1537
Η Τερέζα Μέι έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο το πρωί της Τρίτης του Πάσχα | REUTERS/Toby Melville

Με εκλογές στις 8 Ιουνίου αιφνιδίασε η Μέι

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2017, 12:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/04/2017, 14:25
Η Τερέζα Μέι έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο το πρωί της Τρίτης του Πάσχα
|REUTERS/Toby Melville

Με εκλογές στις 8 Ιουνίου αιφνιδίασε η Μέι

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2017, 12:53
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/04/2017, 14:25

Τη λαϊκή νομιμοποίηση για τις αποφάσεις που θα λάβει στο εξής σχετικά με τις διαδικασίες του Brexit, αναζητά η Τερέζα Μέι η οποία σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προανήγγειλε το μεσημέρι της Τρίτης, πρόωρες εκλογές στη Βρετανία για τις 8 Ιουνίου. Η Μέι είχε αναλάβει την πρωθυπουργία μόλις πριν από εννέα μήνες, ύστερα από μια εσωκομματική διαδικασία στους Τόρις η οποία είχε ακολουθήσει την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον που έφυγε έχοντας υποστηρίξει ανεπιτυχώς την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τον περασμένο Μάρτιο η 59χρονη πρωθυπουργός ενεργοποίησε το Αρθρο 50 για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ και τώρα ζητά νωπή λαϊκή εντολή.

«Υλοποιήσαμε την εντολή που πήραμε από το δημοψήφισμα. Φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν μπορεί να υπάρχει επιστροφή. Θέλουμε ισχυρή συνεργασία με την ΕΕ και τη Βρετανία ελεύθερη να χαράξει την πορεία της προ την έξοδο, ελεύθερη να ρυθμίσουμε τα θέματα προς το συμφέρον μας», είπε η Μέι σε δηλώσεις της έξω από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Μετά το δημοψήφισμα η Βρετανία χρειαζόταν σοβαρότητα, σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία» τόνισε και πρόσθεσε, ότι παρά τις αντίθετες προβλέψεις η χώρα τα πάει καλά.

2017-04-18T101835Z_1284608135_LR1ED4I0SMOME_RTRMADP_3_BRITAIN-EU-MAY
H Tερέζα Μέι στις δηλώσεις της έξω από το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο συμβολισμός προφανής (Reuters)

«Σε αυτή την στιγμή που έχει τεράστια σημασία πρέπει να υπάρχει ενότητα, αλλά δεν τη βλέπουμε στη Βουλή των Κοινοτήτων» υπογράμμισε και αναφέρθηκε ονομαστικά στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και στο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, που  όπως είπε «θέτουν προσκόμματα στη διαδικασία της εξόδου».

«Κάνουν λάθος, δεν εκτιμούν την αποφασιστικότητα μας», προσέθεσε με έμφαση, για να συμπληρώσει: «Αν δεν κάνουμε εκλογές, τα πολιτικά τους παιχνίδια θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις θα φτάνουν σε δύσκολο σημείο πριν από τις εθνικές εκλογές» με δεδομένη τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης το 2020.

Με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και άλλους ευρωπαίους ηγέτες συνομίλησε η βρετανίδα πρωθυπουργός, μετά την ανακοίνωση του αιτήματος για πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου. Οπως ανέφερε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, η Μέι «είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο Τραμπ, την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι».

Η Μέι ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει την Τετάρτη το αίτημα για πρόωρες εκλογές στη Βουλή η οποία καλείται τώρα να το εγκρίνει με διευρυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων, προκειμένου να αυτοδιαλυθεί χωρίς να έχει συμπληρωθεί η πενταετής θητεία της που προβλέπεται από το βρετανικό σύνταγμα.

Και εδώ αρχίζει η μικροπολιτική: τι θα κάνουν οι Εργατικοί, των οποίων οι αριθμοί απαιτούνται για μια τέτοια απόφαση προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία; Είναι σαφές ότι η Μέι, αφού έβαλε τη χώρα στις ράγες της εξόδου από την ΕΕ, τώρα επιλέγει τις εκλογές για να εδραιώσει την πολιτική ηγεμονία τόσο των Τόρις όσο και της ίδιας. Με τους Εργατικούς σε φάση διαρκούς εσωστρέφειας -εξαιτίας της διχαστικής παρουσίας του Τζέρεμι Κόρμπιν- και το UkiP υπό διάλυση, μετά την αποχώρηση του Νάιτζελ Φάρατζ, οι Συντηρητικοί οδεύουν προς μια εμφατική επικράτηση, που θα ανανεώσει την παραμονή τους στην εξουσία ως το 2022.

