676
Aπό την επέμβαση των Αρχών αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση στην περιοχή Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης | REUTERS/Kemal Aslan

Εκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη: Η 9χρονη Εκρίν και ο πατέρας της ανάμεσα στα θύματα – 22 συλλήψεις

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 09:12
Aπό την επέμβαση των Αρχών αμέσως μετά τη βομβιστική επίθεση στην περιοχή Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης
|REUTERS/Kemal Aslan

Εκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη: Η 9χρονη Εκρίν και ο πατέρας της ανάμεσα στα θύματα – 22 συλλήψεις

Protagon Team Protagon Team 14 Νοεμβρίου 2022, 09:12

Η 9χρονη Εκρίν Μεϊντάν και ο πατέρας της, Γιοσούφ, εργαζόμενος στο τουρκικό υπουργείο Οικογένειας, είναι μεταξύ των θυμάτων της έκρηξης που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Κυριακής. Συνολικά, από την έκρηξη της βόμβας έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 80 (δείτε κάτω νέο βίντεο από τη στιγμή της φονικής έκρηξης).

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός υπόπτου για την τοποθέτηση της βόμβας, αποδίδοντάς τη σε ενέργεια του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Οπως διευκρίνισε στις ίδιες δηλώσεις ο τούρκος υπουργός, από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους:

♦ Η 38χρονη Αρζού Οζόι και η κόρη της Γιαγκμούρ Ουκάρ, ηλικίας 15 ετών

♦ Ο Γιουσούφ Μεϊντάν και η 9χρονη κόρη του, Εκρίν

♦ Ο 40χρονος Αντέμ Τοπκάρα και η 27χρονη σύζυγός του Μουκαντές Ελίφ Τοπκάρα

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις σκοτώθηκαν επιτόπου στο σημείο της έκρηξης, ενώ οι άλλοι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους στα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν.

Οσον αφορά τους 81 τραυματίες, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ενημέρωσε ότι πέντε νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ η κατάσταση της υγείας άλλων δύο κρίνεται σοβαρή.

Ο Σοϊλού κατηγόρησε ευθέως το ΡΚΚ για τη βομβιστική επίθεση:

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη», υποστήριξε σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ όπως έκανε γνωστό, έχουν συλληφθεί άλλα 21 άτομα.

Αν και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι μίλησαν για μία γυναίκα που εντοπίστηκε από κάμερες ασφαλείας στο σημείο της επίθεσης, ο Σοϊλού αρχικά δεν θέλησε να γίνει πιο συγκεκριμένος ως προς το φύλο του προσώπου που συνελήφθη.

Λίγες ώρες αργότερα η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε τη σύλληψη μίας γυναίκας από τη Συρία, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκε και το βίντεο από την επιχείρηση στην οικία της.

«Εκτιμάμε ότι η διαταγή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι», ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας.

Η συγκεκριμένη πόλη είναι πασίγνωστη εξαιτίας της μάχης του 2015, όταν οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), των οποίων οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμμαχοι του PKK, είναι η κύρια συνιστώσα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντά είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Ολα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση. Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως», ανέφερε.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Αγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί από τότε. Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο το ΡΚΚ ή οργανώσεις οι οποίες σύμφωνα με την Αγκυρα συνδέονται μαζί του, είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν –το αρνήθηκαν– από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK. Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Αγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη ότι επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Αγκυρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...