624
|

Αγόρια – πολυβόλα, κορίτσια – σπαθιά

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2015, 13:47

Αγόρια – πολυβόλα, κορίτσια – σπαθιά

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2015, 13:47

Σκανδάλη – Trigger, Τολμηρός πολεμιστής – Bold Warrior, Μάγκνουμ – Magnum, Μπερέτα – Beretta. Δεν είναι παρουσίαση κάποιας καινούργιας έκθεσης όπλων. Είναι μερικά από τα δημοφιλέστερα ονόματα που δίνονται σε νεογέννητα στις ΗΠΑ τον τελευταίο καιρό.

Όλα αυτά στη χώρα που περίπου 88 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από χρήση όπλων, στη χώρα που το μακελειό σε κάποιο σχολείο ή σε δημόσιο χώρο από χρήση όπλου κάνει κάθε λίγο και λιγάκι το γύρο του κόσμου, στη χώρα που η αγορά όπλου μοιάζει με επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Σε μια περίοδο που οι φωνές υπέρ της επιβολής ελέγχου και περιορισμού στην οπλοφορία πληθαίνουν και έχουν «κερδίσει» και τον Λευκό Οίκο (αλλεπάλληλες είναι οι σχετικές παρεμβάσεις του Μπαράκ Ομπάμα), οι οπαδοί της ελεύθερης οπλοφορίας φαίνεται ότι καταφεύγουν σε νέους τρόπους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος.

Το πιο δημοφιλές όνομα αυτής της κατηγορίας, είναι το Gunner, από το Gunnar, που σημαίνει «τολμηρός πολεμιστής» στα σουηδικά

To ανησυχητικό εύρημα προέκυψε από έρευνα της ιστοσελίδας ανεύρεσης ονομάτων για μωρά Name Berry. Πλέον μεταξύ των 50 πιο διαδεδομένων ονομάτων για μωρά στις ΗΠΑ συγκαταλέγονται ονόματα που συνδέονται με διαφόρων ειδών όπλα και με τη βία.

Χαρακτηριστικά το πιο δημοφιλές όνομα αυτής της κατηγορίας, είναι το Gunner, από το Gunnar, που σημαίνει «τολμηρός πολεμιστής» στα σουηδικά. Έτσι ονομάστηκαν την περασμένη χρονιά 1.500 αγοράκια με αποτέλεσμα το όνομα να φιγουράρει στην λίστα των 200 πιο διαδεδομένων ονομάτων για το έτος.

Το Cannon (από το κανόνι και το πυροβόλο όπλο) είναι, επίσης, μεταξύ των 1.000 δημοφιλέστερων ονομάτων. Όπως καταγράφει, δε, η έρευνα της ιστοσελίδας, ολοένα περισσότερο χρησιμοποιούνται και ονόματα όπως Trigger, Shooter, Caliber, Magnum, Pistol αλλά και τα Barrett, Remington, Kimber, Ruger, Wesson, Browning, Benelli, Beretta, δηλαδή οι μάρκες των όπλων! Δεν λείπουν, επίσης, και τα παλιομοδίτικα «φιλοπόλεμα» ονόματα, όπως πχ Lance – λόγχη, Mace- ρόπαλο, Blade – λεπίδα, Saw – πριόνι και Dagger -στιλέτο. Στα κοριτσάκια, ιδιαίτερα δημοφιλές είναι το Sabre – σπαθί.

Τουλάχιστον πέντε αγοράκια, πέρυσι, ονομάστηκαν Danger – κίνδυνος, έντεκα άλλα ονομάστηκαν Arson – εμπρησμός και εννιά Chaos  – Χάος. Αρκετά δημοφιλή είναι και τα ονόματα ιστορικών προσώπων που έχουν συνδεθεί με την εξουσία και την άσκηση βίας, πχ το Τίτος από τον Ρωμαίο στρατιωτικό διοικητή και μετέπειτα αυτοκράτορα, αλλά και οι ίδιοι οι… βαθμοί στρατιωτικής ιεραρχίας, π.χ. μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η χρήση του Major – Ταγματάρχης ως όνομα.

Στα κορίτσια οι αλλαγές δεν είναι τόσο εντυπωσιακές, αλλά και εδώ καταγράφεται στροφή σε ονόματα «σκοτεινά»: όπως το Κάλι, η θεά της ισχύος και της καταστροφής στον ινδουισμό, ή το Αέλα, από το γυναικείο χαρακτήρα ενός ιδιαίτερα βίαιου ηλεκτρονικού παιχνιδιού του Skyrim.  Βέβαια, τα κοριτσίστικα ονόματα υπολείπονται, κατά πολύ, των αγορίστικων ως προς το βίαιο περιεχόμενό τους, αλλά το φαινόμενο παρουσιάζει ανοδική πορεία.

o-WOMAN-POINTING-GUN-facebook

Η Λόρα Γουάτενμπεργκ, υπεύθυνη της ιστοσελίδας Name Berry, εκτιμά ότι η αυξημένη τάση που καταγράφεται στην επιλογή «βίαιων» ονομάτων ίσως να εκφράζει το γεγονός ότι οι υπέρμαχοι της οπλοφορίας νιώθουν ότι βρίσκονται με την «πλάτη τον τοίχο» καθώς εντείνονται οι πιέσεις για κατάργηση της. «Ορισμένοι ιδιοκτήτες όπλων νιώθουν ότι απειλείται ο τρόπος ζωής τους από όσους δεν τους καταλαβαίνουν και δεν συμμερίζονται τις αξίες τους». Επιλέγοντας για τα παιδιά τους, το όνομα ενός όπλου, προσπαθούν να νιώσουν ήρεμοι ή και να εκφράσουν την ανυπακοή τους στις πιέσεις που δέχονται, καταλήγει. Συμπληρώνει, δε, ότι θα  μπορούσε η επιλογή των ονομάτων αυτών, ιδιαίτερα για τα αγόρια, να είναι προσπάθεια διαμόρφωσης πιο «ανδροπρεπούς» εικόνας, κάτι που επίσης προκαλεί προβληματισμό όσον αφορά στο τι εννοούν «ανδροπρεπή συμπεριφορά».

Ειδικοί θέτουν το ζήτημα πόσο πολύ θα επηρεάσουν τα ονόματα αυτά τη συμπεριφορά των παιδιών που τα φέρουν, δεδομένης και της νοοτροπίας των γονιών τους. Και καταλήγουν στο προφανές: ένα παιδί που ονομάζεται «πολυβόλο» δύσκολα δεν θα φερθεί ανάλογα με ό,τι αυτό συνεπάγεται..

 

 

Διαβάστε:

http://www.mirror.co.uk/news/world-news/babies-named-after-guns-rise-6359494

 

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/number-of-us-babies-being-named-after-guns-on-the-increase-10479753.html

 

http://www.irishcentral.com/roots/Forget-Sean-and-Mary-Americans-are-naming-their-babies-after-guns.html

http://www.livescience.com/43985-gun-names-rise-popularity.html

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News