610
Πρώτος στόχος είναι η επανέναρξη της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Επεσαν οι υπογραφές για τον Μαρινόπουλο – Και μετά;

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2016, 17:43
Πρώτος στόχος είναι η επανέναρξη της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Επεσαν οι υπογραφές για τον Μαρινόπουλο – Και μετά;

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2016, 17:43

Επιστροφή στην κανονικότητα; Μπορούνε πλέον οι 11.000 εργαζόμενοι της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος να ανασάνουν ελεύθερα; Οχι ακριβώς. Αλλά το Σάββατο έγινε ένα αποφασιστικό βήμα στο σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτη. Τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, δηλαδή η Σκλαβενίτης, οι μέτοχοι της Μαρινόπουλος και οι τέσσερις τράπεζες, υπέγραψαν το σχέδιο εξυγίανσης.

Οπότε άνοιξε ο δρόμος για την παροχή της αναγκαίας χρηματοδότησης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας. Το σχέδιο σωτηρίας μέσω του άρθρου 106θ του Πτωχευτικού Κώδικα μπαίνει και επίσημα σε τροχιά υλοποίησης. Βέβαια για να ολοκληρωθεί αυτό, θα πρέπει το 60% των προμηθευτών να συμφωνήσει σε «κούρεμα» 50% των απαιτήσεων τους από την εταιρεία. Αλλά ένα – ένα τα βήματα.

Προτεραιότητα τώρα έχει η απόδοση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τον νέο μέτοχο, δηλαδή τον Σκλαβενίτη, και την οικογένεια Μαρινόπουλου. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των μισθωμάτων, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν τα σουπερμάρκετ, καθώς και στην αγορά εμπορευμάτων από τους προμηθευτές, η οποία θα γίνει με μετρητά.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Σκλαβενίτης, που είχε την πρωτοβουλία να συμμετέχει στο σχέδιο εξυγίανσης, με τη συμφωνία «δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις τράπεζες και την Σκλαβενίτης, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Το σχέδιο εξυγίανσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.

Τι προβλέπει το σχέδιο;

Το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από την Σκλαβενίτης. Η τελευταία δεσμεύεται να ενισχύσει άμεσα 70 εκατ. ευρώ στην νέα εταιρεία και άλλα 55 εκατ. τον επόμενο χρόνο, δηλαδή στο σύνολο 125 εκατ. ευρώ.

Πάντως, μόνο για την ενδιάμεση χρηματοδότηση το εκτιμώμενο κόστος υπολογίζεται περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, καθώς απαιτείται τακτοποίηση οφειλών προς προμηθευτές, αποκατάσταση ομαλής ροής εφοδιασμού των καταστημάτων και ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο Σκλαβενίτης -με κλείσιμο σημείων όπου αυτό απαιτείται προκειμένου να μην εγείρονται ζητήματα περιορισμού του ανταγωνισμού- και αποκατάσταση αισθήματος ασφάλειας στο ανθρώπινο δυναμικό της εξαγοραζόμενης εταιρείας για το οποίο υπάρχει δέσμευση ότι θα διατηρηθεί. Από τα χρήματα αυτά, η Σκλαβενίτης θα βάλει τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ η οικογένεια Μαρινόπουλου (ή και εταιρείες ελεγχόμενες από αυτούς) θα δώσει 10 εκατ. ευρώ και τα πιστωτικά ιδρύματα άλλα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ θα δοθούν με την εταιρική εγγύηση του επενδυτή.

Η συμφωνία ολοκληρώνεται με την αποχώρηση των μετόχων της Μαρινόπουλος Α.Ε. από το νέο σχήμα.

Η Μαρινόπουλος σημείωσε με ανακοίνωσή της ότι «με την συμφωνία ξεκινά η σταδιακή, σε βάθος χρόνου, επιστροφή στην κανονικότητα. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού αναμένεται να υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών». Τόνισε ότι μία βιώσιμη λύση ήταν προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή και ότι η πρόταση της Σκλαβενίτης αποτελεί, «την πλέον επαρκή, βάσει των κριτήριων που είχαμε θέσει, καθώς διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας, την αρτιότητα και την ακεραιότητα του δικτύου μας και, κατά το μέγιστο, τους προμηθευτές και συνεργάτες μας». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η Σκλαβενίτης διακρίνεται για το επιχειρηματικό ήθος, τις άριστες εργασιακές σχέσεις και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των προμηθευτών. Η σταδιακή μετάβαση για τη Μαρινόπουλος, υπό τη διοίκηση της Σκλαβενίτης, πιστεύουμε ότι θα δημιουργήσει οφέλη για τους καταναλωτές και το κοινωνικό σύνολο. Από την πλευρά της η διοίκηση της Μαρινόπουλος, τα στελέχη της και το σύνολο της εταιρίας, θα συνεχίσουν να εργάζονται με την ίδια αφοσίωση και το ίδιο πνεύμα συνεργασίας στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...