371
Ο Χασίμ Αμπέντι, αδελφός του δράστη του Μάντσεστερ, σε φωτογραφία που δημοσίευσαν οι λιβυκές Αρχές | Special Deterrence Force/Libyan Interior Ministry/Handout via REUTERS

Με τον αδελφό του μίλησε 15 λεπτά πριν από την επίθεση ο καμικάζι του Μάντσεστερ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2017, 17:16
Ο Χασίμ Αμπέντι, αδελφός του δράστη του Μάντσεστερ, σε φωτογραφία που δημοσίευσαν οι λιβυκές Αρχές
|Special Deterrence Force/Libyan Interior Ministry/Handout via REUTERS

Με τον αδελφό του μίλησε 15 λεπτά πριν από την επίθεση ο καμικάζι του Μάντσεστερ

Protagon Team Protagon Team 26 Μαΐου 2017, 17:16

Οι βρετανικές και λιβυκές Αρχές έχουν εντοπίσει το, πιθανότατα, κοντινότερο πρόσωπο του 22χρονου που προκάλεσε το μακελειό στο Μάντσεστερ το βράδυ της Δευτέρας. Είναι ο αδελφός του.

Ο Χασίμ Ράμανταν Αμού Κάσεμ αλ Αμπέντι, μίλησε στο τηλέφωνο με τον αδελφό του Σαλμάν Αμπέντι, 15 λεπτά πριν πυροδοτήσει (ο Σαλμάν) τον εκρηκτικό μηχανισμό που οδήγησε στον θάνατο 22 ανθρώπων, πολλών παιδιών, και του ιδίου καθώς και στον τραυματισμό (σωματικό και ψυχικό) δεκάδων ακόμη ανθρώπων.

Αυτό ομολόγησε ο ίδιος ο Χασίμ, ο οποίος κρατείται στην Τρίπολη, μαζί με τον πατέρα του, για πιθανές συνδέσεις με το ISIS. Αντίθετα με τον πατέρα, ο οποίος ορκιζόταν ότι δεν περίμενε ποτέ κάτι τέτοιο από το παιδί του, ο αδελφός παραδέχθηκε γνώριζε τι έκανε ο Σαλμάν και ότι σχεδίαζε μία επίθεση στη Βρετανία. Μάλιστα ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι εκείνος και ο αδελφός του συνδέονταν με την τρομοκρατική οργάνωση ISIS. Αλλά, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε στους ανακριτές των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης, ο Χασίμ δεν γνώριζε πού και πώς σχεδίαζε να «χτυπήσει» ο Σαλμάν.

Πάντως, ήξερε ότι όταν ο αδελφός του έφυγε από τη Λιβύη, στις 17 Μαΐου –είχε φτάσει στις 19 Απριλίου- πήγαινε στο Λονδίνο. Ενώ οι γονείς του Σαλμάν είχαν πιστέψει ότι ο γιος τους πήγαινε στη Σαουδική Αραβία για «να προσκυνήσει».

Εχει επιβεβαιωθεί ότι ο 22χρονος δράστης είχε επιστρέψει στο Μάντσεστερ λίγες μόλις ημέρες πριν πραγματοποιήσει την επίθεση, με πτήσεις μέσω Κωνσταντινούπολης και Ντίσελντορφ.

«Εξιχνιάζουμε το δίκτυο (του Σαλμάν), προσπαθούμε να το θέσουμε υπό τον έλεγχό μας. Οπως βλέπετε από τις συλλήψεις που έχουμε κάνει, είμαστε σε καλό δρόμο», σχολίασε στο CNN ο υπουργός Ασφαλείας, Μπεν Γουάλας.

Εν τω μεταξύ οι έρευνες στη Βρετανία έδειξαν ότι στο σπίτι του Σαλμάν Αμπέντι, στο νότιο Μάντσεστερ, βρίσκεται ένα «ενεργό εργοστάσιο παρασκευής εκρηκτικών μηχανισμών». Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος κατασκεύασε τον μηχανισμό, πιθανώς έχοντας εκπαιδευτεί στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών Αρχών, φέρεται να έκανε τη μίξη των εκρηκτικών υλών στο σπίτι του το Σαββατοκύριακο και την τελική συναρμολόγηση της βόμβας σε διαμέρισμα που είχε ενοικιάσει στο κεντρικό Μάντσεστερ λίγες ώρες πριν από την επίθεση στο «Manchester Arena», αφού τελείωσε η συναυλία της Αριάνα Γκράντε.

Σύμφωνα με κατάθεση της μητέρας του στις αρχές της Λιβύης όπου ζει, ο γιος της της είχε τηλεφωνήσει λίγο πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα ζητώντας της να τον συγχωρέσει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...