543
| VanityFair.com

Το τέλος της μαντάμ Κλωντ

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2015, 11:10

Το τέλος της μαντάμ Κλωντ

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2015, 11:10

Οι χρυσές εποχές για την Φερνάντ Γκρυντέ, που όλοι την ήξεραν σαν κυρία Κλωντ, δηλαδή μαντάμ Κλωντ, ήταν τη δεκαετία του 1960 και του 1970, τότε είχε πελάτες διακεκριμένα πρόσωπα. Η ίδια ήθελε να προσφέρει μόνο το καλύτερο στους πελάτες και τους αντάμειβε με ένα πέπλο σιωπής και διακριτικότητα που δεν έσπασε παρά δεκαετίες μετά.

Γεννημένη το 1923 στο Ανζέρ της κεντρικής Γαλλίας από ταπεινή οικογένεια, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκε στο Παρίσι όπου μπλέχτηκε με εγκληματικά δίκτυα. Χρόνια αργότερα θα ισχυριζόταν ότι έτυχε καλής μόρφωσης και ήταν από καλή οικογένεια, ότι ήταν μέλος της αντίστασης στους Ναζί και άλλα που μάλλον είναι ψέματα. Είχε όμως φιλοδοξίες μεγαλύτερες και για αυτό στράφηκε στην πορνεία, ανοίγοντας έναν οίκο σε καλή γειτονιά του Παρισιού, κοντά στη λεωφόρων την Ηλυσίων. (Αργότερα διέψευδε ότι και η ίδια είχε κάνει για ένα διάστημα πεζοδρόμιο).

«Πάντα οι άνθρωποι θα πληρώνουν για δύο πράγματα, φαγητό και σεξ, και εγώ δεν ξέρω να μαγειρεύω», είχε πει κάποτε. Η μαντάμ Κλωντ πλέον έλεγε ότι ήταν αστικής καταγωγής. Ανάλογη ήταν και η πελατεία, πιάνοντας από νωρίς την καλή κοινωνία και την όχι και τόσο καλή του υποκόσμου. Ηδη στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ήταν θρυλική ανάμεσα στην κοσμική κοινωνία. Οι εποχές τότε ήταν διαφορετικές· λίγο πριν την σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του ’60 και την απελευθέρωση που έφερε το πληρωμένο σεξ στο Παρίσι έμοιαζε λιγότερο επιλήψιμο.

Φέρονταν διακριτικά στους πελάτες και μάλλον σκληρά στις εκατοντάδες κοπέλες που απασχολούσε. Είχε φτιάξει μια μάλλον ψεύτικη ιστορία για τη ζωή της και μισούσε το σεξ

Τα κορίτσια της – και έφτασε να έχει γύρω στα 500, αλλά και μερικά αγόρια – ήταν αποτυχημένες τραγουδίστριες και ηθοποιοί, άφραγκα μανεκέν έγραφε η Le Monde. Τις έλεγε «οι κύκνοι μου», αλλά, όπως είπε αργότερα η ηθοποιός Φρανσουάζ Φαμπιάν που την υποδύθηκε στον κινηματογράφο, τους φέρονταν με άσχημο τρόπο. Η κυρία Κλωντ μισούσε το σεξ, ήταν μισάνθρωπη, φόρτωνε στα κορίτσια μεγάλες υποχρεώσεις (γιατί τους αγόραζε μόνο πολύ ακριβά ρούχα) και κρατούσε το 30% από την είσπραξη.

Ηταν πάντως διακριτική, δεν μιλούσε ποτέ με ονόματα για τους πελάτες της, αλλά μόλις πρόσφατα μάθαμε από τον βιογράφο της ότι μεταξύ τους ήταν ο Τζον Κένεντι (της είχε ζητήσει κάποτε μια κοπέλα «σαν τη Τζάκι, αλλά κούκλα»), ο Μάρλον Μπράντο και ο Μουαμάρ Καντάφι. Ηταν ο ζωγράφος Μαρκ Σαγκάλ που χάριζε γυμνά πορτρέτα στα κορίτσια, ο πρόεδρος της Fiat Τζοβάνι Ανιέλι, επιχειρηματίες και πολιτικοί. Ακόμα και από τη CIA λέγεται ότι της ζήτησαν τη συνεργασία της για να κρατούν σε καλή ψυχολογία τους συνέδρους στη διάσκεψη του Παρισιού για το Βιετνάμ το 1973.

Ως τότε οι ισχυροί πελάτες της μέσα και στο κράτος την πρόσφεραν κάλυψη και, αυτή με τη σειρά της, έδινε στις Αρχές πληροφορίες που ψάρευε από την πελατεία της. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 άρχισε η πτώση. Το 1976 διαλύθηκε το δίκτυό της, η ίδια αναγκάστηκε να φύγει στις ΗΠΑ για να γλιτώσει την Εφορία, ξαναγύρισε στη Γαλλάι και προσπάθησε να στήσει το δίκτυο ξανά, αλλά ακολούθησαν και άλλες δίκες και μια σύντομη φυλάκιση για μαστροπεία και αποσύρθηκε.

Η Γκρυντέ πέθανε τελικά τη Δευτέρα σε ηλικία 92 ετών σε ένα νοσοκομείο στη Νίκαια. Τα τελευταία χρόνια ζούσε απομονωμένη στο Νότο με μια μικρή σύνταξη και εμφανιζόταν μάλλον σπάνια. Δεν παντρεύτηκε, είχε όμως μία κόρη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...