BBC και Corriere della Sera για δυο σημειώματα που έκαναν κάποιους ευτυχισμένους / Οι Times για ένα σάιτ που διχάζει / Το ΒΒC για την καταγραφή μιας φρίκης / Και οι New York Times…
  • BBC, Corriere della Sera

    Ευτυχία/ Ποιο είναι τελικά το μυστικό της;

    Δεν αποκάλυψε μόνο τα μυστήρια της Φυσικής ο Αλμπερτ Αϊνστάιν. Στοχάστηκε και πάνω σε άλλα, σε εκείνα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή όπως είναι η ευτυχία. Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση δεν χρειάστηκε να γεμίσει ολόκληρους πίνακες με μαθηματικές εξισώσεις. Αρκούσαν δυο λόγια για να ξεδιπλώσει τη σκέψη του, όπως εκείνα που έγραψε το 1922 σε ένα μπλοκ σημειώσεων του ξενοδοχείου «Imperial» στο Τόκιο όπου βρισκόταν για μια διάλεξη.

    Στο πρώτο ο Αϊνστάιν έγραψε στα γερμανικά: «Μια ήσυχη και μέτρια ζωή φέρνει περισσότερη χαρά από την επιδίωξη της επιτυχίας, η οποία προϋποθέτει μια συνεχή αναταραχή». Στο δεύτερο, απλά ανέφερε στην ίδια γλώσσα μια φράση που δανείστηκε από τον Λένιν: «Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος».

    Τα δύο σημειώματα που φέρουν και το λογότυπο του ξενοδοχείου πωλήθηκαν σε δημοπρασία για 1,56 εκατομμύρια δολάρια και 240.000 δολάρια αντίστοιχα.

    Πώς διασώθηκαν όμως; Ο Αϊνστάιν βρισκόταν στην αίθουσα του «Imperial» προετοιμάζοντας την ομιλία του όταν άκουσε ένα χτύπημα στην πόρτα. Ηταν ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου που είχε έρθει για να του αφήσει ένα μήνυμα. Καθώς ο διάσημος φυσικός δεν είχε χρήματα επάνω του για να του αφήσει φιλοδώρημα, τον «πλήρωσε» με τα δυο σημειώματα. «Ισως, εάν έχεις τύχη, αυτά τα σημειώματα θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα απλό φιλοδώρημα».

    Οι σημειώσεις αυτές, δεν έχουν επιστημονική αξία, «αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τις προσωπικές σκέψεις του Αϊνστάιν» σημειώνει το BBC.

    Και η Corriere della Sera παραθέτει άλλες για την ευτυχία. Οπως του Σενέκα («ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος που μπορεί να υποφέρει με ηρεμία και την ανώτατη και την κατώτατη μοίρα»), του Ζαν Ζακ Ρουσό («Ευτυχία δεν είναι να κάνεις αυτό που θέλεις, αλλά να μην κάνεις αυτό που δεν θέλεις»), του Βίκτορ Ουγκό («Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η πεποίθηση ότι μας αγαπούν») και του Οσκαρ Ουάιλντ («Η ευτυχία είναι κάτι το οποίο όταν διαιρείται, πολλαπλασιάζεται»).

    Διαλέγει και παίρνει κανείς.

    Φωτό: Ευτυχία είναι αυτό που καμιά φορά ψάχνεις με τον φακό. Πηγή: Reuters/Ammar Awad
  • The Times

    Πολυγαμία/ Το συνοικέσιο που αναστατώνει τη Δύση

    Κάποιες θεωρούν ότι ένας τεχνολογικά βολικός τρόπος να βρεθεί ένας σύζυγος «μερικής απασχόλησης». Οι επισκέπτες του seconwife.com όμως, του ιστοτόπου που προσφέρει «συνοικέσια πολυγαμίας για μουσουλμάνους», είναι στην συντριπτική τους πλειονότητα άνδρες. Και στη Βρετανία, όπου ο ιστότοπος μετρά 25.000 επισκέπτες, έχουν αρχίσει να εγείρονται οι πρώτες ενστάσεις: δεν θα πρέπει να απαγορευτεί η λειτουργία ενός σάιτ που αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως στολίδια προς συλλογή;

    Είναι παράνομο, σημειώνουν οι Times, να παντρευτεί κανείς με περισσότερα από ένα άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η νομοθεσία για τη διγαμία δεν καλύπτει τους θρησκευτικούς γάμους εκτός αν έχουν καταχωρηθεί χωριστά βάσει του αστικού δικαίου. Το Ισλάμ επιτρέπει στους άνδρες να έχουν αρκετές συζύγους, αν και μόνο αν «αντιμετωπίζουν δίκαια» κάθε μία από αυτές, αλλά μια γυναίκα δεν μπορεί να παντρευτεί περισσότερους από έναν άνδρα.

    Ο 34χρόνος Aζάντ Τσαϊουάλα, που ίδρυσε το secondwife.com το 2014, ισχυρίζεται ότι συμβάλλει στην οικοδόμηση «μεγαλύτερων και καλύτερων οικογενειών». Ένας δεύτερος γάμος είναι πιο «έντιμος» από τις εξωσυζυγικές σχέσεις ή τις πόρνες, λέει, ενώ η πολυγαμία είναι «περισσότερο σε αρμονία με τη φύση» από τη μονογαμία. Δηλώνει ακόμη ότι το σάιτ ωφελεί και τις γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το ένα τέταρτο των χρηστών. Μία πελάτισσα, μάλιστα, του είπε ότι ήθελε να γίνει η δεύτερη γυναίκα ενός άνδρα και να τον βλέπει μόνο δύο ημέρες την εβδομάδα, καθώς αυτό θα της επέτρεπε να «έχει την ανεξαρτησία της».
    Από το Μουσουλμανικό Δίκτύο Γυναικών, πάλι, λένε ότι οι περισσότεροι τέτοιοι γάμοι πραγματοποιούνται χωρίς τη συμφωνία της πρώτης συζύγου του άνδρα. Να οργανωθούμε ρε παιδιά.

