304
Η γερμανίδα καγκελάριος στη Μπούντεσταγκ | REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Μέρκελ συγκροτεί ευρωπαϊκό μέτωπο ενόψει του G20

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2017, 12:30
Η γερμανίδα καγκελάριος στη Μπούντεσταγκ
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Η Μέρκελ συγκροτεί ευρωπαϊκό μέτωπο ενόψει του G20

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2017, 12:30

Οι ΗΠΑ μπορεί να αποχώρησαν από την ιστορική συμφωνία για το κλίμα, αλλά η Ευρώπη είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ να την υπηρετήσει. Αυτό το μήνυμα έστειλε η Ανγκελα Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, στο Βερολίνο, την Παρασκευή.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναλαμβάνει για μία ακόμη φορά να συσπειρώσει τις χώρες της Ευρώπης, αυτή τη φορά υπέρ του κλίματος και απέναντι στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή φαίνεται ότι θα είναι και η «θεματική» στη Σύνοδο της Ομάδας των G20 που θα φιλοξενήσει φέτος η Γερμανία, στο Αμβούργο, στις 7 και 8 Ιουλίου.

Μιλώντας στους γερμανούς βουλευτές η κυρία Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι στη συνεδρίαση θα εκδηλωθούν οι τριβές ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση που αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και την ενωμένη Ευρώπη, που είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι θα πετύχουν οι στόχοι περιορισμού των ρύπων που προβλέπει η συμφωνία.

«Δεν μπορούμε να αναμένουμε εύκολες συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή στη σύνοδο. Οι διαφορές μας με τις ΗΠΑ είναι σαφείς», τόνισε η ίδια με νόημα, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία που υπογράφηκε στο Παρίσι με τη συμμετοχή 120 κρατών είναι «μη αναστρέψιμη».

Και για να διασφαλίσει τη συνοχή των Ευρωπαίων, ενόψει της κρίσιμης συνόδου, η γερμανίδα καγκελάριος συγκάλεσε μία αποκλειστικά ευρωπαϊκή συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης στο Βερολίνο. Προσκεκλημένοι είναι οι αρχηγοί της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Νορβηγίας, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη σύνοδο G20 αλλά και επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, ένας υπαρκτός κίνδυνος», τόνισε  η γερμανίδα καγκελάριος. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε να πείσουν οι επιστήμονες κάθε αμφισβητία», τόνισε η ίδια.

Η ίδια ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχει συμφωνήσει με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην ανάγκη της εμβάθυνσης της συνεργασίας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι ασφαλείας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...