403
O Κάρλος όταν δικαζόταν στις 28 Νοεμβρίου 2000, στο Παρίσι | REUTERS/RTV/Thierry Chiarello/File Photo

Τρίτη φορά ισόβια κάθειρξη για τον «Κάρλος το Τσακάλι»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2017, 19:15
O Κάρλος όταν δικαζόταν στις 28 Νοεμβρίου 2000, στο Παρίσι
|REUTERS/RTV/Thierry Chiarello/File Photo

Τρίτη φορά ισόβια κάθειρξη για τον «Κάρλος το Τσακάλι»

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2017, 19:15

Ο Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσεζ, ο άνθρωπος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την τρομοκρατία τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 καταδικάστηκε την Τρίτη για τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι το 1974. Oπως μετέδωσε ο Guardian, του επιβλήθηκε -για τρίτη φορά- ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η συγκεκριμένη επίθεση είχε λάβει χώρα στο Παρίσι στις 15 Σεπτεμβρίου του 1974 και από αυτή είχαν χάσει τη ζωή τους 2 άνθρωποι, ενώ είχαν τραυματιστεί 34.

Το ειδικό κακουργιοδικείο του Παρισιού ακολούθησε την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος -την προηγουμένη φορά που έγινε η εκδίκαση- είχε ζητήσει την αυστηρότερη ποινή του γαλλικού Δικαίου σε βάρος του Κάρλος, ο οποίος -από το 1994- είναι φυλακισμένος στη Γαλλία. Εχει καταδικαστεί ήδη σε δις ισόβια για τον φόνο τριών ανδρών, εκ των οποίων δύο αστυνομικοί, το 1975 στο Παρίσι και για τέσσερις επιθέσεις με εκρηκτικά από τις οποίες σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και σχεδόν 150 τραυματίστηκαν το 1982 και 1983 στο Παρίσι, στη Μασσαλία και σε δύο τρένα.

Μάρτυρες που δεν θυμούνται πια τα γεγονότα, θύματα που έχουν πλέον φύγει από τη ζωή, εμπειρογνώμονες που έχουν αντικατασταθεί: η δίκη αυτή, την Τρίτη, κατέδειξε τη δυσκολία να εκδικαστεί μια τόσο παλιά υπόθεση.

9E32B940828E22B879C50DA3CF611696
Το πολλαπλό είδωλο ενός τρομοκράτη, οι μεταμορφώσεις του μέσα στα χρόνια (youtube)

Για τον εισαγγελέα Ρεμί Κροσόν ντι Κορμιέ, «όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια της έρευνας συγκλίνουν σ’ αυτόν. Δεν έχω DNA, δακτυλικά αποτυπώματα ούτε εικόνες από κάμερες επιτήρησης. Ομως, η λογική επιτρέπει να απορρίψουμε κάθε εύλογη αμφιβολία. Εχω την πεποίθηση πως ο Ιλιτς Ραμίρες Σάντσες είναι πράγματι ο δράστης αυτής της εγκληματικής επίθεσης», δήλωσε.

Ανάμεσα στα ενοχοποιητικά στοιχεία που παρουσίασε η εισαγγελία ήταν η χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε στο Drugstore Publicis, η οποία προερχόταν από την ίδια παρτίδα με αυτές που είχαν βρεθεί στο διαμέρισμα της ερωμένης του Κάρλος και στα χέρια μια ομάδας του Επαναστατικού Κόκκινου Στρατού που πρόσκειται σ’ ένα παλαιστινιακό κίνημα στο οποίο ανήκε επίσης ο Κάρλος.

Αντίθετα, για την υπεράσπιση του Κάρλος, που ζήτησε την αθώωσή του, τίποτε στον φάκελο της υπόθεσης δεν επιτρέπει να συμπεράνει κανείς με βεβαιότητα την ενοχή του κατηγορουμένου: 24 χειροβομβίδες αυτού του τύπου, που είχαν κλαπεί στη Γερμανία, δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ το σύστημα πυροδότησης που ανακαλύφθηκε μετά την έκρηξη μπορεί να αντιστοιχεί σ’ έναν άλλο τύπο αμερικανικής χειροβομβίδας.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο 67χρονος πλέον Κάρλος δήλωσε «επαγγελματίας επαναστάτης» και κατήγγειλε τις ισραηλινές και γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για «ωμή χειραγώγηση της Δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...