1040
Το κλειδί της υγιεινής διατροφής, είναι ο ισορροπημένος συνδυασμός τροφών υψηλής διατροφικής αξίας | Shutterstock

Τα πιο θρεπτικά τρόφιμα του κόσμου #3

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 12 Μαρτίου 2018, 18:28
Το κλειδί της υγιεινής διατροφής, είναι ο ισορροπημένος συνδυασμός τροφών υψηλής διατροφικής αξίας
|Shutterstock

Τα πιο θρεπτικά τρόφιμα του κόσμου #3

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 12 Μαρτίου 2018, 18:28

26. Τόνος 144 θερμίδες / 100 γρ

Tuna_659680288

Μεγάλο ψάρι των ωκεανών πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα. Στις έγκυες γυναίκες συνίσταται να το αποφεύγουν γιατί έχουν βρεθεί ίχνη υδράργυρου.
Διατροφική βαθμολογία: 56

25. Πράσινα κολοκυθάκια 17 θερμίδες / 100 γρ

Πλούσια σε βιταμίνη A, C, κάλιο, νερό και φυτικές ίνες, τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια (και το χειμώνα από θερμοκήπια) συλλέγονται πριν ωριμάσουν εντελώς και τρώγονται ολόκληρα με τη φλούδα τους που είναι πολύ τρυφερή.
Διατροφική βαθμολογία: 57

24. Μαυρομάτικα φασόλια 44 θερμίδες / 100 γρ

Όπως και πολλά άλλα λαχανικά είναι πλούσια σε υδατάνθρακες  και περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από τα δημητριακά.
Διατροφική βαθμολογία: 58

23. Κεράσια 50 θερμίδες / 100 γρ

Από τα πολυτιμότερα καλοκαιρινά φρούτα, με μεγάλη διατροφική αξία χάρη στις αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες, το β-καροτένιο, τα φλαβονοειδή, το κάλιο, τη βιταμίνη C κ.α.
Διατροφική βαθμολογία: 58

22. Καρύδια 619 θερμίδες / 100 γρ

Αποδίδουν μεν μπόλικες θερμίδες κρύβουν όμως και ένα πλούτο πολύτιμων ουσιών. Για παράδειγμα μια χούφτα καρύδια περιέχουν βιταμίνη Ε όση και μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Διατροφική βαθμολογία: 58

21. Σπανάκι 23 θερμίδες / 100 γρ

Περιέχει περισσότερα μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες (ειδικά Α, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο) από πολλά άλλα λαχανικά. Ο τρόπος που μαγειρεύεται επηρεάζει την διατροφική του αξία, που χάνεται επίσης σε θερμοκρασία δωματίου. Γι’ αυτό και το κατεψυγμένο σπανάκι θεωρείται πιο ωφέλιμο.
Διατροφική βαθμολογία: 59

20. Μαϊντανός 36 θερμίδες / 100 γρ

parsley -wooden table-72_589293095
Ο μαϊντανός έχει υψηλή περιεκτικότητα χλωροφύλλης

Διατροφικός θησαυρός με υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη γνωστός για την αξία του από την αρχαιότητα, τρώγεται φρέσκος ή αποξηραμένος.
Διατροφική βαθμολογία: 59

19. Ρέγγα 158 θερμίδες / 100 γρ

Ψάρι του Ατλαντικού ανάμεσα  στα πέντε πρώτα είδη που αλιεύονται, πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Διατροφική βαθμολογία: 59

18. Λαβράκι 97 θερμίδες / 100 γρ

Δημοφιλές λιπαρό ψάρι της Μεσογείου μετρίου μεγέθους που παράγεται και σε ιχθυοκαλλιέργειες.
Διατροφική βαθμολογία: 59

17. Βερίκοκα 48 θερμίδες / 100 γρ

Φρούτο ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, B1, B2, β-καροτένιο, υδατάνθρακες, πεκτίνη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, θεωρείται πηφγή ζωής και μακροζωίας.
Διατροφική βαθμολογία: 60

16. Αυγοτάραχο 134 θερμίδες / 100 γρ

Εκλεκτό έδεσμα όχι μόνο για την πολύπλοκη γεύση του αλλά και για τα εξαιρετικά ωφέλιμα συστατικά του.
Διατροφική βαθμολογία: 60

15. Μπακαλιάρος 82 θερμίδες / 100 γρ

Λευκό ψάρι, πλούσιο σε πρωτεΐνη και φτωχό σε λιπαρά. Από το συκώτι του παράγεται το μουρουνέλαιο, σημαντική πηγή βιταμινών A, D, K και ω-3 λιπαρών οξέων.
Διατροφική βαθμολογία: 61

14. Βασιλικός 23 θερμίδες / 100 γρ

Θεωρείται θρεπτικό και προστατευτικό των κυττάρων, με αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Το όνομά του δείχνει τη θέση του ανάμεσα στα αρωματικά βότανα. Υπάρχουν περισσότερες από 60 ποικιλίες με θαυμάσια γεύση και άρωμα.
Διατροφική βαθμολογία: 63

13. Τσίλι 282 θερμίδες / 100 γρ

Chilly-papper-72-2_476141824
Το κόκκινο πιπέρι είναι πολύτιμο για τον οργανισμό

Μπαχαρικό από τις πιπερίτσες τσίλι, πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, βιταμίνες C, E και A, πολυφαινόλες  και καροτενοειδή.
Διατροφική βαθμολογία: 63

