848
Σάββατο πρωί. Το ζεύγος Ομπάμα ανάμεσα στους πρίγκιπες. Τον Χάρι (αριστερά) και τον Γουίλιαμ με την Κέιτ (δεξιά) | REUTERS/Alastair Grant/Pool

Ο Ομπάμα σε ρόλο fixer στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2016, 13:17
Σάββατο πρωί. Το ζεύγος Ομπάμα ανάμεσα στους πρίγκιπες. Τον Χάρι (αριστερά) και τον Γουίλιαμ με την Κέιτ (δεξιά)
|REUTERS/Alastair Grant/Pool

Ο Ομπάμα σε ρόλο fixer στο Λονδίνο

Protagon Team Protagon Team 22 Απριλίου 2016, 13:17

Ο δεσμός της Βρετανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πιο ισχυρός που έχουν οι Αμερικανοί με κάποια ευρωπαϊκή χώρα – o Γουίνστον Τσόρτσιλ το είχε διατυπώσει δημοσίως και ξεκάθαρα ήδη από το 1946 όταν είχε κάνει λόγο για «ειδική σχέση» ανάμεσα στους δύο λαούς. Υπάρχει ασφαλώς ο «γονιδιακός» παράγοντας – οι πρώτοι άποικοι στη Βόρεια Αμερική ήταν Αγγλοι, ασχέτως αν κάποια στιγμή στράφηκαν κατά της μητέρας πατρίδας στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στα τέλη του 18ου αιώνα -, οι WASP (Λευκοί, ΑγγλοΣάξονες, Προτεστάντες) παραμένουν διακριτή και πανίσχυρη φυλετική οντότητα στο χωνευτήρι των ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις αιώνων καθώς και μια συμμαχία που τους έφερε να πολεμούν μαζί σε όλα τα μεγάλα θέατρα μαχών του 20ου και του 21ου αιώνα.

Και τώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται τη Γηραιά Αλβιόνα, τα όσα θα πει έχουν ξεχωριστή σημασία. Εχουν ξεχωριστή σημασία τόσο επειδή τα λέει ο Μπαράκ Ομπάμα, όσο και λόγω της χρονικής συγκυρίας.

Σε δύο μήνες, 23 Ιουνίου, είναι το δημοψήφισμα για το εάν η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που αναγκάζει τον ισχυρότερο πολιτικό του πλανήτη να ασχοληθεί με αυτό και να… πατρωνάρει την απόφαση των Βρετανών.

Ο Ομπάμα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, λίγο έξω από το Λονδίνο δηλαδή, το βράδυ της Πέμπτης, και το ξημέρωμα της Παρασκευής βρήκε όλους τους Βρετανούς να έχουν άρθρο του στα χέρια τους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε σε ειδική στήλη που είχε ετοιμάσει η Daily Telegraph για το πόσο σημαντική είναι η παραμονή της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Β. Ιρλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ως φίλος σας, επιτρέψτε μου να σας πω πως η ΕΕ κάνει τη Βρετανία ακόμη πιο Μεγάλη», είναι ο τίτλος του, με τον Ομπάμα να κάνει λογοπαίγνιο με το όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Μαζί, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρατανία και ΕΕ έχουμε μετατρέψει αιώνες πολέμων στην Ευρώπη σε δεκαετίες ειρήνης», αναφέρει μεταξύ άλλων, στο ιδιαίτερα συναισθηματικό άρθρο του.

Η επίσκεψη του «αμερικανού φίλου» στο Λονδίνο, περιλαμβάνει ασφαλώς και τις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και βεβαίως με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία εξάλλου γιόρτασε την Πέμπτη τα 90α γενέθλιά της. Το ζεύγος Ομπάμα έγινε δεκτό το μεσημέρι στο κάστρο του Γουίντσορ από τη βασίλισσα και τον σύζυγό της πρίγκιπα Φίλιππο.

