Ως «αναπόφευκτη» περιέγραψε την παραίτησή του και τη διάλυση της τοπικής Βουλής ο φιλελεύθερος (FDP) πρωθυπουργός της Θουριγγίας, ομόσπονδου κρατιδίου της Γερμανίας, Τόμας Κέμεριχ. Η εκλογή του με τη στήριξη και της Ακροδεξιάς αλλά και της τοπικής οργάνωσης των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ –παρά την αντίθετη άποψη του αρχηγείου του κόμματος– προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη Γερμανία: για πρώτη φορά το ακροδεξιό AfD απέκτησε, έστω θεωρητικά, πρόσβαση στην εξουσία.
Ο Κέμεριχ ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα θα ζητήσει τη διάλυση του τοπικού κοινοβουλίου, προκειμένου «να φύγει η ρετσινιά» της στήριξής του από την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). «Οι δημοκράτες χρειάζονται δημοκρατικές πλειοψηφίες, οι οποίες προφανώς δεν υπάρχουν σε αυτήν τη Βουλή», τόνισε ο Κέμεριχ και δήλωσε εμφατικά ότι «συνεργασία με την AfD δεν υπάρχει, δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν δέχθηκε πιέσεις από τον αρχηγό του κόμματός του, τον Κρίστιαν Λίντνερ, προκειμένου να παραιτηθεί, ο Κέμεριχ δήλωσε ότι «κανείς δεν πίεσε κανέναν», αλλά αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις των τελευταίων 24 ωρών, οι αντιδράσεις των ΜΜΕ, οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και η κατάσταση στο κοινοβούλιο της Θουριγγίας. «Η AfD προσπάθησε χθες με ένα ύπουλο τρικ να βλάψει τη δημοκρατία», πρόσθεσε ο Κέμεριχ και διευκρίνισε ότι βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες σε συνεχή επαφή με τον Λίντνερ, αλλά την απόφαση την έλαβε μόνη της η οργάνωση της Θουριγγίας.
Κληθείς να απαντήσει πώς θα αντιδράσει αν η πρόταση του κόμματός του για διάλυση της Βουλής δεν υπερψηφιστεί, ο Κέμεριχ εξήγησε ότι τότε θα θέσει ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης.
Είχε προηγηθεί πάντως συνάντηση του Κέμεριχ με τον Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος μετέβη εκτάκτως στην Ερφούρτη της Θουριγγίας, προκειμένου, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, να τον ωθήσει σε παραίτηση.
Μετά τις αντιδράσεις, ο 41χρονος Λίντνερ, ο οποίος κατά πολλούς είχε δώσει ο ίδιος το «πράσινο φως» για σύμπραξη με το AfD στη Θουριγγία, θα θέσει θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στο προεδρείο του FDP.
Την παραίτηση του Κέμεριχ είχαν ζητήσει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων και η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία την Πέμπτη τόνισε ότι «είναι μια κακή ημέρα για τη Δημοκρατία».
«Η εκλογή αυτού του πρωθυπουργού είναι περίεργο συμβάν και αντιτίθεται στη βασική αρχή του CDU –και τη δική μου– ότι καμία πλειοψηφία δεν πρέπει να υπάρχει με τη στήριξη του AfD», είπε η Μέρκελ.
Η καγκελάριος αναφερόταν στην ανταρσία του τοπικού παραρτήματος των Χριστιανοδημοκρατών στη Θουριγγία, που παρά τις ρητές εντολές του Βερολίνου, στήριξε τον Κέμεριχ, έχοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι θα τον στηρίξει και η Ακροδεξιά.
Το γεγονός, επίσης, ότι συνέβη στη Θουριγγία έκανε ακόμα πιο έντονες τις αντιδράσεις, καθώς ξύπνησε μνήμες από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, πριν από 90 χρόνια, κερδίζοντας αναπάντεχα τις τοπικές εκλογές στο ίδιο κρατίδιο.
Ο επικεφαλής του CDU στη Θουριγγία, Μάικ Μόρινγκ, τον οποίο όλοι κατηγορούν για το πολιτικό πανδαιμόνιο, μετέβη εκτάκτως στο Βερολίνο την Παρασκευή, όπου τον κάλεσε το αρχηγείο του κόμματος.
Αντιδράσεις όμως υπάρχουν μέσα στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών και για την αρχική χλιαρή αντίδραση της 57χρονης προέδρου του κόμματος, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που δεν καταδίκασε ευθέως και κατηγορηματικά το αποτέλεσμα των εκλογών και δήλωσε ότι «οι νέες εκλογές δεν θα ήταν η χειρότερη διέξοδος από την κρίση».
Γι’ αυτό και το Σάββατο, έπειτα από απαίτηση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), θα συγκληθεί στην καγκελαρία η κυβερνητική επιτροπή, με τις ηγεσίες των κομμάτων του Μεγάλου Συνασπισμού σε κατάσταση διαχείρισης κρίσης. Κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον της κυβέρνησης, μετά τις δραματικές εξελίξεις.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News