12. Άγρια χόρτα
(Ραδίκια, σταμναγκάθι κλπ) 45 θερμίδες / 100 γρ

Η διατροφική τους αξία είναι τόσο μεγάλη που άνετα τα λες και υπερ-τροφή. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά ά φτωχά σε θερμίδες.
Διατροφική βαθμολογία: 64

11. Ροζ γκρέιπφρουτ 42 θερμίδες / 100 γρ

Παρεξηγημένο για πολλά χρόνια, εσπεριδοειδές τώρα χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες θεωρείται απαραίτητο συστατικό στο πρωϊνό όσων προσέχουν τη διατροφή τους. Το ροζ χρώμα οφείλεται στα καροτενοειδή και το λυκοπένιο που περιέχει το ροζ γκρέιπφρουτ.
Διατροφική βαθμολογία: 64

10. Χτένια 69 θερμίδες / 100 γρ

scallops_768164725

Γαστρονομικά θεωρούνται οι βασιλιάδες των οστρακοειδών χάρη στη απαλή γεύση τους. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ω-3 λιπαρά οξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Διατροφική βαθμολογία: 64

9. Κόκκινο λάχανο 31 θερμίδες / 100 γρ

Αν και το άσπρο λάχανο είναι πιο διαδεδομένο, το κόκκινο έχει πιο δυνατή γεύση και μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Χαμηλό σε θερμίδες, περιέχει φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και πολύτιμες βιταμίνες.
Διατροφική βαθμολογία: 65

8. Κρεμμυδάκια φρέσκα 27 θερμίδες / 100 γρ

Πλούσια σε χαλκό, φώσφορο και μαγνήσιο και μια από τις πιο πλούσιες πηγές σε βιταμίνη Κ, «βομβαρδίζουν» τον οργανισμό με πολλά ακόμη ωφέλιμα συστατικά.
Διατροφική βαθμολογία: 65

7. Αρακάς 77 θερμίδες / 100 γρ

Αν και θεωρείται όσπριο, περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες από άλλα όσπρια και περισσότερους υδατάνθρακες από άλλα λαχανικά. Είναι πλούσιος σε φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.
Διατροφική βαθμολογία: 67

6. Μανταρίνια 53 θερμίδες / 100 γρ

mandarines-72_696557455
Τα μανταρίνια είναι πλούσια πηγή μετάλλων και αντιοξειδωτικών

Εσπεριδοειδή με καταγωγή από την Κίνα έφτασαν στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα και λατρεύονται για το άρωμά τους. Είναι πλούσια πηγή καλίου, βρωμίου και καροτενοειδών.
Διατροφική βαθμολογία: 67

5. Παντζαρόφυλλα 22 θερμίδες / 100 γρ

Είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C, Κ και βιταμίνες της ομάδας Β. Περιέχουν όμως επίσης οξαλικό οξύ που μπορεί να προκαλέσει πέτρα στα νεφρά και πρέπει να αποφεύγονται από όσους πάσχουν από ουρική αρθρίτιτδα.
Διατροφική βαθμολογία: 70

4. Χοιρινό λίπος 632 θερμίδες / 100 γρ

Η γλίνα όπως λέγεται το χοιρινό λίπος είναι καλή πηγή βιταμινών Β και μεταλλικών στοιχείων και είναι πιο ακόρεστο και υγιεινό σε σχέση με το λίπος του αρνίσιου ή το βόειου κρέατος.
Διατροφική βαθμολογία: 73

3.  Κολοκυθόσποροι 559 θερμίδες / 100 γρ

Περιέχουν λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες Ε, C και K, Α, ορισμένες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από κάθε άλλο είδος σπόρων.
Διατροφική βαθμολογία: 84

2.  Γλώσσα 70 θερμίδες / 100 γρ

Είναι από τα ψάρια που δεν θεωρούνται μολυσμένα από υδράργυρο, πλούσια σε πρωτεΐνες, φωσφόρο και βιταμίνη Β12, με λεπτή γεύση που αρέσει σε όσους δεν αντέχουν την ψαρίλα.
Διατροφική βαθμολογία: 88

Almonds- black bowl-72_564583588
Τα αμύγδαλα έχουν την πιο υψηλή διατροφική βαθμολογία

1.  Αμύγδαλα 559 θερμίδες / 100 γρ

Πλούσια σε βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.  Είναι επίσης εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σκεφτείτε ότι το ασβέστιο που δίνει ένα φλιτζάνι φρέσκα αμύγδαλα αντιστοιχεί σε ένα μικρό κομμάτι τυρί φέτα.
Διατροφική βαθμολογία: 97

 

Πηγές

Η αξιολόγηση των τροφών βασίστηκε στην έρευνα με τίτλο «Uncovering the Nutritional Landscape of Food», που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE
Τα στοιχεία των θρεπτικών ουσιών βασίζονται «The United States Department of Agriculture, Agricultural Research Service’s National Nutrient Database for Standard Reference, Release 28»
Διατροφικές πληροφορίες από την Εγκυκλοπαίδεια Τροφίμων και Υγείας (2016), που δημοσιεύτηκε από την «Elsevier Science»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...