524
Χιονισμένος δρόμος και αυτοκίνητα στο Μόναχο | REUTERS/Louisa Off

Χιονόπτωση ρεκόρ στο Μόναχο – συνεχίζονται τα προβλήματα στις συγκοινωνίες

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 12:01
Χιονισμένος δρόμος και αυτοκίνητα στο Μόναχο
|REUTERS/Louisa Off

Χιονόπτωση ρεκόρ στο Μόναχο – συνεχίζονται τα προβλήματα στις συγκοινωνίες

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2023, 12:01

Τουλάχιστον από το 1933 είχαν να δουν τόσο χιόνι στο Μόναχο, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.

Σε ύψος-ρεκόρ για τον Δεκέμβριο έφθασε το χιόνι στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα στις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. καθώς και ζημιές στο σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο.

Η σφοδρή χιονόπτωση έπληξε κυρίως τη νότια και την ανατολική Βαυαρία, αλλά και τα κρατίδια Φοράρλμπεργκ και Τιρόλο στην Αυστρία.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε πολλά σημεία του κρατιδίου.

Οι αρχές απηύθυναν εκκλήσεις προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Το χιόνι έφθασε το Σάββατο στα 45 εκατοστά στο Μόναχο -«αυτό είναι ρεκόρ για τον μήνα Δεκέμβριο από το 1933, οπότε και αρχίσαμε να μετράμε το ύψος του χιονιού», σημείωσε ο μετεωρολόγος της Βαυαρικής Ραδιοτηλεόρασης BR.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 44 εκατοστά στις 29 Δεκεμβρίου 1938.

Συνολικά στη Βαυαρία, η χιονόπτωση ήταν η σφοδρότερη των τελευταίων 17 ετών.

Κάποιος γενναίος σέρφερ αψηφά το κρύο στα νερά του ποταμού Αϊσμπαχ, στο Μόναχο – REUTERS/Louisa Off

Το αεροδρόμιο του Μονάχου ανέστειλε τη λειτουργία του το Σάββατο και έως τουλάχιστον στις 6:00 το πρωί (Κυριακής), με αποτέλεσμα να ακυρωθούν ή να εκτραπούν τουλάχιστον 760 πτήσεις. Προβλήματα προκλήθηκαν και στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, όπου προσγειώθηκαν τελικά πολλές από τις πτήσεις, οι οποίες είχαν αρχικό προορισμό το Μόναχο.

Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της περιοχής, εξαιτίας του μεγάλου όγκου χιονιού στις γραμμές ή πεσμένων δέντρων. Σε πολλά σημεία έχουν επίσης κοπεί τα καλώδια ηλεκτροδότησης των γραμμών.

Σύμφωνα με τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (DB), η κατάσταση δεν αναμενόταν να εξομαλυνθεί πριν από το απόγευμα της Δευτέρας.

Τουρίστες φωτογραφίζονται έξω από το γήπεδο της Μπάγερν Μονάχου, που θυμίζει περισσότερο… διαστημόπλοιο στην Ανταρκτική – REUTERS/Leonhard Simon

Εκπρόσωποι της κρατιδιακής κυβέρνησης και της αστυνομίας απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους πολίτες «να αποφεύγουν οπωσδήποτε τις περιττές μετακινήσεις» και να οδηγούν «μόνο αν είναι πραγματικά αναπόφευκτο». «Μείνετε στο σπίτι! Ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι πάρα πολύ αυξημένος», προειδοποίησε το αρχηγείο της αστυνομίας στην Ανω Βαυαρία, τονίζοντας ότι στους δρόμους υπάρχουν πολλά κομμένα δέντρα, ενώ το χιόνι μετατράπηκε σε πάγο.

Νωρίτερα, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν ένας οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και κατέληξε στο αντίθετο ρεύμα, όπου και συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα. Οι δύο οδηγοί τραυματίστηκαν θανάσιμα.

Στο μεταξύ, τα χιονοδρομικά κέντρα στη Γερμανία και στην Αυστρία άνοιξαν ήδη από την Παρασκευή, ελπίζοντας σε μια αποδοτικότερη χρονιά από την περσινή. Παρόλα αυτά η πρόσβαση σε πολλά από αυτά είτε είναι αδύνατη είτε πραγματοποιείται με σοβαρές δυσκολίες.

Την ίδια ώρα η κρατιδιακή Υπηρεσία της Βαυαρίας για το Περιβάλλον προειδοποιεί για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων σε υψόμετρο άνω των 1.600 μέτρων στις Βαυαρικές Αλπεις.

Προβλήματα και στην Αυστρία

Σοβαρός κίνδυνος χιονοστιβάδων υπάρχει και σε ορεινές περιοχές της δυτικής Αυστρίας, σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων.

Το Σάββατο, 91 άτομα εγκλωβίστηκαν σε μπαρ στο Ντόρνμπριν του Φοράρλμπεργκ, λόγω κατολίσθησης στην περιοχή.

Στο Μούρταλ της Στυρίας περισσότερα από 20.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Προβλήματα υπήρξαν και στη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Από την κακοκαιρία επηρεάστηκαν και οδικές συγκοινωνίες, ενώ πολλές πτήσεις στο αεροδρόμιο του Ινσμπρουκ ακυρώθηκαν, όπως και πολλά δρομολόγια τρένων μεταξύ Τιρόλου και Βαυαρίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...