345
Ο Μίλος Ζέμαν εξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία | REUTERS/Stringer

Τσεχία: Σαφής η στροφή προς τα δεξιά με την επανεκλογή του προέδρου Ζέμαν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2018, 12:08
Ο Μίλος Ζέμαν εξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία
|REUTERS/Stringer

Τσεχία: Σαφής η στροφή προς τα δεξιά με την επανεκλογή του προέδρου Ζέμαν

Protagon Team Protagon Team 28 Ιανουαρίου 2018, 12:08

Την επανεκλογή του για νέα πενταετή θητεία εξασφάλισε ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, ο οποίος επικράτησε στον δεύτερο γύρο του φιλοευρωπαίου Γίρι Ντράχος.

Ο Ζέμαν, 73 ετών, εξασφάλισε το 51,36% των ψήφων έναντι 48,63% του 68χρονου Ντράχος, σύμφωνα με την τσεχική δημόσια τηλεόραση.

Ο νικητής ευχαρίστησε εκείνους που τον ψήφισαν αλλά και εκείνους που ψήφισαν τον αντίπαλό του, γιατί προσήλθαν στις κάλπες.  «Πριν από πέντε χρόνια εκλέχθηκα από 2,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους, τώρα από 2,8 εκατομμύρια», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ντράχος παραδέχθηκε αμέσως την ήττα του και συνεχάρη τον αντίπαλό του, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το αποτέλεσμα ήταν αμφίρροπο. «Δεν κερδίσαμε, αλλά ούτε και χάσαμε», εξήγησε ο χημικός και πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών.

2018-01-27T164007Z_1663907721_RC135419EC00_RTRMADP_3_CZECH-ELECTION-PRESIDENT
Ο Γίρι Ντράχος με τη σύζυγό του Εύα (REUTERS/Rene Volfik )

Το αποτέλεσμα αντανακλά μια κοινωνία χωρισμένη στα δύο, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς τα αστικά κέντρα ψηφίζουν διαφορετικά από την επαρχία αλλά και ως προς την πολιτική και την ιδεολογία των υποψηφίων προέδρων.

Ο συντηρητικός και λαϊκιστής Ζέμαν ήταν αυτό που διεξήγαγε εκστρατεία κατά της μετανάστευσης ενώ ο Ντράχος ήταν φιλευρωπαίος.

Τα μέτωπα που είχε ανοίξει ο Ζέμαν ήταν αρκετά, πολλά μάλιστα τα εκμεταλλεύτηκε κατά την προεκλογική περίοδο. Είχε μια σαφώς αντιισλαμική στάση, είχε ζητήσει δημοψήφισμα για το μέλλον της συμμετοχής της Τσεχίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά και στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα.

«Η μισή κοινωνία φοβάται τον έξω κόσμο, την παγκοσμιοποίηση και τις προκλήσεις της. Ο Ζέμαν χρησιμοποίησε αυτή την προβληματική», εκτιμά αναλυτής που προσθέτει ότι η πλειονότητα των Τσέχων δεν συμμερίζονται τον φιλορωσικό και φιλοκινεζικό προσανατολισμό του Ζέμαν.

Ο Guardian σημειώνει ότι στο πλευρό του Ζέμαν βρέθηκε ο Τόμιο Οκαμούρα, επικεφαλής ενός σκληρού αντιμεταναστευτικού κόμματος SPD, , ο οποίος είχε προσκαλέσει σε σύνοδο στην Πράγα την Μαρίν Λεπέν, τον Γκέρντ Βίλντερς και άλλους λαϊκιστές πολιτικούς.

Είναι μια παρουσία με τη σημασία της καθώς το SPD με τους 22 βουλευτές του θα μπορούσε να στηρίξει μια μελλοντική κυβέρνηση υπό τον νικητή των βουλευτικών εκλογών πολυεκατομμυριούχο Αντρέι Μπάμπις, παρά το ότι ο λαϊκιστής Μπάμπις είχε απορρίψει τη συνεργασία με το SPD.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...