468
«Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για αντιπαράθεση που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας. | REUTERS/Dado Ruvic

Ο Στόλτενμπεργκ καλεί την Ευρώπη να αυξήσει την παραγωγή όπλων

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2024, 11:07
«Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για αντιπαράθεση που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
|REUTERS/Dado Ruvic

Ο Στόλτενμπεργκ καλεί την Ευρώπη να αυξήσει την παραγωγή όπλων

Protagon Team Protagon Team 10 Φεβρουαρίου 2024, 11:07

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε την Ευρώπη να αυξήσει την παραγωγή όπλων της για να υποστηρίξει την Ουκρανία και να αποτρέψει μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα «που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες», σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον γερμανικό Τύπο.

Εν όψει μιας βασικής συνάντησης των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τη δεύτερη επέτειο του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επέμεινε ότι «πρέπει να ανασυνθέσουμε και να επεκτείνουμε τη βιομηχανική μας βάση πιο γρήγορα, να αυξήσουμε τις παραδόσεις στην Ουκρανία και να ξαναγεμίσουμε τα αποθέματά μας», αναφέρει ο Guardian.

«Αυτό σημαίνει μετατόπιση από μια βραδεία παραγωγή σε καιρό ειρήνης και σε μια ταχεία παραγωγή σε περίοδο σύγκρουσης», είπε στη γερμανική κυριακάτικη καθημερινή Welt am Sonntag.

Τα σχόλια του Στόλτενμπεργκ έγιναν εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για οβίδες, πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό από την Ουκρανία, καθώς μάχεται με τις ρωσικές δυνάμεις για τρίτο έτος.

Συνάντηση Σολτς – Μπάιντεν

Οι δυτικοί ηγέτες ζήτησαν επίσης μεγαλύτερη βοήθεια. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψαν την Παρασκευή τους αμερικανούς νομοθέτες να εγκρίνουν ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που καθυστερεί, προειδοποιώντας ότι το Κίεβο δεν θα μπορούσε να αναστείλει τη ρωσική εισβολή χωρίς αυτό.

«Η αποτυχία του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών να μην υποστηρίξει την Ουκρανία είναι σχεδόν εγκληματική αμέλεια», είπε ο Μπάιντεν καθώς φιλοξενούσε τον Σολτς στο Οβάλ Γραφείο την Παρασκευή.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο στον Λευκό Οίκο ( REUTERS/Evelyn Hockstein)

Να υπενθυμίσουμε ότι και ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι «είναι ντροπή» που το Κογκρέσο δεν περνάει το πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική απειλή εναντίον οποιουδήποτε συμμάχου. Την ίδια στιγμή, ακούμε τακτικές απειλές από το Κρεμλίνο κατά των χωρών του ΝΑΤΟ».

«Η ειρήνη δεν είναι δεδομένη»

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εδώ και δύο χρόνια έδειξε ότι «η ειρήνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας των χωρών της συμμαχίας.

«Οσο επενδύουμε στην ασφάλειά μας και παραμένουμε ενωμένοι, θα συνεχίσουμε να αποτρέπουμε οποιαδήποτε επιθετικότητα. Το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για αντιπαράθεση που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες», πρόσθεσε.

«Παρακολουθούμε στενά τι κάνει η Ρωσία και έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας. Εάν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η ρωσική επιθετικότητα δεν θα εξαπλωθεί περαιτέρω. Επομένως, η υποστήριξη της Ουκρανίας τώρα και η επένδυση στις δυνατότητες του ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη άμυνά μας», επεσήμανε.

Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 15 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα πριν από τη δεύτερη επέτειο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Βασικό χαρακτηριστικό των συνομιλιών θα είναι μια συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...