2016-04-22T122511Z_1099314978_LR1EC4M0YHNLW_RTRMADP_3_BRITAIN-ROYALS-OBAMA
Ο Ομπάμα παρακολουθεί την Ελισάβετ Β’ να βγαίνεια πό το αυτοκίνητο. Τους μετέφερε από τους κήπους στο κάστρο για το γεύμα.

Το βασιλικό ζεύγος παρέθεσε ιδιωτικό γεύμα στους Ομπάμα – μια ακόμα αγγλοαμερικανική παράδοση από την εποχή του Φραγκλίνου Ρούσβελτ και του βασιλιά Γεωργίου Στ’ προπολεμικά.

Ακολούθησε το απόγευμα η συνάντηση του Ομπάμα με τον Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

«Κάποιοι πιστεύουν πως ίσως υπάρξει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό δεν θα συμβεί τόσο γρήγορα (…) Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει πίσω», προειδοποίησε τους βρετανούς πολίτες ο Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του με τον Κάμερον.

Οι δύο πολιτικοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. «Επικεντρωνόμαστε στις διαπραγματεύσεις με το μεγάλο μπλοκ», δηλαδή με την ΕΕ, σημείωσε ο Ομπάμα. «Οι ΗΠΑ θέλουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο που να είναι ισχυρός εταίρος. Και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπρέπει όταν συμβάλει σε μια ισχυρή Ευρώπη», τόνισε.

Ο κ. Κάμερον από την πλευρά του επαίνεσε τη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου & Επενδύσεων – TTIP) που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ και από την οποία η Βρετανία θα αποκλειστεί σε περίπτωση εξόδου της από την ΕΕ. «Εργαζόμαστε σκληρά ώστε να προχωρήσουν (αυτές οι διαπραγματεύσεις), διότι (αυτή η συμφωνία) θα επέτρεπε στις οικονομίες μας να κερδίσουν δισεκατομμύρια και θα αποτελούσε παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός

Οι σύμμαχοι του Ομπάμα

Τόσο ο Κάμερον όσο και ο προκάτοχός του στην πρωθυπουργία, ο Γκόρντον Μπράουν των Εργατικών, συνεχίζουν να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα προς τον βρετανικό λαό για τα οφέλη που θα έχει η παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο Μπόρις Τζόνσον διάλεξε τη λαϊκή Sun για να αρθρογραφήσει. Και όπως καταλαβαίνετε, τα όσα έγραψε δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τους άλλους πολιτικούς. «Μπορούμε να πάρουμε ξανά στα χέρια μας τον έλεγχο των συνόρων μας και τα χρήματα που παράγουμε; Ναι, μπορούμε», γράφει, παραφράζοντας το διάσημο σύνθημα του Ομπάμα «Yes, we can». Μάλιστα, δεν διστάζει να χαρακτηρίσει «υποκριτή» τον αμερικανό πρόεδρο.

H γελοιογραφία του Μatt, απηχεί ακριβώς αυτά τα ανάμεικτα συναισθήματα των Βρετανών: «Αφού ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε σχετικά με το Brexit, ο πρίγκιπας Φίλιππος θα πει μερικά λόγια για τον Ντόναλντ Τραμπ».

2204-MATT-WEB-P1-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8

Κοινώς, μύλος.

Οπως σημειώνει και ο Πίτερ Σπίγκελ στην στήλη του στους Financial Times, η παρουσία Ομπάμα στο Λονδίνο δεν έχει ληφθεί από όλους με το καλύτερο τρόπο, αφού θεωρείται «ευθεία παρέμβαση» στα εσωτερικά της χώρας.

Ειδικά από την στιγμή που στο πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου είναι και το να δώσει συνέντευξη Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ το απόγευμα της Παρασκευής. Ο Σπίγκελ σημειώνει πως εδώ και δύο χρόνια, ο Λευκός Οίκος κάνει τα πάντα για να δυναμώσει τη φωνή της Βρετανίας μέσα στην ΕΕ ώστε να μπορέσει να δει ο μέσος πολίτης της χώρας πως το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει λόγο στα όσα γίνονται στη Γηραιά Ηπειρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...