973
Μέσι εναντίον Κριστιάνο. Μία μεγάλη μάχη συνεχίζεται | CreativeProtagon

Μην ψάχνετε τον καλύτερο – απολαύστε τους

Sportscaster Sportscaster 15 Σεπτεμβρίου 2016, 15:48
Μέσι εναντίον Κριστιάνο. Μία μεγάλη μάχη συνεχίζεται
|CreativeProtagon

Μην ψάχνετε τον καλύτερο – απολαύστε τους

Sportscaster Sportscaster 15 Σεπτεμβρίου 2016, 15:48

Η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε χθες (Τετάρτη) βράδυ μόλις λίγα λεπτά μακριά από ένα ιστορικό «κάζο»: στο 89′ έχανε από την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, στο «Μπερναμπέου», και κινδύνευε να γίνει η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης που χάνει το εναρκτήριο παιχνίδι της στο αμέσως επόμενο Champions League. Το γλίτωσε, χάρη στον «παιχταρά» που λατρεύουμε να μισούμε.

Στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν… ωσεί παρών. Αυτή τη φορά, είχε μια καλή δικαιολογία: από την ημέρα του σοβαρού τραυματισμού του στο γόνατο, στον τελικό του Euro 2016 τον περασμένο Ιούλιο, είχε παίξει μόνο 65 λεπτά -εναντίον της Οσασούνα- για το ισπανικό πρωτάθλημα. Μάλιστα, ήταν αμφίβολο αν θα βρισκόταν στην αρχική ενδεκάδα, στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς της Ρεάλ αυτής της σεζόν. Αλλά, ακόμη και «άφαντος», ο Ρονάλντο μπορεί να καθορίσει την έκβαση του αγώνα.

Με μια… τηλεκατευθυνόμενη εκτέλεση φάουλ στο «παραθυράκι» του Ρουί Πατρίσιο, στην εκπνοή του 90λεπτου, ισοφάρισε και έσωσε την παρτίδα για τη Ρεάλ. Οι Πορτογάλοι τα ‘χασαν. Πέντε λεπτά αργότερα -στις καθυστερήσεις- ο Αλβαρο Μοράτα, με κεφαλιά από ασίστ του Χάμες Ροντρίγκες, έγραψε το 2-1. Η «Βασίλισσα», η οποία στο 48’ είχε δεχθεί γκολ στην έδρα της για πρώτη φορά από… πρόπερσι στη φάση των ομίλων, συμπλήρωσε 22 αγώνες αήττητη στο «Μπερναμπέου». Ολοι όρθιοι στις εξέδρες φώναζαν ρυθμικά το όνομα του παίκτη που… σιχαίνεται να χάνει περισσότερο από κάθε άλλον.

2016-09-14T203535Z_865373061_LR1EC9E1L710U_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-MAD-SPO
O Κριστιάνο εκτελεί το φάουλ και η Ρεάλ ισσοφαρίζει σε 1-1 (REUTERS/Juan Medina)

Ο Ρονάλντο είχε τρεις πολύ σοβαρούς λόγους να γιορτάσει το γκολ της ισοφάρισης: ήταν καθοριστικό, σε αυτό το χρονικό σημείο, επιτεύχθηκε με απευθείας εκτέλεση φάουλ (που δεν είναι η σπεσιαλιτέ του) και ήρθε μόλις ένα 24ωρο αφότου το «χατ-τρικ» του ιστορικού αντιπάλου του, του Λιονέλ Μέσι, είχε οδηγήσει την Μπαρτσελόνα στην πιο εμφατική νίκη της (7-0) στα χρονικά του Champions League. Δεν το έκανε. Αντιθέτως, σε μια σπάνια για τον χαρακτήρα του επίδειξη σεβασμού, ζήτησε συγγνώμη από τους συμπατριώτες του που βρίσκονταν στην εξέδρα.

«Δεν μπορούσα να πανηγυρίσω αυτό το γκολ, απέναντι στην ομάδα που με ανέδειξε και κόντρα σε ανθρώπους που σέβομαι και έχω στην καρδιά μου», εξήγησε αργότερα στη συνέντευξη Τύπου. Αν και την είχε πληγώσει και στο παρελθόν -δύο φορές- όταν τη συνάντησε φορώντας τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η συμπεριφορά του δεν ήταν υποκριτική. Η Σπόρτινγκ είναι η ομάδα των παιδικών του χρόνων. Εκεί ανδρώθηκε, από τα 12 έως τα 18 του χρόνια, προτού μετακομίσει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το 2003, κι έπειτα στη Ρεάλ.

«Δηλαδή, θα επιθυμούσατε να κλείσετε την ποδοσφαιρική σας καριέρα παίζοντας στην Σπόρτινγκ;», ήταν η επόμενη ερώτηση. Οχι δα. Ο Κριστιάνο είναι, πια, τεράστιο μέγεθος για να χωρέσει στην τρίτη δύναμη του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, ακόμη και στα τελειώματά του. Δεν το είπε ακριβώς έτσι. Εκείνος απάντησε πιο διπλωματικά: «Είναι τιμή μου, που αυτοί οι άνθρωποι με αγαπούν. Νιώθω τυχερός, που ο πρόεδρος θέλει να αποσυρθώ εκεί. Αλλά θα ήθελα να το κάνω στη Ρεάλ, γιατί αυτή είναι η ομάδα της καρδιάς μου».

