955
O δήμαρχος Αθηναίων παραδίδει στον ιρλανδό πρόεδρο το Μετάλλιο της πόλης | cityofathens.gr

Συναντήσεις του προέδρου της Ιρλανδίας με Παυλόπουλο, Τσίπρα, Μητσοτάκη και Καμίνη

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2018, 19:31
O δήμαρχος Αθηναίων παραδίδει στον ιρλανδό πρόεδρο το Μετάλλιο της πόλης
|cityofathens.gr

Συναντήσεις του προέδρου της Ιρλανδίας με Παυλόπουλο, Τσίπρα, Μητσοτάκη και Καμίνη

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2018, 19:31

Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μάικλ Ντ. Χίγκινς, ύστερα από πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του.

Μηνύματα προς Τουρκία και ΠΓΔΜ απηύθυνε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς, στο Προεδρικό Μέγαρο την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη τερματισμού των αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας, «που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τροφοδοτούν τον λαϊκισμό».

Απευθυνόμενος προς την Τουρκία ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού από πλευράς της του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ε.Ε., δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως να αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών». Χαρακτήρισε επινοήσεις τις «γκρίζες ζώνες», σημειώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβαστεί ότι η περίοδος και η πρακτική των προκλήσεων και πολύ περισσότερο των εισβολών σε ελληνικό και σε κάθε ευρωπαϊκό έδαφος έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Θερμή χειραψία μεταξύ των δύο ομολόγων (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/IntimeNews)
Θερμή χειραψία μεταξύ των δύο ομολόγων (ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/IntimeNews)

Αναφορικά με την ΠΓΔΜ επανέλαβε την ανάγκη για αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος χώρας, υπογραμμίζοντας ότι όποιο όνομα κι αν επιλεγεί δεν πρέπει να εμπεριέχει ίχνος αλυτρωτισμού, είτε σε ό,τι αφορά σε σύνορα είτε σε ό,τι αφορά στην εθνότητα και τη γλώσσα. «Όταν συνομολογήσουν οι γείτονές μας ότι προσαρμόζονται στο Διεθνές Δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και βεβαίως στην ιστορία, τότε είμαστε εδώ» είπε ο κ. Παυλόπουλος. Πρόσθεσε πως διαφορετικά, «δεν μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια πορεία, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο σε βασικές αρχές τις οποίες έχουμε ήδη αναδείξει εδώ και καιρό». Παράλληλα, επικαλέστηκε και την πρόσφατη αναφορά Γιούνκερ ότι «πρώτα λύνεις τα προβλήματά σου και μετά μπαίνεις στην Ε.Ε.», επισημαίνοντας πως δεν νοείται η Ε.Ε. θα καταντήσει θέατρο επίλυσης διαφορών και μάλιστα για διαφορές οι οποίες είναι απλώς στη φαντασία κάποιων.

Από τη μεριά του, ο κ. Χίγκινς τάχθηκε υπέρ των θέσεων του έλληνα ομολόγου του για τον τερματισμό των αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας και πρόσθεσε ότι έχουν διαπραχθεί λάθη σε βάρος των Ελλήνων, ενώ καταδίκασε τα μοντέλα οικονομίας που δεν έχουν δοκιμασθεί σε κοινωνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι «χρειάζεται να συνδέσουμε την πραγματικότητα στην Ε.Ε. με το κοινωνικό όραμα».

Αργότερα, στην κρίση από την οποία υπέφεραν ο ελληνικός και ο ιρλανδικός λαός, αλλά και στην αναγκαιότητα για κοινωνική συνοχή μεταξύ των χωρών της Ευρώπης αναφέρθηκαν ο ιρλανδός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην κρίση από την οποία υπέφεραν πολύ και οι δυο λαοί σημειώνοντας ότι ο ελληνικός λαός ίσως υπέφερε περισσότερο από τον ιρλανδικό, παρατήρηση με την οποία συμφώνησε και ο ιρλανδός πρόεδρος.

