471
Παραμένουν οι ελληνικές διαφωνίες για την επετειακή Διακήρυξη της Ρώμης | Alexandros Michailidis / SOOC

Ετοιμο το κείμενο της Ρώμης – Ενστάσεις από την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2017, 21:00
Παραμένουν οι ελληνικές διαφωνίες για την επετειακή Διακήρυξη της Ρώμης
|Alexandros Michailidis / SOOC

Ετοιμο το κείμενο της Ρώμης – Ενστάσεις από την Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 23 Μαρτίου 2017, 21:00

Η Ελλάδα επέμεινε στις αντιρρήσεις της για τη Διακήρυξη της Ρώμης με αφορμή την 60ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Οι διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης έληξαν και το κείμενο οριστικοποιήθηκε από την ΕΕ των 27», είπε στο πρακτορείο Reuters πηγή της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «μόνο η Ελλάδα έχει μια γενική επιφύλαξη σχετικά με το κείμενο».

Παράλληλα, άλλος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της Αθήνας να κερδίσει επιρροή στις διεθνείς συνομιλίες για το χρέος καθυστερώντας τη Διακήρυξη της Ρώμη, δεν πρόκειται να επιτύχουν: «Δεν θα εκβιαστούμε από ένα κράτος-μέλος που συνδέει ένα θέμα της ΕΕ με ένα εντελώς διαφορετικό».

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι επιθυμεί το κείμενο της Ρώμης να διευκρινίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οπως επισήμανε το πρακτορείο, οι ξεχωριστές συνομιλίες για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης που διεξάγονταν την Πέμπτη έβρισκαν επίσης εμπόδια στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Διπλωμάτης στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να επιλυθεί μόνο στο υψηλότερο επίπεδο, με τον έλληνα πρωθυπουργό ο Αλέξη Τσίπρα.

Αμφιβολίες και από την Πολωνία

Εκτός από την Ελλάδα, η Πολωνία ανέφερε επίσης την Πέμπτη ότι ενδέχεται να αρνηθεί επίσης να εγκρίνει τη δήλωση, παρόλο που διπλωμάτες υποβάθμισαν τη συγκεκριμένη απειλή. Η Βαρσοβία αντιτίθεται στην «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», μια ιδέα που προωθείται μεταξύ άλλων από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις Βρυξέλλες, ώστε να συμβάλει στη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στη μετά-Brexit εποχή της ΕΕ.

«Εάν η Διακήρυξη δεν περιλαμβάνει τα θέματα που αποτελούν προτεραιότητες για την Πολωνία, τότε δεν θα τη δεχτούμε», δήλωσε η πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Στη Ρώμη η Εφη Αχτσιόγλου

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εφη Αχτσιόγλου είναι προγραμματισμένο να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις της Nostra Europa στην Ιταλία, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για τη συμπλήρωση 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Οπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, η υπουργός Εργασίας θα συμμετείχε στις 18.00, σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης «La Sapienza», με τίτλο «Ενωμένοι και αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, για να αλλάξουμε την Ευρώπη», ενώ θα συναντιόταν και με το, Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) Λούκα Βισεντίνι.

Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο αντίστοιχων επαφών που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με στόχο να αναδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και ότι το μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από την ενίσχυση της δημοκρατίας και των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Η Nostra Europa αποτελεί έναν συνασπισμό ενώσεων, κοινωνικών κινημάτων, συνδικάτων, οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, που διοργανώνουν, το τριήμερο 23-25 Μαρτίου, στη Ρώμη, πλήθος εκδηλώσεων και συζητήσεων. Στη Nostra Europa συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο CGIL, η συνομοσπονδία πολιτιστικών ενώσεων ARCI, πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι και μέλη του κινήματος κατά της συνθήκης TTIP.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...