238
|

Ανοιξε εκ νέου το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο SLB της ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 12:45

Ανοιξε εκ νέου το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο SLB της ΔΕΗ

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2021, 12:45

Ανοιξε εκ νέου την Δευτέρα 22/3 το βιβλίο προσφορών για το «πράσινο» ομόλογο SLB (Sustainability Linked Bond), που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΔΕΗ, με στόχο την άντληση επιπλέον 75 εκατ. ευρώ, με το ίδιο επιτόκιο, 3,875%, και λήξη το 2026.

Η απόφαση για την αύξηση του ποσού του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου ελήφθη μετά την υψηλή ζήτηση που εκδηλώθηκε από ξένους κυρίως επενδυτές. Τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού.

Η έκδοση, υπενθυμίζεται, υπερκαλύφθηκε έξι φορές, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ που στόχευε να αντλήσει η εισηγμένη.

Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε, η ΔΕΗ έλαβε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)  άδεια παραγωγής για νέα μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή, ισχύος 665 μεγαβάτ.

Η νέα ομάδα προβλέπεται να κατασκευαστεί σε ιδιόκτητο οικόπεδο της ΔΕΗ στην ΒΙΠΕ Κομοτηνής, δίπλα στην υφιστάμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης. Σύμφωνα με την άδεια της ΡΑΕ η μονάδα θα αξιοποιεί την τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου και θα έχει βαθμό απόδοσης 63%.

Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή της μονάδας, ωστόσο γίνεται η προετοιμασία προκειμένου εφόσον κριθεί σκόπιμο να προχωρήσει η κατασκευή της.

Ηδη μεγάλοι ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις για κατασκευή μονάδων φυσικού αερίου οι οποίες θα καλύψουν το κενό της λιγνιτικής παραγωγής μέχρι τη μετάβαση σε περιβάλλον ακόμη μεγαλύτερης στήριξης της ηλεκτροπαραγωγής στις ανανεώσιμες πηγές σε συνδυασμό με την αποθήκευση ενέργειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...