283
Πολίτες στην ουρά για τεστ στη Σιάν - όλος ο πληθυσμός της πόλης θα ελεγχθεί για να απομονωθούν οι εστίες του ιού | cnsphoto via REUTERS

Κίνα: Η Σιάν των 13 εκατ. κατοίκων έγινε «φυλακή» για 49 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2021, 19:02
Πολίτες στην ουρά για τεστ στη Σιάν - όλος ο πληθυσμός της πόλης θα ελεγχθεί για να απομονωθούν οι εστίες του ιού
|cnsphoto via REUTERS

Κίνα: Η Σιάν των 13 εκατ. κατοίκων έγινε «φυλακή» για 49 κρούσματα

Protagon Team Protagon Team 24 Δεκεμβρίου 2021, 19:02

Η Κίνα, μια χώρα που εδώ και μήνες αναφέρει καθημερινά λίγες δεκάδες κρούσματα κορονοϊού, καταφεύγει χωρίς δεύτερη σκέψη στο lockdown όταν εντοπίζει ένα τοπικό ξέσπασμα. Αλλά επειδή μιλάμε για την Κίνα, ο πέλεκυς πέφτει βαρύς όταν εντοπιστούν οι υπεύθυνοι που αμέλησαν.

Η πόλη Σιάν, στα βόρεια της χώρας, έχει μπει σε lockdown γιατί εντοπίστηκαν μερικές δεκάδες κρούσματα. Την Παρασκευή η πόλη ανακοίνωσε 49 νέους νοσούντες από Covid-19, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε πάνω από 250 τις τελευταίες εβδομάδες. Τα περιστατικά, αναφέρει το BBC, οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα. Επισήμως η Κίνα έχει αναφέρει μόλις επτά περιστατικά τα Ομικρον.

Τα 13 εκατομμύρια κατοίκων της πόλης παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους από την Πέμπτη, τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά και οι υγειονομικές Αρχές πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ στο σύνολο του πληθυσμού της.

Κάθε νοικοκυριό στην πόλη μπορεί να στέλνει μόνο ένα από τα μέλη του εκτός σπιτιού μία φορά κάθε δύο ημέρες για να αγοράζει προϊόντα πρώτης ανάγκης. Οσοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη, οφείλουν να ζητούν ειδική άδεια.

Επεσαν κεφάλια…

Επιπλέον, η Κεντρική Επιτροπή Επιθεώρησης της Πειθαρχίας ανακοίνωσε πως 26 αξιωματούχοι του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος τιμωρήθηκαν για «έλλειψη αυστηρότητας στην πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας» στην Σιάν. Η έρευνα της Επιτροπής αποκάλυψε ότι υπήρχε χαλάρωση στα διαγνωστικά τεστ και κακός συντονισμός, ο οποίος εμπόδισε την ιχνηλάτηση.

Ολοι οι αξιωματούχοι που δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν την επιδημία στην επαρχία ή την πόλη τους τιμωρούνται, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις απολύονται.

Οι κινεζικές Αρχές εφαρμόζουν από πέρυσι στρατηγική «μηδενικής Covid» ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εκδήλωση νέων κρουσμάτων.

Μέσα σε 1,5 χρόνο η χώρα έχει καταγράψει μόνο δύο νεκρούς, ενώ η κινητοποίησή της συνεχίζεται ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε εστία μεγάλης κλίμακας πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (4-20 Φεβρουαρίου).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...