Αναλυτές προεξόφλησαν ότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο θα επιτευχθεί καθώς οι Εργατικοί μάλλον συναινούν στο αίτημα, έστω και αν οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν πολλές μονάδες πίσω από τους Συντηρητικούς.

Και πράγματι, μετά τις ανακοινώσεις της πρωθυπουργού, ο Τζέρεμι Κόρμπιν καλωσόρισε την απόφαση για εκλογές, υπονοώντας ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ του κυβερνητικού αιτήματος.

«Καλωσορίζω την απόφαση της Πρωθυπουργού να δώσει στον βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει μια κυβέρνηση που θα βάλει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας», αναφέρει η δήλωση και προσθέτει ότι οι Εργατικοί «θα δώσουν στη χώρα τη δυνατότητα για μια αποτελεσματική εναλλακτική στην κυβέρνηση που απέτυχε να ανοικοδομήσει εκ νέου την οικονομία».

Από τη Σκωτία, η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζεον βλέπει στις εκλογές την ευκαιρία των Τόρις να στρέψουν τη χώρα ακόμα περισσότερο προς τα δεξιά και να οδηγήσου τη Βρετανία σε ένα σκληρό Brexit (με πλήρη αποκοπή από την ευρωπαϊκή κοινότητα), αλλά και βαθύτερες περικοπές.

Πολιτικές σκοπιμότητες από την πλευρά της κυβέρνησης βλέπει και ο επικεφαλής του UKIP Πολ Νάταλ: «Καλωσορίζουμε τις εκλογές, αλλά μην παρασύρεστε, καθοδηγούνται από την προφανή αδυναμία των Εργατικών και όχι από το καλό της χώρας»

Την δημοσκοπική εικόνα των κομμάτων με την οποία μπαίνουν στις εκλογές αποτυπώνει η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov στις 5-6 Απριλίου στην οποία οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 42%, οι Εργατικοί το 25%, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 11%, το UKIP το 11% και τα άλλα κόμματα είναι αθροιστικά στο 11%.

Αλλά και η δημοσκόπηση της εταιρείας ICM και της εφημερίδας Guardian που διενεργήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση Μέι για πρόωρες κάλπες, σε δείγμα 1.000 ατόμων, δίνει στους Συντηρητικούς ποσοστό 46%, δύο μονάδες περισσότερες σε σύγκριση με προηγούμενη δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο.

 Το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 25% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11%.

Ενα χρόνο μετά το δημοψήφισμα με το οποίο οι Βρετανοί αποφάσισαν να αποχωρήσει η χώρα τους από την Ενωση, θα είναι οι εκλογές η δυνατότητα των οπαδών του Remain για μια άτυπη δεύτερη ευκαιρία, για την ανατροπή ίσως του Brexit; Οι συσχετισμοί δεν τους ευνοούν: το μόνο ανοιχτά φιλοευρωπαϊκό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είναι γύρω στο 10%, ποσοστό που δεν αυξάνεται ιδιαίτερα ακόμη και αν προσθέσουμε το SNP, το κόμμα της Στέρτζεον, κάποια τμήματα των Εργατικών και κάποια (μικρότερα ίσως) των Εργατικών που τάσσονται κατά της εξόδου. Iσως πάντως καταφέρουν να καταγράψουν μια καλή παρουσία συνολικά.

Από την άλλη πλευρα, οι εκλογές θα ωθήσουν τους Εργατικούς να πάρουν μια πιο καθαρή θέση -έστω και αργά. Μετά την κάπως χλιαρή υποστήριξη του Remain από τους Εργατικούς και την συμπόρευση με τη διαδικασία εξόδου, ο Τζέρεμι Κόρμπιν και το κόμμα του θα δείξουν ποια είναι η εναλλακτική τους και πώς (και αν) θα καταφέρουν να αντιπαρατεθούν στην παρουσία των Τόρις που κατεβαίνουν στις εκλογές με τη «σημαία» των βρετανικών συμφερόντων.

Εικοτολογίας το ανάγνωσμα

Ηδη από το πρωί, από την ώρα που έγινε γνωστό ότι η Μέι θα προβεί σε ανακοινώσεις έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, είχαν αρχίσει τα στοιχήματα: θα είναι πρόωρες εκλογές, παραίτηση ή ψήφος εμπιστοσύνης;

Ο χρόνος της ανακοίνωσης, αμέσως μετά τη σύντομη ανάπαυλα του Πάσχα, και ο χώρος, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, προδιέθεταν για κάποια πολύ σημαντική ανακοίνωση.Αλλοι παρατηρούσαν ότι η απουσία εθνοσήμου στο βήμα που είχε στηθεί έδειχνε με τον τρόπο του ότι η ανακοίνωση θα αφορά τις εκλογές. Τελικά ήταν το πιο τολμηρό βήμα, που θυμίζει κάπως από τις ημέρες της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις έρχονται λίγο μετά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι συνομιλίες δεν έχουν αρχίσει ακόμη (κάτι που αναμένεται τον Μάιο), ωστόσο τα μηνύματα από πολλές μεριές δείχνουν ότι θα είναι μια πολιτικά οδυνηρή διαδικασία και για τις δύο πλευρές.

