194
Απομεινάρια κιόνων της αρχαιοελληνικής Βαργυλίας στα υπό πώληση τουρκικά αγροτεμάχια | Wikipedia

Τουρκία: αναζητείται αγοραστής αρχαιοελληνικών ερειπίων…

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2018, 20:19
Απομεινάρια κιόνων της αρχαιοελληνικής Βαργυλίας στα υπό πώληση τουρκικά αγροτεμάχια
|Wikipedia

Τουρκία: αναζητείται αγοραστής αρχαιοελληνικών ερειπίων…

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουνίου 2018, 20:19

Ολα πωλούνται: παλιά και καινούργια, αντίκες και ρεπλίκες, μάρμαρα και τσίτια, τα δικά μας και τα ξένα, τα πάντα, υπό τον όρο ότι η τιμή είναι η συμφέρουσα – έτσι δεν είναι;

Ετσι. Και τώρα ήρθε η ώρα να πωληθούν και τα ερείπια της Βαργυλίας -της αρχαιοελληνικής πόλης που βρίσκεται στην Καρία, κοντά στην Αλικαρνασσό, την οποία κατά τη μυθολογία ίδρυσε ο Βελλερεφόντης- αντί 5,6 εκατ. στερλινών (περί τα 7 εκατ. ευρώ), όπως μεταδίδουν και οι λονδρέζικοι Times.

Πωλούνται λοιπόν 2.500 χρόνια κατακερματισμένης σε αγροτεμάχια ιστορίας: ένα θέατρο, μία ακρόπολις, μία νεκρόπολη όπως και ό,τι άλλο θα αναδείξει η αρχαιολογική σκαπάνη στο μέλλον, ίσως και κάνα δυο κρυμμένοι θησαυροί μέσα στ’ αρχαία χώματα – δηλαδή χώματα φρέσκα, ιδιωτικά από το 1927, βοσκοτόπια αγελάδων κυρίως αλλά και πεδίο δράσεως ανεξέλεγκτων αρχαιοκαπήλων, όπως διατείνονται οι ιδιοκτήτες τους.

Μα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πουλάνε οι άνθρωποι, αφού η μικρή, σε σχέση με τις εμβληματικές αρχαιοελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας, Βαργυλία δεν έτυχε της προσοχής των αρχαιολογικών υπηρεσιών του τουρκικού κράτους και δεν έχουν γίνει επίσημες ανασκαφές. Ε, τι να σου κάνουν. Πουλάνε. Ή, έστω, προσπαθούν.

Διότι είναι η δεύτερη φορά που αναζητείται αγοραστής των ερειπίων από το 2015.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...