473
Μία από τις βάρκες που καθημερινά διασχίζουν τα νερά της νότιας Μεσογείου, σε κλίση λίγο πριν βυθιστεί. Η λήψη έγινε από φρεγάτα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού σε επιχείρηση διάσωσης | Marina Militare/Handout via REUTERS/File Photo

Ναυάγιο με πρόσφυγες στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2016, 13:52
Μία από τις βάρκες που καθημερινά διασχίζουν τα νερά της νότιας Μεσογείου, σε κλίση λίγο πριν βυθιστεί. Η λήψη έγινε από φρεγάτα του ιταλικού πολεμικού ναυτικού σε επιχείρηση διάσωσης
|Marina Militare/Handout via REUTERS/File Photo

Ναυάγιο με πρόσφυγες στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2016, 13:52

Εννέα πτώματα προσφύγων έχουν μέχρι στιγμής περισυλλέξει οι ελληνικές Αρχές από τη θαλάσσια περιοχή, νότια του νομού Ηρακλείου της Κρήτης. Και ο τραγικός αριθμός είναι πιθανό να ανέβει, καθώς, παρότι έχουν διασωθεί 340 άτομα, αγνοούνται δεκάδες ακόμη που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε.

Ολα ξεκίνησαν όταν το πρωί της Παρασκευής ένα 25μετρο ξύλινο αλιευτικό στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, επέβαιναν περίπου 700 πρόσφυγες, χτυπημένο από τους βόρειους ανέμους έντασης 4-5 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή των Καλών Λιμένων στην Κρήτη, άρχισε να γέρνει επικίνδυνα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Λιμενικό, αλλά και στα λοιπά Σώματα που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις διάσωσης. Οταν έφτασαν τα πρώτα σωστικά συνεργεία διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το πλοιάριο ήταν μισοβυθισμένο και οι άνθρωποι βρίσκονταν στο θάλασσα παλεύοντας για τη ζωή τους.

Αρχικά για το ναυάγιο ενημερώθηκε η ιταλική ακτοφυλακή και στην συνέχεια το ελληνικό Λιμενικό Σώμα. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν πέντε παραπλέοντα σκάφη, ενώ σπεύδει ένα ακόμη καθώς και πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, σκάφος του Λιμενικού, αεροσκάφος του Λιμενικού, δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Οι πρόσφυγες πιθανόν να είχαν ξεκινήσει από τη βόρεια Αφρική με προορισμό την Ιταλία.

epixirisi_0
Στη φωτογραφία φαίνεται το ακριβές σημείο του ναυαγίου/ekriti.gr

Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερος ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ενώ ο Αρχηγός  Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ Ράπτης Σταμάτιος εποπτεύει την όλη επιχείρηση.

Η επιχείρηση λαμβάνει χώρα στη θαλάσσια περιοχή 75 ναυτικών μιλίων νότια των Καλών Λιμένων στην Κρήτη σε περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Αιγύπτου. Οι περισσότεροι των διασωθέντων βρίσκονται σε νορβηγικό πλοίο. Ο συντονισμός της γιγαντιαίας επιχείρησης γίνεται από το κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

«Ανθρωποι βρίσκονται στο νερό, πλοία που διασχίζουν την ευρύτερη περιοχή πετούν σωσίβια και κινούνται προς την κατεύθυνση των μεταναστών για να τους σώσουν», δήλωσε την ώρα της επιχείρησης στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Λιμενικού.

Σύμφωνα με πηγές, οι ναυαγοί ζήτησαν τη μεταφορά τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, ύστερα από απόφαση των Σωμάτων, οι 242 μετανάστες καθώς και μία από τις σορούς μεταφέρονται στην Ιταλία ενώ άλλοι 75 μετανάστες και δύο σοροί θα μεταφερθούν στο Πορτ-Σάιντ της Αιγύπτου. Ακόμη 16 μετανάστες μεταφέρονται στην Τουρκία και επτά στη Μάλτα.

Σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τους, 240 από τους μετανάστες και πρόσφυγες θα φύγουν για την Ιταλία, ενώ για τους υπόλοιπους από τους διασωθέντες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταφερθούν για φιλοξενία στην Αγία Γαλήνη, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία υποδομή στους Καλούς Λιμένες.

Σύμφωνα με τον λιμενάρχη Hρακλείου, Δημήτρη Σαϊτάκη, το ναυάγιο σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο της Αιγύπτου, ωστόσο δεν έχει συνδράμει μέχρι στιγμής η γειτονική χώρα στην επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πάνω από 220 πρόσφυγες έχουν αφιχθεί στην Κρήτη.

Μετά το σφράγισμα του Αιγαίου, τα κυκλώματα διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες στην νοτιο-ανατολική Μεσόγειο, κυρίως προς Ιταλία, με αποτέλεσμα κάποια σκάφη να καταλήγουν στην Κρήτη, όπου όμως δεν υπάρχει καμία προετοιμασία, πρόβλεψη και υποδομή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...