943
Ο Τσακ Σούμερ πανηγυρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας | EPA/MICHAEL REYNOLDS

ΗΠΑ: «Ναι» και από τη Γερουσία για τη βοήθεια σε Ουκρανία – Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 09:36
Ο Τσακ Σούμερ πανηγυρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

ΗΠΑ: «Ναι» και από τη Γερουσία για τη βοήθεια σε Ουκρανία – Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 09:36

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Τρίτη το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων, για πρόσθετη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, καρπό πολύμηνων και δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Το πακέτο χρηματοδοτήσεων, που συμπεριλαμβάνει επίσης κεφάλαια για το Ισραήλ, την Ταϊβάν, και άλλες περιοχές αμερικανικών συμφερόντων, καθώς και τελεσίγραφο στην κινεζική πλατφόρμα TikTok, εγκρίθηκε με εξαιρετικά ευρεία πλειοψηφία από τη Γερουσία, με ψήφους 79 υπέρ και 18 κατά.

Είχε εγκριθεί ήδη το Σάββατο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης πως οι ΗΠΑ «θα αρχίσουν να στέλνουν όπλα και υλικό στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα», μετά την έγκριση από το Κογκρέσο.

«Θα υπογράψω την πρόταση νόμου αύριο (Τετάρτη) και θα απευθυνθώ στον αμερικανικό λαό μόλις φθάσει στο γραφείο μου», εντός της ημέρας, πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το Πεντάγωνο έχει ήδη ανακοινώσει ότι μέσα σε λίγες ημέρες, όπλα και πυρομαχικά θα φτάσουν στην Ουκρανία, είτε από αποθήκες στην Ευρώπη είτε απευθείας από τις ΗΠΑ.

Η κατανομή των χρημάτων

Από τα 95 δισ. δολάρια, που εγκρίθηκαν, τα 61 δισ. προορίζονται για την Ουκρανία και τα 17 δισ. για το Ισραήλ, κυρίως για την ενίσχυση της αντιπυραυλικής ασπίδας Σιδηρούς Θόλος.

Τα εννέα δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για να καλυφθεί «η επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα» καθώς και σε άλλους «ευάλωτους πληθυσμούς» σε διεθνές επίπεδο, ιδίως στην Αϊτή και στο Σουδάν, χώρα όπου μαίνεται πόλεμος για πάνω από έναν χρόνο.

Για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, προορίζονται οκτώ δισ. δολάρια.

Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης την απαγόρευση, μέχρι τον Μάρτιο του 2025, της άμεσης χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ για την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους παλαιστινίους πρόσφυγες (Unrwa).

Από τα 60,7 δισεκατομμύρια που προορίζονται για το Κίεβο, τα 23 δισ. θα χρησιμοποιηθούν από τις ΗΠΑ για την αναπλήρωση των στρατιωτικών αποθεμάτων τους, ανοίγοντας την πόρτα σε μελλοντικές αμερικανικές στρατιωτικές μεταφορές στην Ουκρανία.

Αλλα 14 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στην Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας, στην οποία το Πεντάγωνο αγοράζει προηγμένα νέα οπλικά συστήματα για τον ουκρανικό στρατό απευθείας από αμυντικούς εργολάβους των ΗΠΑ.

Υπάρχουν ακόμα περισσότερα από 11 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην περιοχή, ενισχύοντας τις δυνατότητες του ουκρανικού στρατού και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον.

Αποψη του προεδρείου της Γερουσίας μετά το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας – Twitter

Επίσης, περίπου οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια προορίζονται για μη στρατιωτική βοήθεια, όπως η παροχή βοήθειας στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για να συνεχίσει τις βασικές της λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής μισθών και συντάξεων.

Για να εξασφαλίσουν τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών, προστέθηκαν στο νομοσχέδιο η υποχρέωση της Ουκρανίας να επιστρέψει 10 δισ. στην Ουάσινγκτον, καθώς και το τελεσίγραφο προς την κινεζική ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok να το πουλήσει μέσα σε ένα χρόνο αλλιώς να απαγορευτεί η χρήση του στις ΗΠΑ.

