923
O υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης κατά την παρουσίαση των μέτρων την Τρίτη. Μια ημέρα μετά έδωσε χρήσιμες διευκρινίσεις για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων | INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παπαθανάσης μετά τις αντιδράσεις: Διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζεται

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2020, 14:04
O υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης κατά την παρουσίαση των μέτρων την Τρίτη. Μια ημέρα μετά έδωσε χρήσιμες διευκρινίσεις για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων
|INTIMENEWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Παπαθανάσης μετά τις αντιδράσεις: Διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζεται

Protagon Team Protagon Team 29 Απριλίου 2020, 14:04

Εχουμε χρόνο να δούμε και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, έσπευσε να διαβεβαιώσει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε σε διάφορες τάξεις επαγγελματιών (από τον εμπορικό κόσμο και τους επιχειρηματίες της εστίασης μέχρι τους οδηγούς ταξί) η παρουσίαση του σταδιακού ανοίγματος της αγοράς.

«Ολο αυτό το στάδιο της επανεκκίνησης», επανέλαβε ο υφυπουργός σε δηλώσεις του στο Μega, «θα εξελιχθεί σε επτά χρονικές στιγμές. Τρεις εντός του Μαΐου και τέσσερις εντός του Ιουνίου».

«Ξεκινάμε Δευτέρα, 4 του μηνός, με το 10% των επιχειρήσεων που είχε ανασταλεί η δραστηριότητά τους, ώστε να δουν οι επιδημιολόγοι τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στη δημόσια υγεία. Να δούμε πώς θα λειτουργήσουν με τους κανόνες που έχουμε βάλει και να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση, μέχρι τις 11 του μηνός που γίνεται η επανεκκίνηση ακόμα 35%», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Υπάρχουν όλα τα μέτρα που στηρίζουν τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα βρουν σιγά σιγά τον βηματισμό τους. Το κράτος θα μείνει δίπλα τους, πάντα κοιτώντας πρωτίστως την ασφάλεια. Έγινε πολύ σοβαρή δουλειά. Κάθε μέρα θα αξιολογούμε», διαβεβαίωσε ο κ. Παπαθανάσης και προχώρησε σε μία πολύ σημαντική διευκρίνιση.

Οπως είπε, «μια επιχείρηση που σταματά να είναι σε αναστολή, παραμένει στις πληττόμενες επιχειρήσεις». «Οι επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα και για τον Μάιο», εξήγησε.

«Η εμπειρία που κερδίσαμε στην πρώτη φάση» (του αυτοπεριορισμού) συνέβαλε καθοριστικά στην εκπόνηση του σχεδίου ολικής επαναφοράς της χώρας, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης σε άλλη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα FM», για να επαναλάβει πως θα έχουμε τον χρόνο να δούμε και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, «επιλέξαμε κάποιες ανάγκες που βρίσκονται περίπου στο 10% των επιχειρήσεων που είχαν κλείσει και τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα επαναλειτουργήσει το υπόλοιπο 25% της εμπορικής δραστηριότητας».

Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις

«Mπορεί να ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν και πάλι -και ορθώς γίνεται- κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, όμως δεν δόθηκαν εξηγήσεις γιατί δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν και άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, όπως -λόγου χάρη- τα καταστήματα που πωλούν παπούτσια», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, αναφερόμενος στις χθεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού.

«Στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας και ακούμε με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών, όμως θα θέλαμε να μάθουμε με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται αυτός ο διαχωρισμός στο άνοιγμα των επιχειρήσεων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν υπήρξε καμία αναφορά για την στήριξη επαγγελματιών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, όπως για παράδειγμα για τις επιχειρήσεις εστίασης ή του τουρισμού.

«Συμφωνούμε ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει με αργά και προσεκτικά βήματα, όμως απαιτούνται και μέτρα που θα βοηθήσουν σε αυτή την επανεκκίνηση. Και τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι οριζόντια. Δυστυχώς», τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «δεν ακούσαμε τίποτα για αυτή την εξαιρετικά σημαντική παράμετρο που θα κρίνει πολλά για το μέλλον της επιχειρηματικότητας και συνολικά της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ ζήτησε επίσης διευκρινίσεις για την εφαρμογή των νέων κανονισμών, τη χρήση μάσκας και την επιβολή προστίμων, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι δεν θα αποφευχθούν περιστατικά αυθαιρεσίας ή λανθασμένης ερμηνείας του πλαισίου που θα διαμορφωθεί.

