714
Η χειρουργική μάσκα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, όμως σε κάθε περίπτωση προφυλάσσει | Shutterstock

Πλαφόν στις χειρουργικές μάσκες για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 5 Φεβρουαρίου 2020, 13:42
Η χειρουργική μάσκα δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, όμως σε κάθε περίπτωση προφυλάσσει
|Shutterstock

Πλαφόν στις χειρουργικές μάσκες για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 5 Φεβρουαρίου 2020, 13:42

Τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων άδειασαν: οι χειρουργικές μάσκες που προφυλάσσουν (;) από τον κορονοϊό έχουν γίνουν ανάρπαστες. Και όχι επειδή ο κορονοϊός απειλεί τη χώρα μας, αλλά επειδή πολλοί είναι αυτοί που τις στέλνουν μαζικά στη Λαϊκή Κίνα, επίκεντρο του ιού. Ετσι, από την Τετάρτη οι φαρμακαποθήκες και άλλοι προμηθευτές έβαλαν πλαφόν στη διανομή της «περιζήτητης» χειρουργικής μάσκας.

Πλέον στα φαρμακεία αποστέλλεται για την κάλυψη των αναγκών συγκεκριμένος αριθμός και όχι όλες όσες είχαν παραγγελθεί. «Είχα ζητήσει να μου στείλουν 200 μάσκες και παρέλαβα 100. Δεν υπάρχει έλλειψη αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά, απλώς λόγω της αυξημένης ζήτησης των τελευταίων ημερών, οι προμηθευτές επέβαλλαν πλαφόν», είπε στο Protagon ο Κώστας Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Το πλαφόν είναι προληπτικό μέτρο, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει αποκλειστικά από Κινέζους που βρίσκονται στη χώρα μας και αγοράζουν μεγάλες ποσότητες για να τις στέλνουν στην πατρίδα τους, όπου υπάρχει μεγάλη έλλειψη.

Τόσο από το φαρμακείο του κ. Λουράντου, όσο και από άλλων συναδέλφων του, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε το φαινόμενο μαζικής πώλησης σε Κινέζους, οι οποίοι δεν αγόραζαν τρεις ή πέντε χειρουργικές μάσκες για τη δική τους προστασία και της οικογένειάς τους, αλλά κουτιά με 100 και 200 μάσκες για να τις αποστείλουν στην Κίνα.

«Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους Ελληνες. Δεν υπάρχει κάποια μεταβολή στον ρυθμό πωλήσεων. Οσες έπαιρναν και τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή για την προστασία από τη γρίπη, τόσες προμηθεύονται και τώρα», λέει ο ίδιος.

Μάλιστα, ο κ. Λουράντος εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς, όπως εξηγεί, στη χώρα μας υπάρχουν εργοστάσια που κατασκευάζουν χειρουργικές μάσκες και θα είναι δύσκολο αν υπάρξει πρόβλημα να μην καλύψουν τον πληθυσμό.

Βέβαια, η μάσκα στην Ελλάδα κοστίζει μόλις 10 λεπτά και σε περίπτωση πανδημίας η τιμή της μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα, αλλά προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποιο τέτοιο πρόβλημα.

Δεν παρέχουν πλήρη προφύλαξη

Ενα από τα πολλά άγνωστα δεδομένα για τον νέο κορονοϊό είναι η μεταδοτικότητά του. Ο τρόπος και η ευκολία ή η δυσκολία που μεταδίδεται δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά από τους επιστήμονες.

Στην αρχή του ξεσπάσματος του κορονοϊού, το σενάριο ήταν ότι μεταδίδεται με την επαφή και όχι με τον αέρα. Εν τούτοις, τώρα είναι ξεκάθαρο στους ειδικούς ότι όχι απλώς μεταδίδεται μέσω του αέρα (φτέρνισμα) αλλά κολλάει και πιο εύκολα από τον ιό της γρίπης.

«Ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια του σάλιου και φυσικά με την άμεση επαφή. Επίσης, αν ο ιός υπάρχει σε κάποια επιφάνεια (π.χ. χερούλι πόρτας), τον αγγίξουμε και μετά βάλουμε τα χέρια στο στόμα ή στα μάτια, έχει περάσει στον οργανισμό μας. Και αυτή τη στιγμή είναι πιο μεταδοτικός από τη γρίπη, η οποία έχει μεταδοτικότητα 1,3, ενώ ο κορονοϊός έχει δύο», εξήγησε στο Protagon ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνος για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, Σωτήρης Τσιόδρας.

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας εξηγεί ότι η μεταδοτικότητα του ιού αλλάζει όσο αυτός μεταδίδεται, άρα δεν είναι ένας σταθερός «παράγοντας» με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε υπολογισμούς. «Προς το παρόν αν κάποιος βρίσκεται δύο μέτρα κοντά σε κάποιον άλλον που έχει μολυνθεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κολλήσει τον κορονοϊό», διευκρινίζει ο ίδιος.

Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν κάποιος έχει φορέσει μάσκα, δεν είναι πλήρως προστατευμένος, όμως αποτελεί σημαντικό μέτρο. Πάντως, η γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζίν δήλωσε ότι «οι μάσκες δεν είναι ένα από τα μέτρα που συνίστανται για τη μη μετάδοση του ιού».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημαντικά είναι το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το τρίψιμό τους με αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα), το να αποφεύγουμε να πιάνουμε το πρόσωπό μας δίχως να έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας, όπως επίσης και η αποφυγή του συνωστισμού χωρίς λόγο, δηλαδή να μη βρισκόμαστε σε μέρη με πολύ κόσμο.

Hoaxes και για τις μάσκες

Ο τρόπος εφαρμογής των χειρουργικών μασκών είναι ένας και συγκεκριμένα με την έγχρωμη πλευρά προς τα έξω.

Οι οδηγίες που κυκλοφόρησαν στα social media και ανέφεραν ότι οι ασθενείς τη φορούν με την έγχρωμη πλευρά προς τα έξω και όσοι τη βάζουν για πρόληψη πρέπει να την εφαρμόζουν με τη λευκή πλευρά προς τα έξω, είναι ανυπόστατες και επικίνδυνες.

Η πράσινη ή μπλε επιφάνεια μιας χειρουργικής μάσκας είναι υδρόφοβη, δηλαδή λειτουργεί απωθώντας τα σταγονίδια που μπορεί να δεχτεί ένας άνθρωπος.

Αντίθετα, η λευκή πλευρά είναι υδρόφιλη (απορροφά την υγρασία), και φοριέται έτσι ώστε να συγκρατεί σταγονίδια που μπορεί να αποβάλει ο άνθρωπος που τη φοράει.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...