Ο κ. Χίγκινκς είπε πως όταν ανακαλεί στο μυαλό του αυτή την περίοδο διαπιστώνει πόση σημασία έχει η κοινωνική Ευρώπη και ότι θα πρέπει να υπάρχει κοινωνική συνοχή μεταξύ των χωρών. Η ύπαρξη κοινωνικής Ευρώπης είναι θεμελιώδους σημασίας, είπε και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία με συμμετοχή των λαών της Ευρώπης «πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος να επανέλθει η εμπιστοσύνη των λαών».

Σημείωσε επίσης ότι έχουμε κοινό μέλλον και ότι θα πρέπει να εμβαθύνουμε στις σχέσεις μας στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. «Να κάνουμε πράγματα από κοινού» , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χίγκινς.

Συνάντηση με τον Μάικλ Χίγκινς είχε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ΝΔ, κατά τη διάρκειά της συνάντησης εκφράστηκε η αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ιρλανδίας. Εγινε, επίσης, ευρεία ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης και τις προκλήσεις που δημιουργούν το Brexit και η μεταναστευτική κρίση.

Ακόμη, συζητήθηκε ο ρόλος της διασποράς για τις δύο χώρες, ενώ έγινε αναφορά και στην επίδραση της οικονομικής κρίσης σε Ελλάδα και Ιρλανδία.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας υποδέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Σας υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά σε ένα ιστορικό κτίριο. Ξέρουμε ότι διατελέσατε σε αυτό το ύπατο αξίωμα της χώρας σας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ιρλανδία. Κι εμείς βρισκόμαστε στην ίδια οικονομική κρίση. Εσείς ευτυχώς τα καταφέρατε, κατορθώσατε να βγάλετε τη χώρα σας από την κρίση, εμείς ακόμη παλεύουμε, πιστεύω, όμως, ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να ξέρετε ότι οι Ιρλανδοί είναι πάρα πολύ αγαπητοί στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι είναι από τους λαούς της Βόρειας Ευρώπης αυτός που έχει το πιο μεσογειακό ταμπεραμέντο. Είμαστε, άλλωστε, και οι δύο χώρες που έχουμε στείλει πολλούς μετανάστες στο εξωτερικό», δήλωσε ο δήμαρχος της Αθήνας, υποδεχόμενος τον ιρλανδό πρόεδρο.

(cityofathens.gr)
(cityofathens.gr)

Από την πλευρά του, ο κ Χίγκινς ευχαρίστησε τον κ. Καμίνη για τη θερμή υποδοχή. «Οπως γνωρίζετε, συναντήθηκα μόλις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, με τους οποίους είχα μακρές και λεπτομερείς συζητήσεις. Συζητήσαμε για τους παλιούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας. Η Δυτική Ακτή της Ιρλανδίας, από την οποία προέρχομαι, χρησιμοποιούσε τους χάρτες του Πτολεμαίου για τη ναυσιπλοΐα. Είναι σημαντικό, βέβαια, να έχουμε και σχέσεις που θα μας πάνε στο μέλλον, όταν εσείς θα ξεπεράσετε αυτά, τα οποία υφίστασθε τώρα, αυτά τα οποία εμείς ελπίζουμε ότι έχουμε πλέον ξεπεράσει.

»Ολοι μας ενδιαφερόμαστε για τις αρχές του κοινωνικού κράτους αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίσουμε και ποια είναι τα εμπόδια και ποιες θα είναι οι πρακτικές για την εφαρμογή του, δηλαδή για να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη, ώστε οι πολίτες να το αντιληφθούν. Όλοι μας ενδιαφερόμαστε για το πώς η Ευρώπη θα έρθει και πάλι σε επαφή με τους ευρωπαϊκούς δρόμους. Εξ όσων γνωρίζω, 80.000 Ιρλανδοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο και αυτό είναι σημαντικό. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά κοινά, είμαστε λαοί που μας ενδιαφέρει η θάλασσα, η γη και η ανεξαρτησία», σημείωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...