424
Το κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο οποίος προσέφυγε κατά της απόφασης για εφαρμογή POS | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Υπ. Οικονομικών: Υποχρεωτική η εγκατάσταση POS και στα δικηγορικά γραφεία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2017, 08:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/07/2017 12:25
Το κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο οποίος προσέφυγε κατά της απόφασης για εφαρμογή POS
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Υπ. Οικονομικών: Υποχρεωτική η εγκατάσταση POS και στα δικηγορικά γραφεία

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουλίου 2017, 08:26
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/07/2017 12:25

Βασισμένη στο επιχείρημα ότι οι πελάτες των δικηγόρων δεν είναι απλοί «καταναλωτές», η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα γνωμοδότησε ότι οι δικηγόροι δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν συσκευές POS για τις πληρωμές τους και ότι η σχετική υπουργική απόφαση «δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους».

Η απάντηση ήρθε από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών που τόνισαν ότι η υπουργική απόφαση -που προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση POS για τη διενέργεια συναλλαγών με κάρτες σε μία σειρά επαγγέλματα έως τις 27 Ιουλίου 2017 μεταξύ των οποίων και στους δικηγόρους- θα εφαρμοστεί κανονικά.

Οπως τόνιζαν, στη γνωμοδότηση αναφέρεται ρητά ότι η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ίδια η Αρχή επιβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος μη εφαρμογής του μέτρου για τους δικηγόρους, αφού δεν παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, κάτι για το οποίο άλλωστε της ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει.

Οσο για την τοποθέτηση ότι η υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS στο βαθμό που αφορά τους δικηγόρους βρίσκεται εκτός ορίων νομοθετικής εξουσιοδότησης με το αιτιολογικό ότι οι πελάτες των δικηγόρων δεν είναι απλοί «καταναλωτές», οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της Αρχής να το κρίνει αυτό. Αλλωστε όπως εξήγησαν, κάτι ανάλογο ισχύει και με την υποχρεωτική πληρωμή ποσών άνω των 500 ευρώ στους δικηγόρους μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είχε προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, καθώς οι δικηγόροι αντιτίθενται στην υπουργική απόφαση με την οποία τους επιβάλλεται η υποχρέωση να αποδέχονται πληρωμή για τις υπηρεσίες τους με τη χρήση POS. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Αρχής η υπουργική απόφαση για τη χρήση POS «δεν έχει εφαρμογή στους δικηγόρους, οι λήπτες των υπηρεσιών των οποίων δεν είναι “καταναλωτές” που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου 4446/2016».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των νομικών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει συναρμοδιότητα για την εφαρμογή του νόμου περί POS, η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν επηρεάζει την υφιστάμενη νομοθεσία. Ωστόσο, ανοίγει παράθυρο και για γιατρούς να εγείρουν ίδια αιτήματα για εξαίρεσή τους από το σύστημα πληρωμών μέσω POS.

Μολονότι η γνωμοδότηση δέχεται ότι δεν υπάρχει θέμα παραβίασης του νόμου προσωπικών δεδομένων από την πληρωμή των δικηγόρων με κάρτα, η παραδοχή ότι οι πελάτες τους «δεν είναι καταναλωτές» αλλά κάτι πιο σύνθετο, οδηγεί και στους ιατρούς να ζητούν κάτι αντίστοιχο. Διότι ούτε και ο ασθενής είναι ένας απλός «καταναλωτής» ιατρικών υπηρεσιών.

Πάντως αρμόδια για την κρίση νομοθετικών υπερβάσεων είναι τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Η Αρχή γνωμοδοτεί και οι αποφάσεις της δεν είναι δεσμευτικές, ειδικά εάν σε αυτές επισημαίνεται ότι δεν τίθεται ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...