527
| INTIMEnews

Ιερά Σύνοδος: Με rapid test οι ανεμβολίαστοι πιστοί και ιερείς στις εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 13:46
|INTIMEnews

Ιερά Σύνοδος: Με rapid test οι ανεμβολίαστοι πιστοί και ιερείς στις εκκλησίες

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 13:46

Ενώ αρχικά η κυβέρνηση δίστασε να συμπεριλάβει τις εκκλησίες στα νέα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού, με κορυφαίους υπουργούς να σημειώνουν ότι άλλο είναι ή εστίαση και το λιανεμπόριο και άλλο η θρησκευτική πίστη, η Ιερά Σύνοδος, με επίσημη εγκύκλιό της σε συνέχεια της σχετικής απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, καλεί πιστούς και ιερείς να τηρούν τα μέτρα προστασίας και όσους είναι ανεμβολίαστοι να κάνουν τα αποραίτητα τεστ πριν την προσέλευσή τους στις εκκλησίες (rapid test ή μοριακό).

Τονίζει επίσης την υποχρέωση των ιερέων, ψαλτών, νεωκόρων κλπ να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα (rapid ή pcr), με τον σχετικό έλεγχο να γίνεται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι κατόπιν επικοινωνίας του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησίας και ύστερα από όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο MEGA για το θέμα των ναών, η Ιεραρχία της Εκκλησίας ανταποκρίθηκε αμέσως και εξέδωσε την εν λόγω εγκύκλιο. Οι ίδιες πηγές σημείωναν παράλληλα ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα με Εγκύκλιο Σημείωμά της (δείτε το κάτω) προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις, η  Ιερά Σύνοδος ενημερώνει επίσημα για τη νέα προτροπή την οποία έκανε την Τετάρτη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν πράξει ακόμη.

«Με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η Ιερά Σύνοδος, πέρα από τις γραπτές Εγκυκλίους και οδηγίες Της, απευθύνει έκκληση σε όλους τους Κληρικούς Της, καθώς και στον πιστό λαό, ώστε κατά την προσέλευσή τους στους Ιερούς Ναούς να τηρούν επακριβώς όλα τα μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της ασθένειας του κορωνοϊού και προτρέπει πατρικά όλους για τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της ιατρικής κοινότητος, ελεύθερα και αβίαστα, ως ουσιαστικό μέτρο προστασίας κατά της πανδημίας», αναφερόταν επί λέξει στην ανακοίνωση της ΔΙΣ την Τετάρτη.

Και στο νέο Εγκύκλιο Σημείωμα της ΙΣ αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου ε.έ., και εξ αφορμής της εξάρσεως των κρουσμάτων του κορωνοϊού, γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Aυτής, απεφάσισεν όπως, εις επίμετρον των σχετικών Έγκυκλίων Aυτής, απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι’ υμών παντί τω Κλήρω, τοίς Μοναχικούς Τάγ μασι και τώ ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν είς τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν έξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν τού υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ώς ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και την διενέρ γειαν, υπό τών μή εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού).

Ωσαύτως, υπενθυμίζομεν την υποχρέωσιν διενεργείας, ιδία δαπάνη, δύο διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού) εβδομαδιαίως, υπό πάντων των διακονούντων εις τους Ιερούς Ναούς (Κληρικών, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων κ.λπ. εργαζομένων), οίτινες δεν έχουν προβή εις εμβολιασμόν κατά του κορωνοϊού, ως και υποβολής των αποτελεσμάτων αυτών τη οικεία Εκκλησιαστική Αρχή, εν τώ πλαισίω της τηρήσεως των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζομεν υμίν και την υποχρέωσιν τών κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων διά τον έλεγχον τηρήσεως των μέτρων εις τους Ιερούς Ναούς και ταις Ιεραίς Μοναίς αντιστοίχως. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...