Οι Financial Times έσπευσαν να θυμίσουν ότι πριν από σχεδόν ένα μήνα, στις 20 Μαρτίου, η Μέι είχε απορρίψει κατηγορηματικά  το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αλλά προφανώς ήταν και αυτό ένας ακόμα τακτικισμός της πολιτικού που είχε συνηθίσει σε τέτοιους ελιγμούς. Λίγοι άλλωστε ξεχνούν ότι ουσιαστικά είχε χρησιμοποιήσει ακόμα και το ιστορικό ζήτημα του Brexit για να εκθρονίσει τον Κάμερον και να γίνει αυτή ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της χώρας. Εφόσον κερδίσει τις εκλογές και παραμείνει πρωθυπουργός ως το 2022, οι Τόρις θα έχουν παραμείνει στην εξουσία για 12 συνεχή χρόνια –είχαν ανακτήσει τα ηνία από τους Εργατικούς το 2010 όταν ο Κάμερον είχε νικήσει τον Γκόρντον Μπράουν.

2017-04-18T104200Z_12461500_LR1ED4I0TPPMW_RTRMADP_3_BRITAIN-EU-MAY
Μετά την προαναγγελία εκλογών η Τερέζα Μέι επιστρέφει στην πρωθυπουργική κατοικία (Reuters)

Η Βρετανία εισέρχεται σε μια νέα φάση πολιτικών ζυμώσεων και γενικευμένης αστάθειας, ο οποίος είναι και αυτός ένας παράγοντας που ευνοεί αυτόν που έχει την εξουσία (οι πολίτες στρέφονται σε αυτόν που ήδη γνωρίζουν και όχι σε κάτι ακόμα πιο τολμηρό).

Χαρακτηριστικό είναι ότι αμέσως αφότου έγινε γνωστό ότι η Μέι θα προβεί σε ανακοινώσεις η στερλίνα πήρε την κατιούσα εν αναμονή (και) των επενδυτών, αν και λίγο αργότερα, όχι μόνο περιόρισε τις απώλειες, αλλά και έφτασε σε υψηλό 10 εβδομάδων!

sterling-20170418a
Απώλειες για τη στερλίνα μόλις έγινε γνωστό ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις, οι οποίες περιορίστηκαν αμέσως μετά και γύρισαν σε άνοδο (Financial Times)

Η προηγούμενη αναμέτρηση είχε γίνει τον Μάιο του 2015. Ο Ντέιβιντ Κάμερον κέρδισε άνετα, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση, για να παραιτηθεί τον περασμένο Ιούλιο, λίγο μετά την ήττα στο δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Η θητεία της κυβέρνησης έληγε κανονικά το 2020, όταν πλέον το Brexit, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έχει οριστικοποιηθεί.

Βάζεις στοίχημα;

Οι στοιχηματικές εταιρίες αποδείχθηκαν πολύ γρήγορες και με ταχύτατα αντανακλαστικά. Ηδη, μάλιστα, έβγαλαν τις πρώτες αποδόσεις των επικείμενων εκλογών στη Βρετανία με τη Μέι να δείχνει το μεγάλο φαβορί για να τις κερδίσει καθώς χαρακτηριστικά η απόδοση που δίνει η βρετανική εταιρία «Paddypower» είναι μόλις 1.07 για το κόμμα των Συντηρητικών.

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν έχουν 9 απόδοση, αρκετά μακριά από τη νυν πρωθυπουργό. Ακολουθούν με 26 οι Φιλελεύθεροι, το ευρωσκεπτικιστικό κι αντιμεταναστευτικό κόμμα Ανεξαρτησίας UKIP έχει 100 και 501 απόδοση το «πράσινο» κόμμα.

Από εκεί και πέρα, είναι πολύ πιθανό για την εταιρία η εκλογή της Μέι με πλειοψηφία, καθώς δίνεται με 1.14 απόδοση, ενώ το να εκλεχθεί χωρίς πλειοψηφία έχει 6.5 απόδοση.

Επίσης, να βγουν πρώτοι στις εκλογές οι Εργατικοί με πλειοψηφία έχει 15, οι Φιλελεύθεροι με πλειοψηφία 51, το UKIP με πλειοψηφία 101 και οι «πράσινοι» αντίστοιχα με 501.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...