι από τα αδιέξοδα που δημιούργησαν και την κατάρρευσή τους στην κοινωνία αντιγράφουν πρακτικές Βορείου Κορέας. Ας καταλάβουν και οι ίδιοι ότι με τέτοιες πρακτικές εκτίθενται όλο και πιο πολύ στα μάτια της δημοκρατικής ελληνικής κοινωνίας». Η ΝΔ ουσιαστικά χρέωσε στην ΕΡΤ πως έδειξε από το πρωί της Παρασκευής υπερβάλλοντα ζήλο για την προβολή της περιοδείας του Πρωθυπουργού.

Το Σάββατο ο κ. Τσίπρας θα εγκαινιάσει το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της πόλης, προκειμένου να συζητήσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα που τους απασχολούν. Υπεύθυνη του γραφείου θα είναι η 28χρονη Κατερίνα Νοτοπούλου, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ήταν υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Διοικητικά το γραφείο θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη. Η έναρξης λειτουργίας του γραφείου του Πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Θόδωρος Καράογλου έκαναν λόγο για επικοινωνιακή φούσκα, προκειμένου ο κ. Τσίπρας να μη φανεί ασυνεπής ως προς τις υποσχέσεις που έδωσε τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ.

Υποστήριξαν ότι θα ήταν πιο χρήσιμο και ωφέλιμο ο Πρωθυπουργός «να αφήσει στην άκρη τα εγκαίνια γραφείων άνευ αρμοδιοτήτων και να επανασυστήσει αυτόνομο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, ενισχύοντάς το με αποκλειστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες όπως εκείνες που απέκτησε τον Ιούνιο του 2012».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...