585
Η Δαμασκός την ώρα που οι ισραηλινοί πύραυλοι πλήττουν «ιρανικούς στόχους» | REUTERS

Το Ισραήλ πανηγυρίζει ότι έπληξε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2018, 18:02
Η Δαμασκός την ώρα που οι ισραηλινοί πύραυλοι πλήττουν «ιρανικούς στόχους»
|REUTERS

Το Ισραήλ πανηγυρίζει ότι έπληξε σχεδόν όλες τις ιρανικές υποδομές στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2018, 18:02

Κοχλάζει και πάλι το πολεμικό καζάνι της Μέσης Ανατολής, εντός και πέριξ της Συρίας, με τελευταίο επεισόδιο την ισραηλινή πυραυλική επιδρομή «κατά στόχων του Ιράν».

To Iσραήλ ανακοίνωσε ότι σε αυτήν την επιδρομή του στη Συρία -την οποία εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Πέμπτης με 70 πυραύλους εκτοξευμένους από 28 αεροσκάφη- κατέστρεψε «σχεδόν όλες» τις ιρανικές υποδομές – και ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο απάντησε στα «ιρανικά πυρά που δέχθηκαν ισραηλινές δυνάμεις στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν».

«Επίλεκτοι Φρουροί»

Τα πυρά αυτά, κατά τις δηλώσεις των ισραηλινών στρατιωτικών και αξιωματούχων, ήταν ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης από τις ειδικές δυνάμεις του Ιράν (τις λεγόμενες Quds, οι οποίες αποτελούν επίλεκτο τμήμα των Φρουρών της Επανάστασης). Το Ισραήλ λέει επίσης ότι αυτά τα «ιρανικά πυρά» δεν έπληξαν καμία ισραηλινή θέση.

Oι Ισραηλινοί εκτιμούν μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που το Ιράν απευθείας επιδιώκει να πλήξει ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους, καθώς έως τώρα τέτοια «πολεμικά δικαιώματα» είχε εκχωρήσει στη Χεζμπολάχ, τη φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου. Στρατιωτική πηγή του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτυπήθηκαν δεκάδες στόχοι, περιλαμβανομένων αποθηκών πυρομαχικών, υλικοτεχνικών υποδομών, κέντρων εφοδιασμού, επιμελητείας και μυστικών υπηρεσιών του ιρανικού στρατού.

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Αβιντορ Λίμπερμαν δήλωσε δηκτικά για τις επιθέσεις: «Τους το έχουμε πει και πρέπει να το θυμούνται, ότι αν εμείς βραχούμε, αυτοί θα πλημμυρίσουν. Ελπίζω ότι το επεισόδιο έληξε, και ο νοών νοείτω… Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση, αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας επιτίθεται ή να κατασκευάζει υποδομές ώστε να μας επιτεθεί μελλοντικώς». Συμπλήρωσε δε ότι το Ιράν έχει προσπαθήσει να εγκαταστήσει αντιαεροπορικά συστήματα κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

«Ενημερώσαμε τη Ρωσία»

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας, οι οποίες έπληξαν το αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων του Ιράν και στρατιωτικά συγκροτήματα πέριξ της Δαμασκού, όπως και μία αποθήκη πυρομαχικών στο διεθνές αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας. Ο ίδιος, με μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Twitter, γραμμένο στα Αραβικά, προειδοποίησε την κυβέρνηση Ασαντ να μην επέμβει.

2018-05-10T064911Z_1829720385_RC18852EFFE0_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-ISRAEL
Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Αβιντορ Λίμπερμαν (REUTERS)

Η Δαμασκός πάντως σείστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από τις εκρήξεις και τον θόρυβο από τις χαμηλές πτήσεις των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών. Συριακά Μέσα ανέφεραν ότι δεκάδες πύραυλοι αναχαιτίστηκαν, πληροφορία η οποία επιβεβαιώθηκε από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. (Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι η Συρία κατέρριψε περισσότερους από τους μισούς πυραύλους που κατά τη διάρκεια της νύχτας και ως τα ξημερώματα εκτοξεύθηκαν εναντίον της από το Ισραήλ.)

Στρατιωτική πηγή του Ισραήλ δήλωσε στον Τύπο ότι οι ιρανικές ρουκέτες δεν έπληξαν ισραηλινές θέσεις -«ούτε μία» υπογράμμισε με έμφαση-, αφού είτε αναχαιτίστηκαν είτε απέτυχαν να φθάσουν στους στόχους τους. Κατηγόρησε δε για το σχέδιο επίθεσης τον επικεφαλής των Quds Κασίμ Σουλεϊμανί. Η ίδια πηγή δήλωσε ρητώς ότι το Ισραήλ είχε ενημερώσει τη Ρωσία προτού επιτεθεί.

Το απόγευμα της Πέμπτης υπήρξε και αντίδραση από πλευράς της Μόσχας. Χωρίς αναφορά στο αν η Ρωσία είχε ενημερωθεί ή όχι για την ισραηλινή επίθεση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στον Τύπο ότι «αναμφίβολα γνωρίζουμε πως γίνονται πολύ σκληρές δηλώσεις και φυσικά η Μόσχα ανησυχεί για την αυξανόμενη ένταση και ελπίζει ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και θα επιλέξουν αποκλειστικά τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων».

Η κλιμάκωση της έντασης

Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν άρχισε να μεγαλώνει από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν οι Ισαηλινοί ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ένα ιρανικό drone που είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία το Ισραήλ έχει επιχειρήσει αεροπορικά χτυπήματα δεκάδες φορές εναντίον «στόχων της Χεζμπολάχ».

(Η σχετική αναφορά του Guardian για αυτή τη σοβαρότατη εξέλιξη στη Μέση Ανατολή εδώ.)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...