366
Στιγμιότυπο από παλαιότερη επιχείρηση διάσωσης πλαστικού σκάφους με πρόσφυγες στη Λέσβο | Reuters

Ναυάγιο με 16 νεκρούς στα ανοιχτά της Λέσβου

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 13:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/04/17 15:05
Στιγμιότυπο από παλαιότερη επιχείρηση διάσωσης πλαστικού σκάφους με πρόσφυγες στη Λέσβο | Reuters

Ναυάγιο με 16 νεκρούς στα ανοιχτά της Λέσβου

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 13:42
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/04/17 15:05

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι πνίγηκαν σε ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας ανοιχτά της Μήθυμνας στη Λέσβο, με τις Αρχές να προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς τουλάχιστον οκτώ άτομα αγνοούνται. Καθώς το ναυάγιο σημειώθηκε βόρεια του Μολύβου, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη γειτονική χώρα, έρευνες άρχισαν και στα τουρκικά ύδατα, όπου βρέθηκαν επτά σοροί.

Από τις ελληνικές λιμενικές Αρχές και σκάφη της Frontex περισυνελέγησαν εννέα σοροί. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται τρεις άνδρες, τέσσερις γυναίκες και ένα μικρό αγόρι.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, το τουρκικό Κέντρο Ερευνας – Διάσωσης έλαβε τηλεφώνημα για σκάφος με πρόσφυγες σε δυσχερή θέση στο Αιγαίο χωρίς όμως να προσδιοριστεί η θέση του ή ο αριθμός των επιβαινόντων.

Το τουρκικό κέντρο ενημέρωσε το αντίστοιχο Κέντρο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άμεσα άρχισαν τις έρευνες σκάφη του Λιμενικού και της Frontex. Στις 11 το πρωί το πλήρωμα σκάφους της Frontex εντόπισε μία σορό και αργότερα βρέθηκαν κι άλλοι νεκροί πρόσφυγες…

Ζωντανές εντοπίστηκαν και διασώθηκαν δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία είναι έγκυος. Η ίδια μεταφέρθηκε στην Πέτρα της Λέσβου και από εκεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Αρχικά, από το σοκ που υπέστη δεν ήταν σε θέση να μιλήσει στις Αρχές, αλλά λίγο αργότερα ενημέρωσε ότι στο σκάφος επέβαιναν περίπου 25 άτομα.

Οι έρευνες συνεχίζονταν από σκάφη του Λιμενικού, της Frontex, μια τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα σκάφος ΜΚΟ. Ντόπιοι ψαράδες έσπευσαν στο σημείο και συμμετείχαν στις προσπάθειες να διαπιστώσουν αν υπήρχαν και άλλα θύματα ή επιζώντες.

Η ΝΔ καλεί σε συντονισμένη εθνική πολιτική

Αντιδρώντας στην είδηση για το τραγικό γεγονός, η ΝΔ δια στόματος του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη τόνισε ότι «τραγικά περιστατικά, όπως το συγκεκριμένο, επισημαίνουν, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, ότι δεν αρκεί από μόνη της η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού».

Ο ίδιος ζήτησε μία συντονισμένη εθνική πολιτική «που θα εστιάζει στην αποτελεσματική επιτήρηση και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και που θα προλαμβάνει, με αυτόν τον τρόπο, δυστυχήματα, όπως το σημερινό».

Με αφορμή το ναυάγιο, κάλεσε όσους «έσπευδαν, χωρίς ντροπή, κατά το πρόσφατο παρελθόν, μέσω δηλώσεων και καταγγελτικών ανακοινώσεων, να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, ας αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους» και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποτραπούν ανάλογα τραγικά δυστυχήματα στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...