236
Καταλανική σημαία και πυροτεχνήματα - το απόλυτο σκηνικό γιορτής | REUTERS/Jon Nazca

Ποια από τις τέσσερις εκδοχές επιλέγετε για το τι είναι, τελικά, η Καταλονία;

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2017, 23:40
Καταλανική σημαία και πυροτεχνήματα - το απόλυτο σκηνικό γιορτής
|REUTERS/Jon Nazca

Ποια από τις τέσσερις εκδοχές επιλέγετε για το τι είναι, τελικά, η Καταλονία;

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2017, 23:40

Επειτα από το επίσημο αίτημα για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία -και ύστερα από όλα αυτά που ακολούθησαν- είναι προφανές ότι πολλοί δεν γνωρίζουν πώς να αποκαλέσουν αυτή την περιοχή. Είναι ανεξάρτητο κράτος ή παραμένει υπό την ομπρέλα της Ισπανίας;

Αυτή η απορία, μας οδήγησε στη Wikipedia, σε τέσσερις εκδοχές της (αγγλική, ισπανική, καταλανική, ελληνική) και δείτε τι διαβάσαμε.

Σύμφωνα με την ισπανική σελίδα της Wikipedia, η Καταλονία «είναι μια αυτόνομη κοινότητα, που θεωρείται ιστορική εθνικότητα».

upl59f3501f66c31
Σύμφωνα με την καταλανική σελίδα της Wikipedia, η Καταλονία «είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον ευρωπαϊκό Νότο, που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη στις 27 Οκτωβρίου».

katal
Σύμφωνα με την αγγλική σελίδα της Wikipedia, η Καταλονία αρχικά θεωρήθηκε «ανεξάρτητο κράτος».
Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα το λήμμα διορθώθηκε και, πλέον, στην σελίδα φιγουράρει ο χαρακτηρισμός «διαφιλονικούμενη περιοχή στο βορειοανατολικό μέρος της ιβηρικής χερσονήσου».

eng
Τι αναγράφει η ελληνική εκδοχή;

«Η Καταλονία ή Καταλωνία (στα καταλανικά: Catalunya, στα οξιτανικά: Catalonha και στα ισπανικά: Cataluña) είναι αυτοδιοικούμενη περιφέρεια της Ισπανίας, ιστορική περιοχή της ΝΔ Ευρώπης και μη αναγνωρισμένο ανεξάρτητο κράτος. Το συνταγματικό της καθεστώς αποτελεί αντικείμενο διαμάχης με την Ισπανία, η οποία την θεωρούσε ως αυτόνομη κοινότητά της μέχρι προσφάτως, και την Γενική Διεύθυνση της Καταλονίας, η οποία την αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη δημοκρατία μετά από μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ισπανία στις 27 Οκτωβρίου 2017».

Εσείς; Ποια εκδοχή επιλέγετε;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...