911
Υπάρχει άραγε πολιτική λύση για να μπεις στο πανεπιστήμιο όπως μοιάζει να υπόσχεται στους νέους ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ; | Creative Protagon

Ενας Τσίπρας όπως παλιά

Υπάρχει άραγε πολιτική λύση για να μπεις στο πανεπιστήμιο όπως μοιάζει να υπόσχεται στους νέους ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ;
|Creative Protagon

Ενας Τσίπρας όπως παλιά

«Πάτωσες» στις Πανελλαδικές; Λάθος. Σε έκοψε η Κεραμέως. Ανέβασε η Λαγκάρντ τα επιτόκια; Λάθος. Ο Μητσοτάκης θέλει να σου πάρει το σπίτι. Μετά από μερικές εβδομάδες με το «κοστούμι» του κεντρώου και χωρίς τον Πολάκη, αγνώριστος δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να ζύγισε τα πράγματα με κάποια ψυχραιμία, εκεί κατά το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Ευτυχώς για τον ίδιο, αλλά και για εμάς (θα βαριόμασταν αφόρητα) πήρε τη σωστή απόφαση. Τέρμα η εμβάθυνση και η σοβαρότητα, οι επισκέψεις στην Τράπεζα της Ελλάδας, η μετρημένη στάση για τα Τέμπη και οι θεσμικές παρεμβάσεις.

Εδώ που τα λέμε, οι 45 μέρες ως τις εκλογές είναι και πολλές, είναι και λίγες. Λίγες για να ασχοληθείς σοβαρά με τα θέματα (άσε που ανοίγουν όλα μαζί τα κεφάλαια: οικονομία, υγεία, παιδεία, άμυνα, μεταναστευτικό) πολλές για να μην είσαι ο εαυτός σου κάθε μέρα στην προεκλογική καμπάνια. Δεν βγαίνει πρωί χαιρετούρα, βράδυ ομιλία, κάθε μέρα, όλη μέρα με το «κοστούμι» του κεντρώου.

Επομένως, σωστά, πολύ σωστά, τα βάζεις κάτω και λες (όπως κάνουν πιθανόν και οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές): κλείνω τα βιβλία, όσο διάβασα-διάβασα, πάω με καλή ψυχολογία και ό,τι γράψω. Κι αν κοπώ θα φταίει η Κεραμέως. Κι αν χάσω τις εκλογές θα φταίει η προπαγάνδα του Μητσοτάκη – όπως εξήγησε η Τσαπανίδου: «γιατί είναι τόσο καλό το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»…

Μετά το γιαπί της Λάρισας, το σόου για την τραγωδία των Τεμπών που σήμανε το τέλος της θεσμικής στάσης (ήλθε στις 20 Μαρτίου, αμέσως μετά το Σαββατοκύριακο της επιστροφής Πολάκη), ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει προσφέρει ήδη υλικό για ανθολόγηση:

  • Παιδεία: Σε συζήτηση που είχε με πολίτες στην Ελευσίνα στις 2 Απριλίου, εξήγησε σε έναν νέο που έγραψε κάτω από τη βάση στις Πανελλαδικές γιατί δεν πέρασε σε κάποια σχολή: «Δεν κόπηκες, σε έκοψε η Κεραμέως». Το μήνυμα είναι επομένως απλό: Δεν χρειάζεται ούτε να προσπαθήσεις περισσότερο, ούτε να γράψεις καλύτερα στις Πανελλαδικές. Αρκεί να ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ για να φύγει η Κεραμέως. Και θα μπαίνεις στο πανεπιστήμιο και με μηδέν. Αυτό σημαίνει «βάθεμα και πλάτεμα» της δημοκρατίας: για όλα τα προβλήματα υπάρχει μια πολιτική λύση, η ατομική ευθύνη είναι χυδαίος ελιτισμός.
O διάλογος αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατφόρμα του TikΤok:
@atsipras #Τσίπρας #fyp #tiktokgreece #Ελευσίνα ♬ πρωτότυπος ήχος – Αλέξης Τσίπρας

