689
Ο πρόεδρος της ΝΔ στο βήμα της 1ης συνάντησης της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις | Theodore Manolopoulos / SOOC

Η ΝΔ ξαναγίνεται… αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2015, 12:40
Ο πρόεδρος της ΝΔ στο βήμα της 1ης συνάντησης της ΓΣΕΒΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
|Theodore Manolopoulos / SOOC

Η ΝΔ ξαναγίνεται… αντιπολίτευση

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2015, 12:40

Κατηγορηματικός ως προς τη στάση της Νέας Δημοκρατίας έναντι της κυβέρνησης στην ψήφιση του προυπολογισμού εμφανίστηκε ο μεταβατικός της πρόεδρος, Γιάννης Πλακιωτάκης, που ξεκαθάρισε ότι «το λογαριασμό από το εμπόριο των ψεύτικων υποσχέσεων, που έδωσε ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό, αυτή τη φορά θα τον πληρώσει μόνος του» υπογραμμίζοντας έτσι και το πολιτικό στίγμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως αυτό αποτυπώθηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Ο ίδιος, εξάλλου, φρόντισε να δώσει έμφαση σε πάγιες θέσεις της ΝΔ σε ζητήματα οικονομίας, υπενθυμίζοντας από την 1η Συνάντηση των Αθηνών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που διοργάνωσε η ΓΣΕΒΕΕ ότι το κόμμα «ήταν και παραμένει η εγγυήτρια δύναμη των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων».
Σκληρό πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση μετατρέπει η Νέα Δημοκρατία και τις απειλές, που φέρεται να δέχεται η χώρα μας για εκδίωξη της από τη Συνθήκη Σένγκεν, εφ όσον δεν βελτιωθεί άμεσα η εικόνα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μας. «Μετά τον κίνδυνο του Grexit από το Ευρώ, μας βάζουν τώρα και σε κίνδυνο Grexit από τη συνθήκη Σένγκεν, είναι εθνικά επικίνδυνοι», τονίζει σε υψήλους τόνους ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος του κόμματος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος καταλογίζει στην κυβέρνηση εγκληματική ανικανότητα να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό τους τελευταίους μήνες. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο τομεάρχης εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος προειδοποιεί πως «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλώνεται στη διπλωματία του Τwitter. Οι επιπτώσεις της αναποτελεσματικότητάς της θα έχουν πολύ σοβαρές εθνικές επιπτώσεις» και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι η διαπραγμάτευση του απεδείχθη ακόμη μία παταγώδης αποτυχία.
Να εγκαταλείψει τους επικίνδυνους χειρισμούς, που έχουν οδηγήσει στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση στην Ειδομένη κάλεσε σε δήλωσή του την κυβέρνηση ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος υπενθύμισε στο Μέγαρο Μαξίμου ότι ο κίνδυνος εκδίωξης της χώρας από τη Συνθήκη της Σένγκεν είναι υπαρκτός. Εξάλλου, επίκαιρη ερώτηση προς τους κυρίους Μουζάλα και Τόσκα για τους κινδύνους, που διατρέχει η χώρα μας να τεθεί εκτός της Συνθήκης Σένγκεν κατέθεσε και ο υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα εσωκομματικά

Ανακούφιση προκάλεσε στο πολιτικό προσωπικό και την εκλογική βάση του κόμματος η είδηση ότι τελικώς οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 20 Δεκεμβρίου, και ο δεύτερος γύρος  -εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί- στις 10 Ιανουαρίου, καθώς τα διαλυτικά φαινόμενα, που διαπιστώθηκαν την επόμενη του φιάσκο της 22 Νοεμβρίου, απειλούσαν να θέσουν τη ΝΔ σε κατάσταση πλήρους πολιτικής ανυποληψίας.
Η συζήτηση, πάντως, για την πιθανότητα να υποχρεωθεί η ΝΔ να συνεργαστεί ή και να συμπράξει με την κυβέρνηση σε μείζονος σημασίας ζητήματα καθίσταται πλέον το μόνιμο και σημαντικότερο σημείο τριβής στο «διάλογο» μεταξύ των υποψηφίων. Το σενάριο της συμπόρευσης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφ όσον εκλέγει αρχηγός του κόμματος, απέκλεισε εκ νέου ο Απόστολος Τζιτζικώστας και κάλεσε τους συνυποψήφιους του «να ξεκαθαρίσουν, τη θέση τους απέναντι στο ενδεχόμενο συναίνεσης». Αντίθετος ως προς την πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό οιαδήποτε μορφή, είναι και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προγραμματίζει το νέο γύρο εξορμήσεων και εμφανίσεων του ενόψει του πρώτου γύρου των εκλογών.
«Στη συνωμοσία της μετριότητας του ΣΥΡΙΖΑ εμείς δεν θα συναινέσουμε. Δεν θα αργήσει να οικοδομηθεί μια άλλη συναίνεση, της αξιοπρέπειας και της αριστείας και σ’ αυτήν τη συναίνεση δεν θα έχει θέση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επέμεινε πως η Νέα Δημοκρατία δεν θα υπερψηφίσει το Ασφαλιστικό, αλλά διευκρίνισε ότι θα στηρίξει την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με συνθήκες, που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, σημειώνοντας με νόημα ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν καταψηφίζει τα πάντα». Αίσθηση, προκάλεσε, εξάλλου, η δήλωση του ότι εφ όσον εκλεγεί θα ζητήσει τις παραιτήσεις όλων στο κόμμα, καθώς, όπως είπε, «θέλω να ξαναχτίσω τη ΝΔ από την αρχή, λιτά, εφαρμόζοντας σκληρή αξιοκρατία και αξιολόγηση».
Από την πλευρά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη διαμηνύουν ότι δεν θα παρεκκλίνουν της στρατηγικής, που ακολούθησαν πριν από την 22αΝοεμβρίου. Επισημαίνουν, δηλαδή, ότι ο κύριος Μεϊμαράκης θα μείνει μακριά από ανούσιες αντιπαραθέσεις, που πληγώνουν το γόητρο του νεοδημοκράτη ψηφοφόρου και ότι έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα του κόμματος και πως αυτό θα παραμείνει ενωμένο. Το μεσημέρι συνεδριάζει η ΚΕΦΕ, όπου θα επικυρωθεί και τυπικά η προσφορά της Vodafone, που θα είναι η εταιρεία, που θα αναλάβει τη μηχανοργάνωση των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...