481
Νέα μέτρα λαμβάνει η Facebook για τον περιορισμό ψευδών ειδήσεων | Reuters

Η Facebook θα βάλει το πρώτο φίλτρο ειδήσεων στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2017, 11:31
Νέα μέτρα λαμβάνει η Facebook για τον περιορισμό ψευδών ειδήσεων | Reuters

Η Facebook θα βάλει το πρώτο φίλτρο ειδήσεων στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2017, 11:31

Η Γερμανία θα είναι η πρώτη χώρα όπου θα δοκιμάσει η Facebook να κάνει αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο: να φιλτράρει τις πληροφορίες που αναρτώνται στο δίκτυό του και να διαχωρίζει τις ψευδείς από τις έγκυρες ειδήσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση επείγεται για αυτό το μέτρο, καθώς το φθινόπωρο θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές και ήδη η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έχει επισημάνει τον κίνδυνο να δεχθεί η χώρα κυβερνοεπιθέσεις σαν κι αυτές που δέχθηκε η επιτροπή του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος, κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Η ίδια έχει προειδοποιήσει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι διαδικτυακές επιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης -προερχόμενες από τη Ρωσία- θα παίξουν κατά πάσα πιθανότητα σημαντικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία.

Αντίστοιχες προβλέψεις έχει κάνει και η ερευνήτρια που εργάζεται στη δεξαμενή σκέψης Hudson Institute στη Ουάσιγκτον, Χάνα Θόμπουρν. Προειδοποιεί ότι η Γερμανία θα είναι για τους Ρώσους ο μεγαλύτερος στόχος, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου θα διεξαχθούν φέτος εκλογές, καθώς το Κρεμλίνο θέλει την απομάκρυνση της Μέρκελ από την καγκελαρία.

Φοβούμενοι, λοιπόν, ότι ρώσοι μπλόγκερ και χάκερ θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη στη Γερμανία, οι πολιτικοί της χώρας πιέζουν τη Facebook να λάβει μέτρα γρήγορα.

Αλλά είναι προφανές ότι και η ίδια η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν θέλει να δεχθεί ξανά κατηγορίες ότι το υλικό που ρέει άφθονο στο Facebook μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις. Αυτό συνέβη μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Πολλοί ήταν αυτοί που συνέδεσαν την εκλογή του Τραμπ με τις αναρτήσεις στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι η ανακύκλωση ψευδών ειδήσεων –όπως για παράδειγμα ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος υποστήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ»- έπαιξε έναν ρόλο της  στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, η κολοσσιαία εταιρεία κάνει την πρώτη υποχώρηση. Θα εισάγει ένα τρίτο «σώμα» που θα ελέγχει την εγκυρότητα των ειδήσεων. Οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούν να αναφέρουν (report) ένα σχόλιο ως αναληθές. Αυτόματα η ανάρτησή αυτή θα αποστέλλεται στο Correctiv, μία ομάδα ειδικών στην ερευνητική δημοσιογραφία. Αν ο έλεγχος δείξει ότι η πληροφορία είναι πράγματι αναληθής, τότε θα στιγματίζεται ως «υπό αμφισβήτηση» (disputed). Αυτές λοιπόν οι «υπό αμφισβήτηση» αναρτήσεις δεν θα τίθενται σε προτεραιότητα στον αλγόριθμο που προωθεί τις ειδήσεις στο Facebook. Και όποιος θέλει να αναμεταδώσει μία τέτοια πληροφορία θα δέχεται μία προειδοποίηση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χέικο Μάας, δήλωσε ότι οι ψευδείς ειδήσεις θέτουν κινδύνους στην κουλτούρα του διαλόγου και τόνισε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο ευθυνόμενος θα πρέπει να αντιμετωπίζει ακόμη και ποινή πενταετούς κάθειρξης. Γι’ αυτό άλλωστε η γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προετοιμάζει νομοσχέδιο που θα προβλέπει την επιβολή προστίμου έως και 500.000 ευρώ σε χρήστες που αναρτούν ψευδείς ειδήσεις.

Αλλά όπως επεσήμανε ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ένα καθήκον. «Δεν μπορεί να συμφέρει τη Facebook ότι η πλατφόρμα της γίνεται πεδίο όπου αναπαράγονται ψεύδη και εκστρατείες μίσους. Το εγκληματικό περιεχόμενο πρέπει να διαγράφεται άμεσα όταν γίνεται αντιληπτό. Και πρέπει να διευκολύνονται οι χρήστες να αναφέρουν τις ψευδείς ειδήσεις», τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...