174
Φόρτωση σιτηρών στην Οδησσό. Τα ουκρανικά δημητριακά κατέκλυσαν τις ανατολικές χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών εκεί | REUTERS/Igor Tkachenko/File Photo

Ανατολική Ευρώπη: Αγροτική εξέγερση για τα ουκρανικά σιτηρά

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 20:24
Φόρτωση σιτηρών στην Οδησσό. Τα ουκρανικά δημητριακά κατέκλυσαν τις ανατολικές χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών εκεί
|REUTERS/Igor Tkachenko/File Photo

Ανατολική Ευρώπη: Αγροτική εξέγερση για τα ουκρανικά σιτηρά

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 20:24

Επεισόδια εις βάρος του πολωνού υπουργού Γεωργίας, βουλγαρικά τρακτέρ στους δρόμους, ρουμάνοι αγρότες που ανακοινώνουν απεργία για τις 7 Απριλίου: ο αγροτικός πληθυσμός στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη είναι σε αναβρασμό.

Ο λόγος για όλα αυτά είναι απλός: οι «διάδρομοι αλληλεγγύης» που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες για να βοηθήσουν την Ουκρανία ως θύμα της ρωσικής εισβολής κατέληξαν σε μαζικές εισροές ουκρανικών σιτηρών στις ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως της Ανατολής, με άμεση συνέπεια την πτώση των τιμών των ντόπιων αγροτικών προϊόντων.

Ετσι ξέσπασε η αγροτική εξέγερση, την οποία τα μέτρα που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Ενωση –και κρίνονται ως ανεπαρκή– δεν καθήλωσαν. Η Κομισιόν, όπως υπενθυμίζει η γαλλική Le Monde, διέθεσε 56 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, ενώ δεν ανέφερε καν τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Οι πρωθυπουργοί αυτών των χωρών ζήτησαν ανεπισήμως από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περισσότερους πόρους, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες τους. Επίσης, θέλουν τη συνεργασία του Παγκοσμίου Επισιτιστικού Προγράμματος, ώστε να αποτραπεί ο κατακλυσμός των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών με ουκρανικό σιτάρι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...