292
Το πολύπαθο hot spot Hot Spot της ΒΙΑΛ στη Χίο | Theodore Manolopoulos / SOOC

Τα αδιέξοδα της ΕΕ μπροστά στη Συνθήκη του Δουβλίνου

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 16:39
Το πολύπαθο hot spot Hot Spot της ΒΙΑΛ στη Χίο | Theodore Manolopoulos / SOOC

Τα αδιέξοδα της ΕΕ μπροστά στη Συνθήκη του Δουβλίνου

Protagon Team Protagon Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 16:39

Από τον ερχόμενο Μάρτιο τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να στέλνουν πίσω στην Ελλάδα μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν εισέλθει παρατύπως στην ευρωπαϊκή επικράτεια μέσω ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Η σταδιακή της εφαρμογή για λογαριασμό της Ελλάδας, από τον Μάρτιο του 2017, απασχόλησε εκτενώς τον γερμανικό Τύπο, καθώς η πολιτική της ΕΕ για τους αιτούντες άσυλο μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, σχολιάζοντας τη σταδιακή επαναφορά της Συνθήκης, εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές παραθαλάσσιες χώρες «θα αφεθούν μόνες» αν δεν εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη. Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται εγγυήσεις, τονίζει δημοσίευμα της εφημερίδας, «κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται», καταλήγει.

«Τελευταίος σταθμός Ελλάδα» είναι το σχόλιο του γερμανικού περιοδικού Spiegel. Το περιοδικό σε δημοσίευμά του επισημαίνει πως η ΕΕ δυσφορεί όλο και περισσότερο με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι συνθήκες περίθαλψης των προσφύγων που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά είναι άθλιες, παρά το γεγονός πως από τις αρχές του 2015 η Ελλάδα έχει λάβει βοήθεια ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Οχι πως η υπόλοιπη ΕΕ τα έχει καταφέρει καλύτερα στη μεταναστευτική της πολιτική… Το καλοκαίρι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης είχαν συμφωνήσει για την ανακατανομή 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα ενώ ως τον Νοέμβριο μόλις 8.000 άτομα είχαν διοχετευθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Süddeutsche Zeitung αξιολογεί την απόφαση της Κομισιόν περισσότερο ως «διακαή της πόθο» παρά ως εφικτό μέτρο.

Πρώτον, σημειώνει η εφημερίδα, η Κομισιόν εξαιρεί από τη διαδικασία ευάλωτα άτομα και ασυνόδευτους ανηλίκους, δεύτερον η Ελλάδα πρέπει να εγγυηθεί πως διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες υποδοχής και τρίτον η Κομισιόν βασίζεται στο ότι δεν θα σημειωθεί παράνομη μετανάστευση από την Ελλάδα προς τον Βορρά καθώς τα σύνορα μένουν κλειστά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...