To Raikoke είναι ένα ακατοίκητο ηφαιστειακό νησί στο βορειοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι μέρος των Κουρίλων νήσων, ενός νησιωτικού αρχιπελάγους με έκταση 1,200 χλμ. από το Χοκάιντο της Ιαπωνίας μέχρι την χερσόνησο Καμτσάκα στην Σιβηρία.
Το ηφαίστειο του νησιού είχε εκραγεί για τελευταία φορά το 1924 και στην συνέχεια παρέμεινε ανενεργό. Όμως από τις 22 Ιουνίου το ηφαίστειο δείχνει ότι ξύπνησε για τα καλά και εκτοξεύονται από αυτό σκόνη και άλλα ηφαιστειακά υλικά όπως γυαλί. Το φαινόμενο είναι ορατό και από το Διάστημα και για αυτό έχουν καταγράψει εικόνες τόσο ορισμένοι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από την Γη όσο και οι αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Η NASA έδωσε στην δημοσιότητα μια φωτογραφία στην οποία μια στήλη ηφαιστειακής σκόνης και υλικών έχει φτάσει σε μια περιοχή της ατμόσφαιρας την οποία οι ειδικοί αναφέρουν ως «περιοχή ομπρέλας». Είναι μια περιοχή όπου η πυκνότητα της στήλης της ύλης και εκείνης της ατμόσφαιρας που την περιβάλει εξισορροπούνται διακόπτοντας έτσι την περαιτέρω άνοδο της στήλης. Γύρω από την ηφαιστειακή στήλη έχει σχηματιστεί ένα δακτύλιος από νέφη που οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι προϊόν της αλληλεπίδρασης του μάγματος με το θαλασσινό νερό.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Smithsonian την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει περίπου δέκα εκρήξεις έξι εκ των οποίων έγιναν τα πρώτα 25 λεπτά της ενεργοποίησης μετά από περίπου ένα αιώνα του ηφαιστείου. Η σκόνη και τα άλλα υλικά εκτοξεύτηκαν σε ύψος 15 χλμ ενώ εντοπίστηκε η δημιουργία κεραυνών εντός της ηφαιστειακής στήλης φαινόμενο που είναι γνωστό ως «σκονισμένη θύελλα». Οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο αφού από την περιοχή περνούν αεροσκάφη και η σκόνη και τα ηφαιστειακά υλικά που εκτοξεύονται σε τόσο μεγάλα ύψη μπορεί να δημιουργήσουν κινδύνους. Ηδη πάντως οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ενημερώσει τις αεροπορικές εταιρείες για να τροποποιήσουν αναλόγως τα δρομολόγια τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News