Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες αλλά και στη σκιά του φόβου που επικρατεί στην Ευρώπη για κάποιο νέο χτύπημα θεωρώ υποχρέωση του δυτικού πολιτισμού να διαχωρίσουμε τους μουσουλμάνους και τους τρομοκράτες. Είναι σίγουρα αλήθεια ότι στο όνομα του Θεού (του εκάστοτε Θεού) έχουν γίνει οι μεγαλύτερες και πιο αιματηρές επιθέσεις αλλά δεν νομίζω ότι το μήνυμα του Κορανίου είναι αυτό.
Δεν διαφωνώ ότι η θρησκεία του Ισλάμ μπορεί να χαρακτηριστεί συντηρητική, ότι σίγουρα στην εφαρμογή της sharia, του ισλαμικού δηλαδή δικαίου, καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκινούνται τρομοκρατικές επιθέσεις. Ομως όπως σε όλες τις θρησκείες έτσι και στο Ισλάμ υπάρχουν πολλές εκφάνσεις και πολλές εκφράσεις του κηρύγματος του Θεού, ποικίλες ερμηνείες και διάφορες ομαδοποιήσεις.
Ο απλός διαχωρισμός, αυτός που είναι ο πιο σημαντικός είναι του μουσουλμάνου από τον τρομοκράτη, του Ισλάμ από το Ισλαμικό Κράτος, του πολίτη από του δολοφόνου κτλ. Αλλο ο μουσουλμάνος και άλλο ο ισλαμιστής. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κρίνουμε μια ολόκληρη θρησκεία από μια παρερμηνεία και μια μειονότητα του πληθυσμού. Μουσουλμάνοι υπάρχουν σε όλο το κόσμο αλλά σίγουρα δεν είναι τρομοκράτες.
Ας κάνουμε μια απλή σύγκριση για να δούμε το παράλογο της υπόθεσης. Το ότι μουσουλμάνοι και τρομοκράτες είναι Αραβες δεν κάνει αυτομάτως όλους τους Αραβες τρομοκράτες. Το ότι η 17 Νοέμβρη αποτελούνταν από Ελληνες δεν κάνει αυτομάτως όλους τους Ελληνες τρομοκράτες, ούτε καν όσους κινούνται στον αριστερό χώρο, όπως κινούνταν η 17Ν. Δεν χρειάζεται παραλογισμός και ισλαμοφοβία. Η κάθε θρησκεία μπορεί να γίνει προϊόν δημαγώγησης, αφορμής και κίνητρο για πολλές παράνομες πράξεις ακόμα και τρομοκρατικές. Σε μια τρελή παρερμηνεία δε θα μπορούσε κάποιος να παρερμηνεύσει την πράξη του Ιησού στο ναό που κατέστρεψε τους εμπορικούς πάγκους και να πηγαίνει σε κάθε πανηγύρι και να κάνει καταστροφές; Θα εκπροσωπούσε την εκκλησία, τον χριστιανισμό ή θα ήταν μια αυτόνομη ενέργεια;
Καταδικαστέες οι επιθέσεις των τρομοκρατών σε κάθε περίπτωση. Ομως το μεγαλύτερο κέρδος τους θα είναι να μας κάνουν να φοβόμαστε τον συνάνθρωπο. Σκεφτείτε τον κάθε πρόσφυγα που πολεμάει για τη ζωή του στα hot-spots και στην Ειδομένη, θα τον θεωρήσουμε τρομοκράτη επειδή είναι μουσουλμάνος ενώ έφυγε από τη χώρα του για να σωθεί από βόμβες;
Δεν νομίζω ότι κάποιος από εμάς που έχει αναλογιστεί το πρόβλημα και το χάος που επικρατεί στη Μέση Ανατολή θεωρεί ότι είναι αμιγώς θρησκευτικά τα κίνητρα των τρομοκρατών. Δεν πρόκειται για θρησκευτικούς τρομοκράτες αλλά ξεκάθαρα για κοινωνικοπολιτικούς. Ο έλεγχος της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται και τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω προκαλούν τις επιθέσεις στον δυτικό κόσμο και όχι ο ιερός πόλεμος και η επέκταση του Ισλάμ. Το Ισλάμ αποτελεί μια θρησκεία που η πλειοψηφία των πιστών της δεν είναι καν Άραβες. Μην αφήσετε την τρομοκρατία και την προκατάληψη να φωλιάσουν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις οικογένειές μας.
*Ο Ρωμανός Αλβέρτης είναι μεταπτυχιακός φοιτητής της συγκριτικής θρησκειολογίας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News