325
Οικογένεις μεταναστών χωρίς χαρτιά σε κέντρο στο Τέξας | REUTERS/Loren Elliott

ΗΠΑ: Δικαστικό «φρένο» στον χωρισμό μεταναστών από τα παιδιά τους

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2018, 10:12
Οικογένεις μεταναστών χωρίς χαρτιά σε κέντρο στο Τέξας
|REUTERS/Loren Elliott

ΗΠΑ: Δικαστικό «φρένο» στον χωρισμό μεταναστών από τα παιδιά τους

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2018, 10:12

Αμερικανικό δικαστήριο ανέστειλε προσωρινά την πολυσυζητημένη και αμφιλεγόμενη πολιτική χωρισμού των παιδιών μεταναστών, ενώ μάλιστα αναγκάζει την κυβέρνηση Τραμπ να προχωρήσει και σε επανενώσεις των οικογενειών.

Η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή Ντέινα Σάμπρυ από τη Καλιφόρνια ζητά την επανένωση μέσα σε 30 ημέρες των οικογενειών που χωρίστηκαν. Ειδικότερα, αν το παιδί είναι κάτω των πέντε ετών, η επανασύνδεση με τους γονείς του θα πρέπει να γίνει εντός 14 ημερών. Η επανένωση θα απαγορεύεται μόνον εάν οι γονείς θεωρούνται ακατάλληλοι, όπως αν έχουν ποινικό μητρώο.

Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει η ACLU, η Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

Περισσότερα από 2.300 παιδιά που έχουν χωριστεί από τους γονείς τους τις τελευταίες εβδομάδες ζουν σε χωριστά καταφύγια μέσα σε συνθήκες που δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές.

Την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατακραυγή, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστική εντολή που τερματίζει τους χωρισμούς, αλλά και δεν περιέχει πρόνοιες για επανένωση οικογενειών.

Εν τω μεταξύ, αγωγή σε βάρος της διοίκησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσαν 17 αμερικανικές πολιτείες και η περιφέρεια της Κολούμπια, επιδιώκοντας να μπει τέλος στη «σκληρή και παράνομη», όπως τη χαρακτηρίζουν, πολιτική του βίαιου χωρισμού των οικογενειών μεταναστών που εισήλθαν στη χώρα από το Μεξικό.

Στην αγωγή, που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Σιάτλ, οι πολιτείες κρίνουν επίσης πως είναι «απατηλό» το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ στις 20 Ιουνίου, το οποίο υποτίθεται θα αναστείλει τη διαδικασία των χωρισμών.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο πρόεδρος Τραμπ δεν ξεχνά το σχέδιο του τείχους στα σύνορα με το Μεξιικό, τη μεγάλη υπόσχεση που είχε δώσει από το 2016 και η οποία παραμένει ένα σχέδιο στα χαρτιά.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόκειται να τεθεί άμεσα σε ψηφοφορία το συμβιβαστικό νομοσχέδιο που προωθεί το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, με το οποίο διατίθεται το ποσό των 25 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του τείχους. Το νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της συντηρητικής και της μετριοπαθούς πτέρυγας του κόμματος, δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει αρκετές ψήφους ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...