254
Ο φινλανδικός δορυφόρος που απέκτησε η ουκρανική κυβέρνηση | ICEYE

Ο ουκρανικός «Δορυφόρος του Λαού» που σαρώνει τα ρωσικά τανκς

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2022, 11:55
Ο φινλανδικός δορυφόρος που απέκτησε η ουκρανική κυβέρνηση
|ICEYE

Ο ουκρανικός «Δορυφόρος του Λαού» που σαρώνει τα ρωσικά τανκς

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2022, 11:55

H Repubblica διακίνησε την πληροφορία του ανταποκριτή της στο Κίεβο Φάμπιο Τονάτσι ότι ένας δορυφόρος που, κατόπιν εράνου, αγόρασε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας από τη φινλανδική εταιρεία ICEYE ευθύνεται για τις επιτυχίες της ουκρανικής αντεπίθεσης στα πολεμικά μέτωπα. «Ο δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη εδώ και μερικές εβδομάδες. Περνάει πάνω από την Ουκρανία δύο φορές την ημέρα και στοχεύει στα σημεία των μαχών. Καταφέρνει και στέλνει στις ουκρανικές υπηρεσίες εικόνες των εχθρικών θέσεων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο (με μία ώρα καθυστέρηση, περίπου), επιτρέποντας στο Πυροβολικό τον εντοπισμό των ρωσικών θέσεων, των τανκς, των εν κινήσει οχημάτων, κ.λπ. Οι Ουκρανοί τον λένε ‘‘Δορυφόρο του Λαού’’. Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση παίζει βασικό ρόλο στην ταχεία ανακατάληψη τμήματος της Χερσώνας και στις προόδους που σημειώνονται στα βορειοανατολικά» έγραψε ο Τονάτσι.

Ο Ιταλός παρέθεσε και τη σχετική δήλωση του ουκρανού υπουργού Αμυνας Ολεξίι Ρεζνικόφ: «Τις δύο πρώτες ημέρες χρήσης του δορυφόρου, καταστρέψαμε 60 εχθρικά τεθωρακισμένα οχήματα με αυτόν. Μπορούμε να δούμε τα τανκς ακόμα και όταν είναι καμουφλαρισμένα στο δάσος. Λαμβάνουμε τις συντεταγμένες και μπορούμε να τα χτυπήσουμε με HIMARS. Αυτό συμβαίνει επειδή ο δορυφόρος μας λειτουργεί με ειδική τεχνολογία που ονομάζεται SAR».

Σύμφωνα με τον υπουργό, έγραψε ο Τονάτσι, η ανακατάκτηση ορισμένων χωριών στην περιοχή της Χερσώνας και ενός στην περιοχή του Ντονέτσκ είναι έργο του δορυφόρου που παρήγαγε η φινλανδική εταιρεία ICEYE η οποία πληρώθηκε από το ίδρυμα «Serhiy Prytula». Ο ουκρανικός δορυφόρος κόστισε 16 εκατ. ευρώ, αλλά τα αποτελέσματα στο πεδίο κάνουν τους υπευθύνους του ιδρύματος να δηλώνουν κατενθουσιασμένοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...