903
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου | ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS

Ο Τσίπρας «απειλεί» με Σύνοδο Κορυφής

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 13:50
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου
|ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ/INTIMENEWS

Ο Τσίπρας «απειλεί» με Σύνοδο Κορυφής

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 13:50

Αν σας θυμίζει μέρες του 2015, δεν κάνετε και πολύ λάθος. O Αλέξης Τσίπρας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τετάρτης, ουσιαστικά απείλησε με σύγκληση της Συνόδου Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αν δεν δοθεί λύση στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης Αθήνας – δανειστών στο Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα, στις επόμενες 48 ώρες δηλαδή!

Ηταν μια δραματική κλιμάκωση της ρητορικής από τον Πρωθυπουργό, που έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει το Eurogroup «άτυπο διευθυντήριο». Και όλα αυτά ενώ από τις Βρυξέλλες μεταδίδονταν πληροφορίες για σχέδιο συμφωνίας για την άρση του αδιεξόδου. Σύμφωνα με το kathimerini.gr, το σχέδιο προβλέπει: λήψη μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο Ασφαλιστικό το 2019 και ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020 στον φορολογικό τομέα. Ομως αν οι προβλέψεις για το 2018 δεν βγουν αληθινές και η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, τότε τα μέτρα στο σύνολο τους (1% του ΑΕΠ ασφαλιστικό και 1% του ΑΕΠ φορολογικό) θα τεθούν σε εφαρμογή όλα μαζί από το 2019.

Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Τσίπρας παίζει πλέον το χαρτί της πολιτικής λύσης σε ανώτατο επίπεδο και τούτο ζήτησε και κατ’ ιδίαν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Aν δεν έχουμε συμφωνία την Παρασκευή, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, πρέπει να έχουμε θετική συμφωνία πριν το Πάσχα, σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου, αποκαλύπτοντας ότι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ σύγκληση συνόδου των χωρών της Ευρωζώνης ώστε να υπάρξει άμεση λύση, αν δεν κλείσει το θέμα στο Eurogroup της Παρασκευής. Παράλληλα προειδοποίησε με νόημα: «Να μη θέσουμε σε διακινδύνευση της σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης»…

Ηδη από αργά το βράδυ της Τρίτης –και ενώ κυκλοφορούσαν (ανυπόστατες) φήμες ακόμα και για νέο δημοψήφισμα, αφού ναυαγούσε ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης και επέστρεφαν άπραγοι στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες οι Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Αχτσιόγλου– διακινούταν η πληροφορία ότι η σύγκληση συνόδου των χωρών μελών του ευρώ ήταν πια «το πιστόλι πάνω στο τραπέζι» που έβαζε η κυβέρνηση για να επιβάλει μια έστω τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Από τη στιγμή που ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία, αυτή η τακτική βολεύει και (μικρο)πολιτικά, καθώς αναβαθμίζει στο εσωτερικό το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα, ο οποίος για ένα ακροατήριο εμφανίζεται να πολεμάει τα ξένα συμφέροντα που υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση. Αυτό άλλωστε περιέγραψε και ο ίδιος. Στη συνέντευξη Τύπου στο Μαξίμου ήταν ιδιαίτερα επιθετικός κατά «κάποιων πιστωτών» που ευθύνονται, όπως είπε, για την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης και που «εμφανίζονται αμετανότητοι, επαναλαμβάνοντας την τακτική της κωλυσιεργίας». Αναφέρθηκε σε αυτούς που επιθυμούσαν το 2015 το Grexit και που θέλουν εσκεμμένα να ροκανίσουν τον χρόνο τονίζοντας: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε παιχνίδια σε βάρος του λαού». 

«Kάποιοι βάζουν συνέχεια απαιτήσεις και εμπόδια. Αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει, και η ώρα είναι τώρα», τόνισε ο ίδιος. «Εμείς εδώ δεν παίζουμε τις κουμπάρες στις πλάτες ενός λαού» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είπε ότι «έχουμε φέρει δημοσιονομικά αποτελέσματα που εκπλήσσουν φίλους και εχθρούς», ενώ επέκρινε το ΔΝΤ για την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει με τη στάση του.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το 2016 κλείνει με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω από 3%. Σε έναν πιο αισιόδοξο τόνο, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι «βρισκόμαστε μία ανάσα από συμφωνία» και ότι «δεν είμαστε κοντά μόνο στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης αλλά και σε μια συνολική συμφωνία, που αφορά και το ζήτημα του χρέους».

Από την πλευρά του, ο κ. Τουσκ παρατήρησε βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα από την τελευταία φορά που την επισκέφθηκε. Τόνισε ότι «η Ελλάδα δείχνει κάποια σημάδια ανάπτυξης» και ότι «η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής φέρνει καρπούς». Συμπέρανε ότι «κάθε ημέρα φτάνουμε πιο κοντά σε μια συμφωνία».

Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί το αίτημα του κ. Τσίπρα για σύγκληση έκτακτης συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρνήθηκε να δεσμευτεί και αρκέστηκε να πει ότι δεν θέλει να κάνει υποθέσεις ούτε σχόλια επί αρνητικών σεναρίων. Οπως είπε, «είναι πολύ εύκολο να χαλάσει όλη μας η καλή δουλειά και να δώσουμε λάθος εικόνα με τέτοιες υποθέσεις».

«Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι αυτό που θέλει να κάνει αυτή τη στιγμή είναι υποστηρίξει τους υπουργούς Οικονομικών να φτάσουν σε μια συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup.

Δένδιας: «Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»

Σκληρές κουβέντες για το εσωτερικό ακροατήριο χαρακτήρισε, μέσω του ΣΚΑΪ ο Νίκος Δένδιας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. «Πρόκειται για άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ειρωνικά ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τέτοιου είδους σχόλια από τον Αλέξη Τσίπρα».

«Χρέος του πρωθυπουργού είναι να έχει μια καλή κυβέρνηση και να κλείνει την αξιολόγηση στην ώρα της, να κρατά διαύλους με τους εταίρους και όχι να τους βρίζει κατά το δοκούν», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ποτάμι: «Τα παραμύθια δεν γίνονται πάντα πιστευτά»

Αντίστοιχα αντέδρασε και το Ποτάμι τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι «ο κ. Τσίπρας κατάλαβε, στα λόγια τουλάχιστον, αυτό που του λέμε εδώ και καιρό: ότι κάθε μέρα αβεβαιότητας επιβαρύνει την ελληνική οικονομία. Κέρδος από την παράταση της αβεβαιότητας δεν υπάρχει. Μόνο ζημιές». Στην ανακοίνωση κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι «διαπραγματεύεται μόνο με το κόμμα του και οι πολίτες πληρώνουν το κόστος».

«Και τώρα ζητάει Σύνοδο Κορυφής. Οπως και το καλοκαίρι του 2015, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδιώκουν τη δραματοποίηση της κατάστασης μήπως μπορέσουν και καλύψουν τα αποτελέσματα της ολέθριας τακτικής τους», τονίζει το κίνημα. «Ο κ. Τσίπρας θα έρθει ξανά στη Βουλή για να μας πει πόσες ώρες έμεινε ξάγρυπνος και πόσο σκληρά πάλεψε με τους κακούς. Αλλά τα παραμύθια δεν γίνονται πάντα πιστευτά». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...