505
Ο Ματέο Ρέντσι θα είναι για έναν χρόνο και πολιτικός και δημοσιογράφος – με την ιδιότητα της δεύτερης περσόνας θα ελέγχει τις πράξεις της πρώτης | EPA/FABIO FRUSTACI

Η αριστερή l’ Unità έκανε τον Ρέντσι διευθυντή της δεξιάς Il Riformista

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2023, 20:14
Ο Ματέο Ρέντσι θα είναι για έναν χρόνο και πολιτικός και δημοσιογράφος – με την ιδιότητα της δεύτερης περσόνας θα ελέγχει τις πράξεις της πρώτης
|EPA/FABIO FRUSTACI

Η αριστερή l’ Unità έκανε τον Ρέντσι διευθυντή της δεξιάς Il Riformista

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2023, 20:14

Τίποτε από όσα συμβαίνουν στην ιταλική πολιτική σκηνή δεν εκπλήσσει πλέον. Επειτα από την τρομερή δεκαετία του ’90, με τη δικαστική επιχείρηση «Καθαρά χέρια» που διέλυσε σύμπαν το πολιτικό σκηνικό, στην επιφάνεια έχουν αναδυθεί από απολίτικοι τσαρλατάνοι και θεσμικοί μη πολιτικοί μέχρι νεοφασίστες… «μη νεοφασίστες». Τα τελευταία νέα καρυκεύουν ακόμη περισσότεροι τη σούπα.

O διατελέσας και πρωθυπουργός κεντρώος πολιτικός Ματέο Ρέντσι ανέλαβε για ένα έτος καθήκοντα διευθυντή στη φιλελεύθερη και «αντιλαϊκιστική» εφημερίδα Il Riformista – και αυτό είναι, φυσικά, είδηση. Ακόμη μεγαλύτερη είδηση όμως είναι ο λόγος για τον οποίο απεδέχθη τη σχετική πρόταση που του έγινε.

Μήπως ο Ρέντσι παράτησε την πολιτική απογοητευμένος από τη λαϊκή ψήφο; Οχι. Μάλιστα, θα εξακολουθήσει να είναι και γερουσιαστής. Μήπως συρρίκνωσε τις φιλοδοξίες του; Ο ίδιος δήλωσε ότι αναλαμβάνοντας τη διεύθυνση της Il Riformista, θα τις επεκτείνει. Αυτό εξηγεί κάπως τα ανεξήγητα, ωστόσο η βασική απορία μένει. Τι συνέβη;

Η μεγάλη είδηση, κρυμμένη πίσω από τον ντόρο με τον Ρέντσι, είναι ότι μάλλον στις 18 Απριλίου θα επανακυκλοφορήσει ένα ιστορικό φύλλο της Ιταλίας, η εφημερίδα l’Unità. Τη l’Unità είχε εκδώσει το 1924 ο κομμουνιστής διανοούμενος Αντόνιο Γκράμσι, μεταπολεμικά την είχε κάνει σημαία του το «ευρωκομμουνιστικό» ΚΚ της Ιταλίας και, τελικά, την έκλεισε η αναδουλειά τον Ιούλιο του 2014.

Πώς συνδυάζονται οι δύο ειδήσεις; Επικεφαλής τής (εξ ορισμού αντικομμουνιστικής) Il Riformista ήταν ο Πιέρο Σανσονέτι, παλιός συντάκτης της l’Unità, ο οποίος τώρα ανέλαβε να τη διευθύνει. Ετσι προέκυψε η θέση για τον Ρέντσι. Δεν θα προέκυπτε αν τα δύο έντυπα, το φιλελεύθερο και το «ευρωκομμουνιστικό», δεν είχαν κοινή ιδιοκτησία: εκδότης αμφοτέρων είναι ο δικηγόρος Αλφρέντο Ρομέο.

«Δέχτηκα συναρπαστική πρόκληση. Για έναν χρόνο θα είμαι διευθυντής της εφημερίδας Il Riformista» έγραψε στο Twitter ο Ρέντσι. Και στη σχετική συνέντευξη Τύπου δήλωσε: «Θα συνεχίσω το έργο του Σανσονέτι. Θέλουμε να επαναφέρουμε τη l’Unità στα περίπτερα. Είμαι ευαίσθητος στα θέματα της ενημέρωσης και των fake news». Η Il Riformista, όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν «εφημεριδάς», θα απευθύνεται στον κόσμο που αποτελεί τη «σιωπηλή πλειοψηφία».

Αλλες δηλώσεις του από τη συνέντευξη: «Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι κυρίαρχη σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Θέλουμε να μπούμε στο σπίτι κάθε ανθρώπου που πιστεύει ότι ο ρεφορμισμός είναι φιλόξενος. Θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά του γερουσιαστή της αντιπολίτευσης. Εριξα το βάρος σε μια επιχείρηση που υπηρετεί τη χώρα. Η εφημερίδα φιλοδοξεί να διαβαστεί και από τη σημερινή πλειοψηφία», δηλαδή από τους μετριοπαθείς δεξιούς τύπου Μπερλουσκόνι.

Ο Ρομέο, ο προαναφερθείς εκδότης των δύο θεωρητικώς αντιπάλων εφημερίδων, είπε: «Η L’Unità και η Ιl Riformista θα είναι διαφορετικές εφημερίδες, μερικώς ακόμη και αντίθετες. Θα κάνουν διάλογο και θα αγωνιστούν για τον πλουραλισμό και για την ανάπτυξη της χώρας. Νομίζω ότι από τον Μάιο, όταν θα λειτουργήσουν και οι δύο εφημερίδες, η ιταλική Αριστερά θα έχει νέο οξυγόνο, νέα καρδιά, νέα ψυχή. Το ίδιο ελπίζω για όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας, όπου και αν βρίσκονται».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...