«Τα πρωτόκολλα υγιεινής που θα εφαρμοστούν», υπογράμμισε, «πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρα για να μην υπάρξει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, ούτε από τους πολίτες και τους επαγγελματίες, αλλά ούτε και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Και βέβαια, σχετικά με τις μάσκες, να αποσαφηνιστεί το θέμα του κόστους, των ποιοτικών χαρακτηριστικών, των οδηγιών χρήσης και να υπάρξει μέριμνα για την πάταξη κάθε πιθανής απόπειρας για αισχροκέρδεια».

Οσον αφορά τη διεύρυνση του ωραρίου, ο κ. Παπαθανάσης διευκρίνισε ότι «το 7-10 δεν είναι υποχρεωτικό είναι δυνητικό», και προφανής  στόχος είναι «να μειώσουμε τον κόσμο που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Ερωτηθείς εξάλλου αν στα  καταστήματα που επανεκκινούν τη Δευτέρα 4 Μαΐου, συμπεριλαμβάνονται οι μεγάλες αλυσίδες, αρκέστηκε να πει ότι το «πράσινο φως» που δόθηκε αφορά «τις δραστηριότητες εκείνες στις οποίες έχουμε δώσει το δικαίωμα να ανοίξουν».

Η επανεκκίνηση, επεσήμανε, αφορά σε όλα τα πολυκαταστήματα εκτός από τα mall,  ενώ για τα γυμναστήρια δήλωσε ότι «θα ανοίξουν εντός του Ιουνίου, με συγκεκριμένους κανόνες».

Οσο για τις οργανωμένες πλαζ «μπορεί να ανοίξουν και εντός Μαΐου».

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι εστιατόρια και καφέ θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου και μόνο σε εξωτερικό χώρο, όπως και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την προσοχή που πρέπει να δίνουν όλοι ως προς τους κανόνες λειτουργίας εστιατορίων και καφετεριών εντός των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

«Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με κανόνες. Τα αντισηπτικά που θα δοθούν στα σχολεία θα είναι μέριμνα του κράτους. Για τις μάσκες, θα πρέπει να δούμε την κατασκευή μασκών ακόμα και στο σπίτι μας.

Μάσκες κατ’ οίκον

Οπως έκανε γνωστό ο κ. Παπαθανάσης, «θα ανακοινωθεί και από την Πολιτική Προστασία και από ειδικούς ένας τρόπος εύκολος να κατασκευαστούν πάνινες μάσκες στο σπίτι που θα είναι επαναχρησιμοποιημένες».

«Θα είναι ένα κάλυμμα μύτης και στόματος και έτσι δεν θα μπαίνουμε στο έξοδο να αγοράζουμε μάσκες μίας χρήσης»,  συμπλήρωσε.

»Σε ένα κατάστημα δεν θα πρέπει να βρίσκονται εντός περισσότεροι από ένα συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, ανάλογα με τα τετραγωνικά.

»Στα κομμωτήρια θα πηγαίνουμε μόνο με ραντεβού, θα τηρούνται αποστάσεις, ενώ οι εργαζόμενοι θα φορούν μάσκες και γάντια υποχρεωτικά. Σε ό,τι αφορά στο εμπόριο, όπως λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ, τα μέτρα συνεχίζουν ως έχουν», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Την ευθύνη», τόνισε, έχει ο καταστηματάρχης, ώστε να βρίσκεται εντός του καταστήματος του συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων, σύμφωνα με τους κανόνες. Στους εξωτερικούς χώρους στην εστίαση θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, και θα δούμε τι θα γίνει και στον εσωτερικό χώρο. Τα μέτρα επαναξιολογούνται συνεχώς», ενώ ξεκάθαρος ήταν και για τυχόν κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά:

«Θα είμαστε παντού. Να μην προσπαθήσουν να αισχροκερδήσουν», παρατήρησε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...