297
Το 1985 ο 39χρονος Σι Τζινπίνγκ έβγαλε αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τη γέφυρα Golden Gate. Τώρα επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο ως πρόεδρος της Κίνας | web

Εχει αναμνήσεις ο πρόεδρος Σι από το Σαν Φρανσίσκο…

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 16:55
Το 1985 ο 39χρονος Σι Τζινπίνγκ έβγαλε αναμνηστική φωτογραφία με φόντο τη γέφυρα Golden Gate. Τώρα επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο ως πρόεδρος της Κίνας
|web

Εχει αναμνήσεις ο πρόεδρος Σι από το Σαν Φρανσίσκο…

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2023, 16:55

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεν θα συναντήσει στο Σαν Φρανσίσκο τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν απροετοίμαστος ή θαμπωμένος από το μεγαλείο της γέφυρας Golden Gate. Την ξέρει την πόλη, αφού την επισκέφθηκε όταν ήταν 39 χρόνων. Οχι, δεν έκανε διακοπές. Ούτε πήγε να δει μετανάστες Κινέζους, συγγενείς του.

Το 1985 ο νυν γενικός γραμματέας του ΚΚ και πρόεδρος της χώρας βγήκε πρώτη φορά από τα σύνορα της Κίνας. Το πρώτο  ταξίδι του στο εξωτερικό ήταν ομαδικό και έτυχε να γίνει με μια αντιπροσωπεία της επαρχίας Χεμπέι, η οποία είχε αποστολή να μελετήσει την αμερικανική γεωργία.

Οι Αμερικανοί έστειλαν τον Σι στην Αϊόβα, όπου φιλοξενήθηκε δύο ολόκληρες εβδομάδες από αγροτοκτηνοτρόφους. Στο σπίτι τους πέρασε υπέροχα, έγραψε η Corriere della Sera. Εκείνοι οι απλοί άνθρωποι του έδειξαν τις προηγμένες τεχνικές της εκτροφής των ζώων, έτσι ο Σι ενθουσιάστηκε και δεν το έκρυψε.

«Εσείς είστε η Αμερική!…» είχε πει σε εκείνους στους απλοϊκούς Αμερικανούς, υπογραμμίζοντας εμμέσως τον θαυμασμό του για την ισχύ των ΗΠΑ στην οικονομία και όχι μόνο. Φυσικά δεν συμπλήρωσε αντιθετικά τη φράση του. Δεν είπε «εγώ είμαι Κινέζος», υπονοώντας υστέρηση, διότι σε τέτοια πράγματα υπάρχουν και όρια: η εθνική υπερηφάνεια και το λαϊκό φιλότιμο.

Η ξενάγηση του Σι σταμάτησε τότε στην Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, στο Σαν Φρανσίσκο. Στην καλιφορνέζικη πόλη με το ευρωπαϊκό λούστρο τον έστειλαν να δει τους συμπατριώτες του, οι οποίοι αποτελούν πολυπληθή εθνοτική κοινότητα εκεί από τα χρόνια του Φαρ Ουέστ. Προτού φύγει, ο Σι έβγαλε μια αναμνηστική φωτογραφία με φόντο την γέφυρα Golden Gate.

Σίγουρα δεν έκανε τάμα να επιστρέψει εκεί σαν δεύτερος Μάο, όμως έτσι τα έφερε η ζωή. Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, πάντως, βρήκε τη φωτογραφία και την αποθησαύρισε στο αρχείο του. Πού τη βρήκε; Εκτός από τη βασική πηγή, μπορεί και από κάποιον συνεκπαιδευθέντα με τον Σι στις ΗΠΑ το μακρινό 1985.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...