2016-09-14T203906Z_1552918254_LR1EC9E1LCV15_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-MAD-SPO
Ο Ρονάλντο δεν πανηγύρισε το γκολ του απέναντι στην ομάδα που τον ανέδειξε (REUTERS/Juan Medina)

Λίγο νωρίτερα, είχε περάσει από τα αποδυτήρια της Σπόρτινγκ για να χαιρετίσει τα πατριωτάκια του. Φωτογραφήθηκε καμαρωτός φορώντας τη φανέλα της (από κάτω ήταν με το εσώρουχό του), και την πήρε μαζί του, για ενθύμιο. Για να του θυμίζει ακόμη ένα επίτευγμά του στο γήπεδο της δόξας του που λέγεται Champions League.

Χθες, έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ από εκτέλεση φάουλ, από τη σεζόν 2002-2003 κι έπειτα. Αλλά, αυτό είναι το λιγότερο. Μέχρι την έναρξη του αγώνα, ο Κριστιάνο μετρούσε 49 τέρματα σε ομίλους Champions League (σε 66 ματς), με τον Μέσι να τον έχει ξεπεράσει από προχθές (50 τέρματα σε 53 αγώνες). Με το γκολ που έβαλε στην Σπόρτινγκ, ο Πορτογάλος ισοφάρισε: 50-50. Συνολικά στο Champions League συμπλήρωσε 94 γκολ -έναντι 86 του Μέσι- και γενικότερα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, 96 γκολ.

Εννοείται ότι ο «CR7» είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης (360 γκολ). Στην πορεία του προς την κορυφή, έχει σαρώσει κάθε πιθανό και απίθανο ρεκόρ. Μέσα στο 2016 έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που πέτυχε 11 γκολ στη φάση των Ομίλων, στα 31 του χρόνια. Ετσι κι αλλιώς, έχει σημειώσει τα πιο πολλά γκολ (17) σε μία σεζόν – και μάλιστα δυο φορές. Πλησιάζει με γρήγορα βήματα τα 600 γκολ στην καριέρα του. Εχει κατακτήσει το Champions League με δύο διαφορετικές ομάδες, έχει πάρει Πρωταθλήματα στην Αγγλία και την Ισπανία, τρεις «χρυσές μπάλες», και τέσσερα «χρυσά παπούτσια».

Τώρα έχει ένα πρόβλημα. Με τα τρία γκολ που πέτυχε ο Μέσι -προχθές- ο Αργεντινός μετράει ένα «χατ-τρικ» περισσότερο στο Champions League. Να είστε βέβαιοι, ότι ο Πορτογάλος δεν θα αργήσει να «απαντήσει»…

2016-09-13T192826Z_116796506_MT1ACI14608329_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-FCB-CEL
O Mέσι στον αγώνα της Μπαρτσελόνα απέναντι στην Σέλτικ, πέτυχε χατ-τρικ. Ετσι ξεπέρασε τον Κριστιάνο στην σχετική κατηγορία (Reuters / Albert Gea Livepic)

Τι θα γίνει με αυτούς τους δύο; Από την πρώτη, κιόλας, αγωνιστική έδειξαν ότι σκοπεύουν να κάνουν (και) το εφετινό τουρνουά προσωπική τους υπόθεση. Τα ρεκόρ του ενός είναι το κίνητρο για τα ρεκόρ του άλλου. Στο τέλος της καριέρας τους -ενώ εμείς ακόμα θα μαλώνουμε για το ποιος είναι ο καλύτερος- θα έχουν καταλάβει τις δυο κορυφαίες θέσεις, σε όλες τις λίστες με τα στατιστικά του ποδοσφαίρου. Σε κάποιες θα είναι πρώτος ο Κριστιάνο με δεύτερο τον Μέσι, και σε κάποιες άλλες, το αντίστροφο.

Φαίνεται πως αυτή την άκρως θεαματική κόντρα των δυο «φαινομένων» θα την απολαμβάνουμε για πολλά χρόνια ακόμη. Ο Φερνάντο Σάντος δήλωσε, προσφάτως, ότι ο Ρονάλντο θα παίζει μπάλα για δέκα χρόνια ακόμα, λόγω των τρομερών αθλητικών προσόντων που έχει αποκτήσει από τις επίπονες προπονήσεις. Ετσι είναι. Κατά μέσον όρο, μέσα σε μια σεζόν πραγματοποιεί 900 σπριντ περισσότερα απ’ όσα ένας δρομέας Ολυμπιακού επιπέδου, διαθέτει άλμα (με φόρα) έως και 70 εκατοστών – 7 εκατοστά πιο ψηλά από έναν μέσο μπασκετμπολίστα του NBA- και το ποσοστό λίπους στο σώμα του δεν ξεπερνά το 10%.

Οσο για τον Μέσι, είναι δυόμισι χρόνια νεώτερος, ελαφρύ «σκαρί», και -μέχρι στιγμής- έχει να επιδείξει μια από τις χαμηλότερες συχνότητες τραυματισμών στο ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου.

«Ροναλντικοί» και «μεσικοί» ενωθείτε. Και απολαύστε τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...