ΜακΚόνελ εναντίον Τραμπ

Σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία, ο Τσακ Σούμερ επαίνεσε τον Μάικ Τζόνσον, τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος, όπως είπε, «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», καθώς και τον Μιτς ΜακΚόνελ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, με τον οποίο είπε ότι συνεργάστηκε «χέρι με χέρι και ώμο με ώμο για να περάσει αυτό το νομοσχέδιο».

«Πολλοί άνθρωποι εντός και εκτός του Κογκρέσου ήθελαν να αποτύχει αυτό το πακέτο», δήλωσε ο Σούμερ. «Αλλά σήμερα, κέρδισαν εκείνοι στο Κογκρέσο που στέκονται στο πλευρό της δημοκρατίας».

Οπως σημειώνει ο Guardian, ο ΜακΚόνελ, βλέπει τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία ως συμβολή των Ρεπουμπλικανών, στην παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ, ερχόμενος σε αντίθεση με το «πιστεύω» του Ντόναλντ Τραμπ, που θέλει τη χώρα αποκομμένη από την διεθνή σκηνή και μακριά από τους παραδοσιακούς της συμμάχους.

Ο ΜακΚόνελ μιλά στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία – REUTERS/Julia Nikhinson

Καθώς ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία έχει ανακοινώσει ότι θα αφήσει τη θέση του τον Νοέμβριο, μετά από μία μακρά θητεία, ο ΜακΚόνελ θεωρεί την ψήφιση του νομοσχεδίου ως μέρος της κληρονομιάς του στην πολιτική.

Σε μια μακροσκελή ομιλία του την Τρίτη, ο ίδιος μίλησε εναντίον του απομονωτισμού που πρεσβεύουν ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του στο Κογκρέσο και στο κόμμα, οι οποίοι χρησιμοποιούν το  σύνθημα «πρώτα η Αμερική».

«Η σημερινή δράση έχει καθυστερήσει, αλλά η δουλειά μας δεν τελειώνει εδώ», τόνισε ο ΜακΚόνελ. «Η εμπιστοσύνη στην αμερικανική αποφασιστικότητα δεν ξαναχτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Η επέκταση και η ανανέωση του οπλοστασίου της δημοκρατίας δεν γίνεται ως δια μαγείας».

Ευχαριστήριο μήνυμα Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την αμερικανική Γερουσία μετά την ψηφοφορία. «Ευχαριστώ τον επικεφαλής της πλειοψηφίας Τσακ Σούμερ και τον ηγέτη των Ρεπουμπλικανών, Μιτς ΜακΚόνελ, για τον σθεναρό ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισαν στην προώθηση αυτού του διακομματικού νόμου, καθώς και όλους τους αμερικανούς γερουσιαστές και των δύο παρατάξεων που ψήφισαν υπέρ του», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος λίγη ώρα μετά την έγκριση του νομοσχεδίου.

Οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος υποστηρικτής σε στρατιωτικό επίπεδο της Ουκρανίας αφότου ξέσπασε ο πόλεμος το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια, όμως το πακέτο της νέας βοήθειας, που περιλαμβάνει απαραίτητο υλικό, ήταν βαλτωμένο για μήνες στο Κογκρέσο.

«Εκτιμώ επίσης την υποστήριξη του προέδρου (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν και ελπίζω ότι το σχέδιο νόμου θα υπογραφτεί σύντομα και ότι το προσεχές πρόγραμμα βοήθειας θα ανέλθει στο ύψος της αποφασιστικότητας που βλέπω πάντα στις διαπραγματεύσεις μας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα όπλα «μακρού βεληνεκούς, πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας» που θα διατεθούν στην Ουκρανία «είναι απαραίτητα εργαλεία για να αποκαταστήσουμε πιο γρήγορα δίκαιη ειρήνη».

Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη τόσο όπλων όσο και κυρίως πυρομαχικών, καθώς και προσωπικού, την ώρα που ο ρωσικός στρατός ασκεί ασταμάτητη πίεση στο ανατολικό μέτωπο, όπου πλέον έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...