549
Ο Γκιλάντ Ερντάν και τα υπόλοιπα μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το κίτρινο αστέρι στο πέτο | Twitter

Διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Κίτρινο αστέρι στο πέτο φόρεσε ο ισραηλινός πρεσβευτής

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2023, 09:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2023, 15:06
Ο Γκιλάντ Ερντάν και τα υπόλοιπα μέλη της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το κίτρινο αστέρι στο πέτο
|Twitter

Διαμαρτυρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας: Κίτρινο αστέρι στο πέτο φόρεσε ο ισραηλινός πρεσβευτής

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2023, 09:39
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 31/10/2023, 15:06

Ο Γκιλάντ Ερντάν, ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Eθνη, καρφίτσωσε το κίτρινο αστέρι στο πέτο τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλώνοντας πως θα το φοράει, «με υπερηφάνεια», για όσο δεν εκδίδεται απόφασή του που θα καταδικάζει τις «θηριωδίες» της Χαμάς.

«Ορισμένοι από εσάς δεν μάθατε τίποτα αυτά τα τελευταία 80 χρόνια. Ορισμένοι από εσάς ξεχάσατε γιατί ιδρύθηκε αυτός ο οργανισμός», είπε ο διπλωμάτης, καταδικάζοντας τη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά τη θηριωδία της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, την πιο πολύνεκρη επίθεση από καταβολής κράτους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, βαθιά διχασμένο, δεν έχει υιοθετήσει ούτε απόφαση ούτε ανακοίνωση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

«Λοιπόν, θα σας το υπενθυμίζω. Από σήμερα, κάθε φορά που με βλέπετε, θα θυμάστε τι σημαίνει το να σιωπάς μπροστά στο κακό», είπε χαρακτηριστικά.

«Οπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες εκατομμυρίων Εβραίων, από σήμερα η ομάδα μου κι εγώ θα φοράμε κίτρινα αστέρια», τόνισε και σηκώθηκε όρθιος για να βάλει στο πέτο του κοστουμιού του ένα κίτρινο αστέρι με τις λέξεις «Never again» («Ποτέ Ξανά»), παραπέμποντας στο ίδιο αστέρι που φορούσαν αναγκαστικά οι Εβραίοι κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με εντολή των Ναζί.

«Θα φοράμε αυτό το αστέρι μέχρι να ξυπνήσετε και να καταδικάσετε τις θηριωδίες της Χαμάς», συμπλήρωσε.

Ομως ο Ντάνι Νταγιάν, πρόεδρος του Γιάντ Βασέμ, το οποίο αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο ως έγκυρη πηγή μελετών για το Ολοκαύτωμα και τόπος μνήμης, δήλωσε πως η πράξη αυτή της ισραηλινής αντιπροσωπείας ατιμάζει τα θύματα της γενοκτονίας, καθώς και το κράτος του Ισραήλ.

«Το κίτρινο άστρο συμβολίζει την αδυναμία του εβραϊκού λαού και το ότι ήταν στο έλεος άλλων», έγραψε στο Twitter. «Σήμερα έχουμε μια ανεξάρτητη χώρα και έναν ισχυρό στρατό. Είμαστε αφέντες του πεπρωμένου μας. Σήμερα βάζουμε στο πέτο μια γαλάζια και λευκή σημαία, όχι ένα κίτρινο άστρο».

Χάσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου «το χειρότερο έγκλημα εναντίον των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα».

Ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα όσον αφορά τον πόλεμο αυτό και τις συνέπειές του. Εχουν απορριφθεί έως σήμερα συνολικά τέσσερα σχέδια απόφασης.

Κάποια απορρίφθηκαν από τις ΗΠΑ, σύμμαχο-κλειδί του Ισραήλ, διότι δεν αναφέρονταν στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται ούτε καταδίκαζαν τη Χαμάς.

Αλλο σχέδιο, που καταρτίστηκε από τους Αμερικανούς, απορρίφθηκε από τη Ρωσία και την Κίνα, διότι δεν ζητούσε με σαφήνεια να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο ΣΑ, τη σκυτάλη πήρε η Γενική Συνέλευση, που υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία (120 ψήφοι) την Παρασκευή –μη δεσμευτικό– κείμενο, το οποίο συνέταξε η Ιορδανία, με το οποίο αξιώνεται «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία», χωρίς καμιά αναφορά στη Χαμάς. Το ψήφισμα αυτό χαρακτηρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, «όνειδος» από τον πρεσβευτή Ερντάν και το καταψήφισαν 12 χώρες, ενώ 45 απείχαν από την ψηφοφορία, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Τροπολογία του Καναδά, η οποία καταδίκαζε την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, έλαβε 88 ψήφους υπέρ και 55 κατά, ενώ χρειαζόταν τα δύο τρίτα των ψήφων.

Πολλοί από τους ομιλητές στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Δευτέρα, παρότι καταδίκασαν τις επιθέσεις της Χαμάς, υπογράμμισαν ταυτόχρονα το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συνεχιζόμενη πολιορκία του θύλακα «αποτελεί συλλογική τιμωρία», υπογράμμισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...