    Φωτό: Τη μία με μαντήλα, την άλλη με μπούρκα. Ωραίος τύπος ε; Πηγή: The Times
  • BBC

    Μπόκο Χαράμ/ Το ημερολόγιο μιας κρατούμενης

    Ηταν μαθήτρια το 2014 η Ναόμι Αντάμου όταν απήχθηκε μαζί με άλλες 275 συμμαθήτριές της από το σχολείο της στο Τσιμπόκ, στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας από τη Μπόκο Χαράμ. Απελευθερώθηκε μόλις τον περασμένο Μάιο. Κι αυτό που την κράτησε στη ζωή αυτά τα τρία χρόνια της ομηρίας της ήταν το ημερολόγιο που έγραφε σε ένα σημειωματάριο που της είχαν δώσει οι δεσμοφύλακές της για να κρατάνε σημειώσεις στα υποχρεωτικά μαθήματα του Κορανίου.

    Ηταν κι άλλα κορίτσια που κρατούσαν ημερολόγιο – τα βρήκαν όμως οι δεσμοφύλακες και τα έκαψαν. Η Ναόμι, γράφει το BBC, κατάφερε να σώσει το δικό της, κρύβοντάς το στα εσώρουχά της. «Ένας νεαρός άνδρας είπε ότι θα έπρεπε να μας κάψουν όλες, ένας άλλος είπε: “Όχι, δεν μπορώ να φύγω με άδειο αυτοκίνητο και να επιστρέψω με άδειο αυτοκίνητο … Ας τις πάμε στον Σεκάου – τον επικεφαλής του Μπόκο Χαράμ – θα ξέρει τι να κάνει”». Μερικές προσπάθησαν να ξεφύγουν αμέσως, αλλά οι αντάρτες τις φόβισαν. «Οι προτάσεις γάμου ήταν συχνές και επίμονες» λέει. «Αν αρνούμαστε, μας αντιμετώπιζαν σαν σκλάβες και μας ξυλοκοπούσαν. Εστρεψαν τη μια εναντίον της άλλης, διότι οι μουσουλμάνες και όσες είχαν προσηλυτισθεί, κατηγορούσαν για την κατάστασή που βρίσκονταν εκείνες που δεν ήθελαν να προσηλυτισθούν».

    Από τα τέσσερα κορίτσια που κρατούσαν ημερολόγιο, όπως και η Ναόμι, τρεις απελευθερώθηκαν και τώρα φοιτούν στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Νιγηρίας με υποτροφία. Η Σάρα Σαμουέλ, η καλύτερή της φίλη, δέχτηκε να παντρευτεί ένα από τα μέλη της Μπόκο Χαράμ, πιστεύοντας ότι η ζωή της θα γίνει καλύτερη…

    Φωτό: «Το έγραψα για να θυμάμαι» Πηγή: BBC
  • The New York Times

    Ντόπινγκ/ Θύματα τα σκυλιά των έλκυθρων

    Βρώμα στον πάγο του «Iditarod», του μεγαλύτερου και πιο διάσημου αγώνα για έλκηθρα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αλάσκα – διαδρομή που ξεκινά από το Aνκορεϊτζ και καταλήγει στο Νομ. Οι διοργανωτές, γράφουν οι New York Times, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για να σταματήσει το ντόπινγκ των ζώων που απείλησε να καταστρέψει τη φήμη του αγώνα.

    Ωστόσο, δεν κατάφεραν να τιμωρήσουν τον νικητή του Iditarod το 2015, τον τέσσερις φορές πρωταθλητή Ντάλλας Σβέι, παρόλο που στα σκυλιά που έσερναν το έλκηθρό του τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε πρόσφατο έλεγχο: στο αίμα τους βρέθηκαν ίχνη των απαγορευμένων ουσιών.

    Το πλήγμα ήταν διπλό για τον Ντάλας, το γόητρο του οποίου είχε πληγεί ήδη μετά την ήττα του από τον πατέρα του, Μιτς Σβέι, ο οποίος κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ του καλύπτοντας τη διαδρομή σε περίπου τρεις ώρες λιγότερο.

    Παρά τα θετικά αποτελέσματα του αντιντόπινγκ τεστ, η οργανωτική επιτροπή του Iditarod δήλωσε ότι ο Σβέι θα μπορέσει να συμμετάσχει στον αγώνα την επόμενη χρονιά και δεν του επιβάλει πρόστιμα ή ποινές, επικαλούμενη έναν διφορούμενο κανονισμό, ο οποίος απαιτεί να ελεγχθεί πρώτα η εμπλοκή του musher – είναι ο άνθρωπος που εκπαιδεύει και καθοδηγεί τους σκύλους του έλκηθρου.

    Δύσκολα θα καθαρίσει το χιόνι.

    Φωτό: Και τα καημένα τα σκυλιά τι φταίνε; Πηγή: Reuters



text
  • Ηρεμα με το φαγητό, ναι; Να το φάμε, μη μας φάει


    5 Μαΐου 2024, 11:51