559
Αφότου συνελήφθη ο δράστης οι άνδρες της αστυνομίας έκαναν έλεγχο στο χωράφι δίπλα από το αεροδρόμιο | REUTERS/Andrew Innerarity

Διαταραγμένος στρατιωτικός ο εκτελεστής στο αεροδρόμιο της Φλόριντα – Πώς έδρασε

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2017, 22:06
Αφότου συνελήφθη ο δράστης οι άνδρες της αστυνομίας έκαναν έλεγχο στο χωράφι δίπλα από το αεροδρόμιο | REUTERS/Andrew Innerarity

Διαταραγμένος στρατιωτικός ο εκτελεστής στο αεροδρόμιο της Φλόριντα – Πώς έδρασε

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2017, 22:06

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν από ένοπλο άνδρα ο οποίος εισέβαλε στις εγκαταστάσεις του διεθνούς αεροδρομίου Φορτ Λόντερντεϊλ-Χόλιγουντ, στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Ο δράστης, βετεράνος του αμερικανού στρατού, συνελήφθη αμέσως μετά το περιστατικό και ανακρίνεται, όπως δήλωσε ο Τζορτζ Πίρο, ο επικεφαλής του γραφείου του FBI στο Μαϊάμι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ερευνητές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ήταν η τρομοκρατία το κίνητρο της επίθεσης. Οι αρχές ελέγχουν τα πρόσφατα ταξίδια του δράστη.

2017-01-06T211207Z_487850540_RC1709E6BAE0_RTRMADP_3_FLORIDA-SHOOTING
Γυναίκα βοηθά έναν τραυματισμένο άνδρα μετά την επίθεση (Courtesy Mike Starobinsky/Maxwillsolutions/Handout via REUTERS)

Ο Εστεμπάν Σαντιάγο, 26 ετών, έχει υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και συγκεκριμένα από το 2007 ως το 2016 υπηρέτησε στην Εθνοφρουρά του Πουέρτο Ρίκο και της Αλάσκας, και από το 2010 ως το 2011 είχε σταλεί στο Ιράκ σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Τον περασμένο Νοέμβριο είχε παρουσιαστεί στο γραφείο του FBI στο Ανκορατζ της Αλάσκας συμπεριφερόμενος αλλόκοτα.  Είχε πει στους πράκτορες ότι μια αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών ελέγχει το μυαλό του και του ζητά να παρακολουθεί βίντεο της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS. Τότε τον παρέδωσαν στην αστυνομία, η οποία τον οδήγησε σε κλινική για να υποβληθεί σε ψυχολογικό έλεγχο.

sant
Φωτογραφία του ισπανόφωνου Εστεμπάν Σαντιάγο που βρίσκεται στα χέρια των αμερικανικών αρχών

Ο ισπανόφωνος την ώρα της επίθεσης φορούσε ένα μπλουζάκι «Star Wars». Εφτασε στη Φλόριντα, στο αεροδρόμιο Φορτ Λόντερντεϊλ, με πτήση από την Αλάσκα λίγο μετά τις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας), κατάφερε να περάσει το εννέα χιλιοστών όπλο του από τον έλεγχο, μέσα στη βαλίτσα του, πήγε στις τουαλέτες του αεροδρομίου όπου το γέμισε και εξερχόμενος άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Οταν έσπευσαν οι αστυνομικές δυνάμεις δεν προέβαλε αντίσταση, απλώς παραδόθηκε. Ο σερίφης της κομητείας Μπρόουαρντ τον περιέγραψε ως «ψύχραιμο» και «αβλαβή».

florida
Επιβάτες στoυς βοηθητικούς διαδρόμους του αεροδρομίου έπειτα από την εκκένωση / Reuters Zachary Fagenson

Η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν άμεση, καθώς οργανώθηκε μεγάλη επιχείρηση γύρω και μέσα στο διεθνές αεροδρόμιο. Τη στιγμή της επίθεσης επικράτησε πανικός, καθώς οι πολίτες έτρεχαν προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να προφυλαχθούν από τον δράστη.

Επιβάτες πτήσεων που μόλις είχαν προσγειωθεί, επέστρεψαν εσπευσμένα μέσα στα αεροσκάφη, όπου τους δόθηκε εντολή να αναμένουν νεότερες οδηγίες, ενώ αρκετές δεκάδες περιορίστηκαν στο πάρκινγκ των αεροπλάνων, εκτός των κτιριακών εγκαταστάσεων.

florida1
Αστυνομικοί και τραυματιοφορείς μεταφέρουν θύματα της επίθεσης / Twitter

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές όπου άνθρωποι σε κατάσταση πανικού έτρεχαν να σωθούν, την ώρα που άλλοι κατέφευγαν ακόμα και στον διάδρομο προσγείωσης απογείωσης του αεροδρομίου για να γλιτώσουν, όπως διακρίνεται και στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα σε απευθείας σύνδεση. Το περιστατικό σημειώθηκε στον τομέα παραλαβής των αποσκευών, σύμφωνα με το αεροδρόμιο.

«Ακούγονται πυροβολισμοί. Ολοι τρέχουν» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter o πρώην εκπρόσωπος τύπου του Τζορτζ Μπους, Αρι Φλέισερ, ο οποίος βρισκόταν επίσης στο σημείο.

Ενα τέταρτο αργότερα, με νέα ανάρτηση, ο Φλέισερ σημείωνε ότι όλα ήταν πλέον ήσυχα, όμως η Αστυνομία δεν άφηνε κανέναν να βγει εκτός αεροδρομίου.

Η πρώτη αναφορά της Αστυνομίας έκανε λόγο για έναν ένοπλο και πέντε θύματα.

Η Αστυνομία έδειχνε να έχει αναλάβει τον έλεγχο, αλλά δεν επέτρεπε σε κανέναν να εξέλθει ή αν εισέλθει, προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα και να είναι ασφαλής η περιοχή.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας, ο δράστης είχε αντιμετωπιστεί. Οι αμερικανικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...