447
Περισσότεροι από οκτώ σεισμοί καταγράφονται ημερησίως στο Yellowstone, δίνοντας στην ερευνητική ομάδα την ευκαιρία να συλλέξει αρκετά δεδομένα ώστε να προσπαθήσει να τα μεταφράσει σε μουσική | Shutterstock

Σεισμική δραστηριότητα… μετά μουσικής

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 18:15
Περισσότεροι από οκτώ σεισμοί καταγράφονται ημερησίως στο Yellowstone, δίνοντας στην ερευνητική ομάδα την ευκαιρία να συλλέξει αρκετά δεδομένα ώστε να προσπαθήσει να τα μεταφράσει σε μουσική
|Shutterstock

Σεισμική δραστηριότητα… μετά μουσικής

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 18:15

Ενας επιστήμονας από βρετανικό πανεπιστήμιο κατάφερε να επαναπροσδιορίσει την έννοια της συναυλίας, μετατρέποντας τη σεισμική δραστηριότητα στον φλοιό της Γης κάτω από το Εθνικό Πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ σε ζωντανή μουσική.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, όργανα καταγραφής σεισμικής δραστηριότητας κάτω από το πάρκο, που έχει εμβαδόν περίπου 9.000 τετραγωνικών χλμ., στις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, παρείχαν ζωντανή ροή δεδομένων σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή, ο οποίος  χρησιμοποιήθηκε σε μια μουσική σκηνή στην Ατλάντα, στην Πολιτεία της Τζόρτζια.

Η συναυλία, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου, βασίστηκε σε ένα λογισμικό που ανέπτυξε ο δρ Ντομένικο Βιτσινάντσα, λέκτορας στη σχολή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin. Η σεισμική δραστηριότητα μεταφράστηκε σε νότες τις οποίες εκτέλεσε η δρ Αλίσα Σβλαρτζ, φλαουτίστρια και καθηγήτρια Μουσικολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Φέρμοντ, στη Δυτική Βιρτζίνια.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε επί σκηνής «ηχοποίηση δεδομένων με χρήση ζωντανών γεωφυσικών δεδομένων». Ηταν επίσης η πρώτη φορά που η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ αναγνώρισε τη μουσική ερμηνεία ως επιστημονική έρευνα και έδωσε την άδειά της για να πραγματοποιηθεί αυτό το δρώμενο.

«Το ότι είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε μουσικά αυτό που διαφορετικά θα εμφανιζόταν ως ένδειξη σε ένα γράφημα, δείχνει ότι μπορούμε να ζωντανέψουμε τη δύναμη της φύσης και να βοηθήσουμε περισσότερους ανθρώπους να βιώσουν τα φυσικά θαύματα του Yellowstone. Κάθε μοτίβο, ακίδα ή ξαφνική αλλαγή στη μουσική είναι μια άμεση αναπαράσταση του τι συμβαίνει σε εκείνο το σημείο στο Yellowstone τη δεδομένη στιγμή. Αντί να κοιτάμε απλώς έναν σεισμογράφο, μπορούμε να τον ακούσουμε και αυτό είναι απίστευτο» αναφέρει ο Βιτσινάντσα.

Τα δεδομένα

Εως και 3.000 σεισμοί τον χρόνο καταγράφονται στο Yellowstone, περισσότεροι από οκτώ την ημέρα, δίνοντας στην ερευνητική ομάδα την ευκαιρία να συλλέξει αρκετά δεδομένα ώστε να προσπαθήσει να τα μεταφράσει σε μουσική, αν και κανείς δεν γνώριζε ως τη στιγμή της συναυλίας εάν η ομάδα θα είχε στη διάθεσή της δεδομένα ήπιων σεισμών ή ενός «σμήνους» ταυτόχρονων σεισμών.

«Δεν είχαμε καμία απολύτως ιδέα για το πώς θα εξελισσόταν η μουσική. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό που αναπτύξαμε, θα μετατρέπαμε τα δεδομένα σε μουσικές νότες και εάν υπήρχε σημαντική σεισμική δραστηριότητα εκείνη τη στιγμή, η μουσική θα ήταν απίστευτα δραματική. Ομοίως, θα μπορούσαν να είναι αρκετά “γαλήνια” τα δεδομένα, επομένως ήταν μια τεράστια καλλιτεχνική πρόκληση για την Αλίσα να τα εκτελέσει, και στην πραγματικότητα ήταν εκείνη που θα έπαιρνε όλο το ρίσκο. Δεν θα μπορούσε να αλλάξει καμία νότα, αλλά θα μπορούσε να εκτελέσει το μουσικό κομμάτι που αναπτυσσόταν μπροστά στα μάτια της. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να παίξεις κάτι τέτοιο, αλλά αυτό είναι που το καθιστά συναρπαστικό και η Αλίσα είναι απίστευτα γενναία που το κάνει μπροστά σε ζωντανό κοινό» σχολίασε ο Βιτσινάντσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...