579
Οι «γίγαντες» του Διαδικτύου έχουν δεσμευτεί να διαγράφουν κάθε σχόλιο με ρατσιστικό περιεχόμενο, μα η καλή τους πρόθεση δεν ήταν αρκετή... | REUTERS/Dado Ruvic

Η Γερμανία υποχρεώνει Facebook, Google και Twitter να δράσουν κατά της «ρητορικής μίσους»

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 07:00
Οι «γίγαντες» του Διαδικτύου έχουν δεσμευτεί να διαγράφουν κάθε σχόλιο με ρατσιστικό περιεχόμενο, μα η καλή τους πρόθεση δεν ήταν αρκετή... | REUTERS/Dado Ruvic

Η Γερμανία υποχρεώνει Facebook, Google και Twitter να δράσουν κατά της «ρητορικής μίσους»

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 07:00

Σε μια προσπάθεια να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα των ψευδών ειδήσεων και της «ρητορικής μίσους», που συχνά διαδίδονται μέσα από τις σελίδες του, την περασμένη εβδομάδα το Facebook ανακοίνωσε μέσω των εκπροσώπων του πως σκοπεύει να συνεργαστεί με εργαλεία όπως το Snopes, που ελέγχουν όσα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως προς την αλήθεια και το περιεχόμενό τους. Αντίστοιχες είναι και οι δεσμεύσεις άλλων δημοφιλών μέσων δικτύωσης, όπως του Twitter, αλλά και της Google.

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται πως δεν αρκείται στην υπόσχεσή τους για «αυτοπεριορισμό» και καταρτίζει νέους νόμους με τους οποίους υποχρεώνει τα δημοφιλή μέσα δικτύωσης και την κορυφαία μηχανή αναζήτησης να αναλάβουν δράση για να εξαλείψουν τη ρητορική μίσους που αναπτύσσεται στις πλατφόρμες τους.

Τα μέτρα τα οποία προσανατολίζεται ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας περιλαμβάνουν την υποχρέωση των μέσων να διαγράφουν τις επίμαχες αναρτήσεις, να δημοσιεύουν τα παράπονα που λαμβάνουν από τους χρήστες τους και να δημιουργήσουν ειδικό επιτελείο επιφορτισμένο με τις απαραίτητες διαγραφές – σε 24ωρη βάση.

Στις πλατφόρμες που θα αποτυγχάνουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα θα επιβάλλονται χρηματικές ποινές ανάλογες με τον ετήσιο παγκόσμιο τζίρο τους ή θα πληρώνουν πρόστιμα που θα φτάνουν ως και τις 500.000 ευρώ για κάθε ανάρτηση που αφορά μηνύματα μίσους και δεν έχει διαγραφεί μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή της δημοσίευσης.

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενημέρωσε περί τα τέλη Νοεμβρίου πως έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία που θα επιτρέπει στους χρήστες της πλατφόρμας να μαρκάρουν ως ψευδή μια είδηση.

facebook-fake-1
Ιδού με ποιον τρόπο οι χρήστες του Facebook μπορούν να επισημάνουν μια, κατά την εκτίμησή τους, ψευδή είδηση (Facebook)

Επίσης οι τρεις «γίγαντες» του Διαδικτύου, Facebook, Twitter και Google, έχουν ήδη δεσμευτεί να διαγράφουν κάθε σχόλιο και ανάρτηση με ρατσιστικό περιεχόμενο, φαινόμενο που έγινε ακόμα πιο έντονο κατά την προσφυγική κρίση των τελευταίων ετών.

Τον περασμένο Μάιο υπέγραψαν κανονισμό της ΕΕ για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο και οργανώθηκαν ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ρατσιστικά κρούσματα. Ωστόσο ο κώδικας δεν είχε νομικά δεσμευτική ισχύ και η καλή τους πρόθεση μάλλον δεν φάνηκε αρκετή…

Πριν λίγες ημέρες, με διαπίστωση της βρετανικής εφημερίδας Guardian, στο ερώτημα «Αν συνέβη το Ολοκαύτωμα», πρώτο λήμμα στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google εμφανίζεται το Νο1 ρατσιστικό site στον κόσμο. Ζητήθηκε από την εταιρεία να επέμβει και εκείνη, επισήμως, ένιψε τας χείρας

Ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μας, δήλωσε πως η νέα συμφωνία θα κάνει ευκολότερο των εντοπισμό σχολίων αλλά και χρηστών που βρίσκονται πίσω από ρατσιστικές οργανώσεις και διοχετεύουν υλικό στα μέσα δικτύωσης. «Οταν τα όρια της ελευθερίας του λόγου καταπατώνται, όταν εμφανίζονται εγκληματικές εκφράσεις που απειλούν ανθρώπινες ζωές ή υποκινούν ποινικά αδικήματα, θα πρέπει να εξαφανίζονται από το Διαδίκτυο και μάλιστα σε λίγες ώρες», τόνισε.

Βασική ανησυχία της γερμανικής κυβέρνησης είναι οι βουλευτικές εκλογές του 2017, καθώς εκτιμούν πως τα μηνύματα μίσους και οι μη αληθείς ειδήσεις μπορούν να επηρεάσουν καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους Financial Times. Την ίδια ανησυχία μοιράζεται και η γαλλική κυβέρνηση, εν όψει των δικών της προεδρικών εκλογών.

Μετά την επικράτηση του Brexit στη Βρετανία και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ, αποτελέσματα που φαίνεται να επηρεάστηκαν σημαντικά από τις πληροφορίες που διοχετεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η γερμανική κυβέρνηση ανησυχεί για το αν η μη ελεγχόμενη ροή ειδήσεων και πληροφορίας μπορεί να ευνοήσουν την άνοδο της Ακροδεξιάς.

«Για πολύ καιρό υπήρχαν μόνο λόγια. Τώρα εμείς, ο συνασπισμός, θα αναλάβουμε δράση», τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, ανώτερο στέλεχος της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) του γερμανικού συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...