786
Toυρκάλες της Γερμανίας κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος | AFP

Τουρκικές εκλογές: Το Βερολίνο δεν έκανε το χατίρι στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 16:00
Toυρκάλες της Γερμανίας κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος
|AFP

Τουρκικές εκλογές: Το Βερολίνο δεν έκανε το χατίρι στον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2023, 16:00

«Nein» στο σχέδιο της Αγκυρας για διπλασιασμό  των εκλογικών τμημάτων που θα είναι διαθέσιμα στους 1,5 εκατομμύριο τούρκους ψηφοφόρους στη Γερμανία, είπε το Βερολίνο, προς απογοήτευση του Ερντογάν και των προσδοκιών του να ενισχύσει τις ψήφους της διασποράς στη μάχη για την επανεκλογή του.

Στις ερχόμενες τουρκικές εκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι της διασποράς (5% του συνόλου των τούρκων ψηφοφόρων), εκ των οποίων 1,5 εκατ. κατοικούν στη Γερμανία και, κατά πολλούς, πρόκειται να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης.

Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, στα επίμονα τουρκικά αιτήματα για αύξηση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ενημερώνοντας την τουρκική πρεσβεία ότι επρόκειτο να εγκρίνει τρεις νέες τοποθεσίες ψηφοφορίας, αλλά όχι άλλες δέκα προτεινόμενες.

Η σχετική απόφαση ήρθε την ημέρα πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στο εξωτερικό την Πέμπτη, μετά από συζήτηση μεταξύ των συναρμόδιων γερμανικών αρχών.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές,  ως κύριο λόγο για την απόρριψη του αιτήματος της Αγκυρας επικαλέστηκαν ζητήματα ασφάλειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, η απόφαση κινδυνεύει να αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου και να προσφέρει μια νέα αφορμή στον πρόεδρο Ερντογάν να βάλει κατά τις Ευρώπης στις τελευταίες εβδομάδες της δυσκολότερης εκστρατείας επανεκλογής των 20 ετών που βρίσκεται στην εξουσία.

«Στις προεδρικές εκλογές του 2018, οι Τούρκοι της Γερμανίας ψήφισαν δυσανάλογα υπέρ του Ερντογάν», παρατηρεί το RedaktionsNetzwerk Deutschland. «Ο Τούρκος πρόεδρος αναδείχθηκε πρώτος με 53%, στη Γερμανία όμως συγκέντρωσε το 65% των ψήφων» και το γεγονός ότι ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός Τούρκων στη Γερμανία ψηφίζει Ερντογάν, «σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την πληγωμένη υπερηφάνεια».

«Οπως καταδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου του Μύνστερ, μεταξύ των πολιτών τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία, το 51% δήλωσε ότι αισθάνεται ως “πολίτης δεύτερης κατηγορίας”. Για χρόνια, ούτε οι κυβερνήσεις της Γερμανίας ούτε εκείνες της Τουρκίας ενδιαφέρονταν γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Όμως, ο Ερντογάν το άλλαξε αυτό, υπενθυμίζοντας κατ’ επανάληψη στους συμπατριώτες του στο εξωτερικό τι έχει κάνει η κυβέρνησή του γι’ αυτούς», σημειώνει το RDN.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung συμφωνεί: «Πολλοί από τους Τούρκους της Γερμανίας νιώθουν πως τόσο η γερμανική κοινωνία, όσο και το κράτος τους αντιμετωπίζουν με τρόπο ξενοφοβικό και προκατειλημμένο. Έτσι, πολλοί καταλήγουν να αναζητούν υποστήριξη και καθοδήγηση από έναν υποτιθέμενο σωτήρα, όπως ο Ερντογάν».

Με δεδομένο ότι η συμμετοχή στο εξωτερικό ήταν πολύ χαμηλότερη, με μόλις το 46% των τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, έναντι 84% στη «μητέρα» Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν  ξεκίνησε μία προσπάθεια να ενίσχυσης της συμμετοχής, αυξάνοντας τον αριθμό των εκλογικών τμημάτων στο εξωτερικό.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε και ο βουλευτής του SPD και πρόεδρος της Γερμανοτουρκικής Κοινότητας, Ματσίτ Καρααχμέτογλου, στο RedaktionsNetzwerk Deutschland, «οι σημαντικές δυνατότητες κινητοποίησης που είχε ο Ερντογάν το 2018 έχουν εξανεμιστεί.

«Οι Τούρκοι της Γερμανίας αντιλαμβάνονται πως το προεδρικό σύστημα του Ερντογάν έχει φέρει την Τουρκία στο χείλος της αβύσσου και πολλοί που υποστήριζαν το AKP, δεν πρόκειται να πάνε στις κάλπες. Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες κινητοποίησης. Και, συνήθως, η δυνατότητα κινητοποίησης της εκλογικής βάσης είναι και αυτή που κερδίζει τις εκλογικές αναμετρήσεις», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

Στην άλλη πλευρά, υποστηρικτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν στη Γερμανία, βλέπουν απόπειρα υπονόμευσης του τούρκου προέδρου πίσω από το «όχι» του Βερολίνου στην αύξηση των εκλογικών τμημάτων.

Ο Φατίχ Ζινγκάλ, εκπρόσωπος της Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών που συνδέεται με το ΑΚΡ, είπε ότι τα μέλη της τουρκικής διασποράς θεωρούν την απόφαση απόπειρα «υπονόμευσης» της υποστήριξης προς τον Ερντογάν.

«Στη Γερμανία», σημειώνει, το 65% των ψήφων [στις τελευταίες εκλογές] πήγε στον Ερντογάν, οπότε οιαδήποτε αύξηση της συμμετοχής θα τονώσει την υποστήριξη προς το πρόσωπό του. Ετσι [μετά την απόφαση του Βερολίνου] πολλοί θα πουν  ότι η Γερμανία δεν θέλει να κερδίσει ο Ερντογάν».

Γερμανός αξιωματούχος ωστόσο απέρριψε αυτές τις αιτιάσεις, λέγοντας στους FT ότι το Βερολίνο είχε χορηγήσει άδεια για αύξηση του αριθμού των εκλογικών τμημάτων σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017 και του 2018, εγκρίνοντας όλους τους προτεινόμενους χώρους που εδρεύουν σε διπλωματική αποστολή ή προξενείο.

Αυτό, εξήγησε,  θα ανεβάσει τον αριθμό των τοποθεσιών ψηφοφορίας σε ολόκληρη τη Γερμανία από 13 σε 16, αλλά λιγότερες από τις 26 τοποθεσίες που είχε προηγουμένως σπεύσει να ανακοινώσει η τουρκική εκλογική αρχή ότι θα είναι διαθέσιμες.

Η Γερμανία -τόνισε- είναι δευσμευμένη στη δημοκρατική εκλογική διαδικασία και ποτέ άλλοτε δεν έχουν εγκριθεί τόσα πολλά εκλογικά τμήματα για τις τουρκικές εκλογές.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) στο Βερολίνο, Κενάν Πόλατ προειδοποίησε, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, ότι η επίμαχη απόφαση της τελευταίας στιγμής θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους ψηφοφόρους. «Περιμένω ότι η προσέλευση θα είναι τώρα χαμηλότερη», υποστήριξε ο τούρκος πολιτικός, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει γιατί ελήφθη η απόφαση και αν η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε σωστά και έγκαιρα την αίτησή της για τα εκλογικά τμήματα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...