  • Δάνεια: Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας το τρίτο μνημόνιο, να έδωσε τα δάνεια στα funds και να κατήργησε και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μπορεί, επίσης, η Λαγκάρντ να ανέβασε τα επιτόκια της ΕΚΤ για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό (που φούντωσε και λόγω του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία). Αλλά επειδή δεν μπορείς να κατηγορήσεις τον εαυτό σου, ούτε βέβαια τον Πούτιν, η λύση είναι πάντα ο πολιτικός σου αντίπαλος: εν προκειμένω, ο Μητσοτάκης. Γιατί, όπως ανέφερε ο Τσίπρας στις 4 Απριλίου στο Περιστέρι, «έχει επιλέξει συνειδητά να ευνοήσει τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας στη πατρίδα μας από τον Β’ Παγκόσμιο και μετά» ρίχνοντας «στο τζόγο των funds, τη διαθέσιμη περιουσία κάθε ελληνικού νοικοκυριού». 

    Ωστόσο το πλαίσιο προστασίας που παρουσίασε ο ίδιος δεν μπορεί δυστυχώς να συγκριθεί με τις παλαιότερες εξαγγελίες του περί σεισάχθιας, ούτε με την προ δεκαετίας μαχητικότητά του όταν –τον Αύγουστο του 2013– προειδοποιούσε: «Ας το γνωρίζουν καλά αυτό τα κοράκια της τρόικας και τα πολιτικά τους τσιράκια στην Ελλάδα. Οσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα. Εκτός κι αν πάνε να κάνουν τους πλειστηριασμούς σε άλλη χώρα. Αλλά να δούμε πώς θα τους εκτελέσουν στην Ελλάδα. Θα είμαστε εκεί, θα είμαστε όλοι εκεί, μπροστά, για να υπερασπιστούμε την κατοικία του μέσου εργαζόμενου Ελληνα». Τελικά εκεί ήταν μόνο ο Λαφαζάνης. Με μια σκάλα. 

 

  • Μεσαία τάξη: Εφόσον λύσαμε το πρόβλημα της παιδείας και των πλειστηριασμών, το επόμενο είναι η ευρύτερη οικονομία, η μεσαία τάξη, το να περνάει καλά ο κόσμος. Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να είχε εξηγήσει δια του υπουργού της των Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η επιβάρυνση της μεσαίας τάξης ήταν μια συνειδητή, ταξική επιλογή. Μπορεί οι ασφυκτικοί φόροι και οι εισφορές επί των ημερών της να ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους  που καταψηφίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και που η ΝΔ πήρε 40% με σύνθημα τη μείωση των φόρων. Αλλά αυτά δεν χώρεσαν στον χαιρετισμό που έκανε στις 5 Απριλίου στην Κόρινθο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  Αντίθετα, τόνισε: «Εξαπάτησαν την μεσαία τάξη. Εταξαν φοροελαφρύνσεις και αυτό που έδωσαν τελικά, τέσσερα χρόνια μετά, ήταν πρωτοφανείς, τρομακτικές αυξήσεις». Αυτά για την τετραετία της ΝΔ όπου για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια μειώθηκαν κάποιοι φόροι.

Τον επόμενο ενάμισι μήνα θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά. Αλλωστε, ο πήχυς είναι ψηλά από προηγούμενες προεκλογικές περιόδους. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2019, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησής του, ο κ. Τσίπρας έλεγε από το μπαλκόνι στη Λαμία πως το πρόγραμμα της ΝΔ «πάνω γράφει με μεγάλα γράμματα: Κατάργηση της 13ης σύνταξης, εφταήμερη εργασία, κατάργηση του οκταώρου, απολύσεις και ξεπούλημα της δημόσιας υγείας».

«Είναι το πιο σκληρό, το πιο κυνικό, είναι το πιο αντιλαϊκό πρόγραμμα με το οποίο έχει κατέβει ποτέ στην εκλογική αναμέτρηση ένα πολιτικό κόμμα» τόνιζε στην ίδια ομιλία. Επομένως περιθώρια κλιμάκωσης υπάρχουν. Είναι βέβαιο. Εκείνο που δεν ξέρουμε, αλλά θα το μάθουμε το βράδυ της 21ης Μαΐου, είναι τι συμβαίνει όταν οι πολιτικοί αρχηγοί (κι αυτό αφορά και άλλους) αναπαράγουν διαρκώς τον εαυτό τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...