417
|

Οι συγκλονιστικές ερμηνείες της Βασιλικής Καρακώστα

Avatar protagon.import 15 Δεκεμβρίου 2014, 00:07

Οι συγκλονιστικές ερμηνείες της Βασιλικής Καρακώστα

Avatar protagon.import 15 Δεκεμβρίου 2014, 00:07

Στήνει ένα αληθινά έθνικ πανηγύρι, ενορχηστρώνει, παίζει με τις νότες και τους ρυθμούς, και μας καλεί να σύρουμε το χορό σε μια γιορτή από τα παλιά πιο σύγχρονη από ποτέ. Η Βασιλική Καρακώστα, μια ερμηνεύτρια με συγκλονιστική φωνή εμφανίζεται την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στο Half Note. 

Παρατηρώντας τη Βασιλική Καρακώστα, σκέφτεσαι ότι έχει διαλέξει το δύσκολο μονοπάτι. Τι δουλειά έχει μια νέα τραγουδίστρια με τέτοια χάρη να ερμηνεύει παθιασμένη λαϊκοδημοτικά; Και τι δουλειά έχουν τόσοι νέοι άνθρωποι που ακούν κυρίως ποπ, ροκ, φανκ, τζαζ και ηλεκτρόνικα να αδημονούν για τη στιγμή που η Βασιλική θα τραγουδήσει ποντιακά, θρακιώτικα, ηπειρώτικα και λέρικα; Τους έχει πείσει κι αυτούς για τους «θησαυρούς και τη δύναμη», όπως λέει, της ελληνικής μουσικής που στα μάτια της μοιάζει με μια κουρελού πλεγμένη από πολλά και διαφορετικά υφάσματα.

Η Βασιλική Καρακώστα καταφέρνει να φτάσει στη ρίζα της ατμόσφαιρας του ελληνικού τραγουδιού, απελευθερωμένη από «έντεχνα» στερεότυπα και ψευτοκουλτουριάκη διάθεση. Έχει ψάξει, έχει δουλέψει με ακόρεστο κέφι ένα προς ένα τα τραγούδια της παράστασης παρέα με τους ευρηματικούς μουσικούς της. Είναι σίγουρη και συγκεντρωμένη στη μουσική της πρόταση. Και πεισματάρα. Μέσα από τις «πειραγμένες» ενορχηστρώσεις και το δικό της ταμπεραμέντο κάνει την παραδοσιακή μουσική πιο σύγχρονη απο ποτέ. 

Γεννήθηκε στη Γλύφα Φθιώτιδας. Έζησε για 10 χρόνια στον Βόλο όπου και ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά με δημοτικές και λαϊκές ορχήστρες όπως η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου από 15 χρονών.

Φοίτησε στο Ωδείο Ν. Ιωνίας Βόλου όπου διδάχτηκε πιάνο, βασικά θεωρητικά, φωνητική και βυζαντινή μουσική με υποτροφία.

Έχει συνεργαστεί σε πολυάριθμες παραστάσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες και από το 2008 πραγματοποιεί δικές της παραστάσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Τη Βασιλική Καρακώστα θα τη δούμε άλλοτε με κιθάρες ηλεκτρικές, μπάσο και τύμπανα, άλλοτε με λαούτα, βιολοντσέλα και γκάιντες, πάντα όμως να μεταφέρει με τη δωρική φωνή της τα βασικά, καλά κρυμμένα υλικά της καταγωγής της μέσα από τα βιώματά της που είναι τα δημοτικά και τα λαϊκά τραγούδια τα παραδοσιακά, αλλά και τα σύγχρονα όπως η "Αστροπαλιά”, τραγούδι που αγαπήθηκε πολύ από τον πρώτο προσωπικό δίσκο της Βασιλικής σε στίχους και μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου.

Το καλοκαίρι του 2014 η Βασιλική Καρακώστα πραγματοποίησε μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία, με σταθμούς σε διάφορους αγαπημένους τόπους της Ελλάδας. Στην τελευταία καλοκαιρινή συναυλία της στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στον Άγιο Δημήτριο, η Βασιλική Καρακώστα έβαλε την πρώτη σπίθα πολυπολιτισμικής συνύπαρξης καθώς έπαιξε και με αφρικανούς μουσικούς που τη συνόδευσαν με τα κρουστά τους, τα φωνητικά και το χορό τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News