438
| Guardian

Σύγκρουση ΕΕ και Ισραήλ για τα προϊόντα… made in Παλαιστίνη

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2015, 15:24

Σύγκρουση ΕΕ και Ισραήλ για τα προϊόντα… made in Παλαιστίνη

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2015, 15:24

Την σκληρή αντίδραση του Τελ Αβίβ προκάλεσε η σημερινή (11 Νοεμβρίου) απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απαιτεί επισήμανση για όλα τα προϊόντα που εισάγονται από τους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα από τις ισραηλινές δυνάμεις εδάφη.

Η ΕΕ αποφάσισε ότι πλέον θα απαιτεί επισήμανση για όλα τα προϊόντα που εισάγονται από εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Τα εδάφη αυτά είναι υπό κατοχή από το Ισραήλ από το 1967.

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι η ΕΕ επέλεξε, για πολιτικούς λόγους, να λάβει ένα τέτοιο εξαιρετικό μέτρο που προκαλεί διακρίσεις, εμπνευσμένο από το κίνημα του μποϊκοτάζ, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, όταν το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα κύμα τρομοκρατίας που στοχεύει εναντίον όλων των πολιτών της», δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Η απάντηση των Βρυξελλών ήταν άμεση.  Επισημαίνουν πως πρόκειται για μία απόφαση τεχνική και όχι πολιτική, αν και η ΕΕ, όπως και οι ΗΠΑ, δεν έχουν κρύψει την δυσφορία τους για την συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ χαρακτηρίζει την απόφαση «συγκεκαλυμμένο αντισημιτισμό».

Όπως αναφέρει αξιωματούχος της Κομισιόν υπό καθεστώς ανωνυμίας, στο πρακτορείο Reuters, το μέτρο αυτό, που βρισκόταν υπό συζήτηση τα τελευταία τρία χρόνια, λήφθηκε καθώς οι οικισμοί εβραίων εποίκων σε παλαιστινιακές περιοχές τυπικά δεν είναι εντός της ισραηλινής επικράτειας, κατά συνέπεια, τα προιόντα τους δεν μπορούν να διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά με τη σήμανση «made in Ιsrael».

Η σήμανση αφορά κυρίως γεωργικά και ορισμένα βιομηχανικά προϊόντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ανάλογες ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ σε Βρετανία, Βέλγιο και Δανία για προϊόντα που προέρχονται από την Κοιλάδα του Ιορδάνη και τη Δυτική Όχθη. Οι εποικισμοί θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου καθώς και σημαντικό εμπόδιο στις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υποστήριξε ότι μια τέτοια επισήμανση «δεν προοδεύει καμία πολιτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων». Οι δύο πλευρές δεν συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία για περισσότερο από 18 μήνες ενώ εννέα Ισραηλινοί, 68 Παλαιστίνιοι και ένας αραβικοϊσραηλινός έχουν σκοτωθεί σε ένα κύμα βίας από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Οικονομίας του Ισραήλ εκτιμά ότι ο αντίκτυπος θα είναι περίπου 50 εκατ. δολάρια το χρόνο, επηρεάζοντας φρέσκα προϊόντα όπως τα σταφύλια και το κρασί, τα πουλερικά, το μέλι, το ελαιόλαδο και τα καλλυντικά.

Αυτό είναι περίπου το ένα πέμπτο του των αγαθών αξίας 200-300 εκατομμυρίων δολαρίων που παράγονται σε εποικισμούς κάθε χρόνο, αλλά μια σταγόνα στον ωκεανό δίπλα στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ύψους 30 δισ. δολαρίων από το Ισραήλ προς την ΕΕ κάθε χρόνο, το ένα τρίτο του συνόλου των εξαγωγών της.

Ο πρέσβης της ΕΕ στο Ισραήλ, Φάαμποργκ – Αντερσεν απέρριψε το επιχείρημα του μποϊκοτάζ, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπαγορεύει στους καταναλωτές τι να κάνουν αλλά τους βοηθάει να αποφασίσουν εάν θέλουν ένα προϊόν ή όχι.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...